Kürtçe tartışması

AK Parti'nin Meclisin çalışma takvimine ilişkin grup önerisi kabul edildi

Haberler 23.02.2022 - 00:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TBMM Genel Kurulunda önce Y Partinin doktor ve di hekimleri, HDPnin anadil ve CHPnin PTTnin ticari protokolüne ilikin grup önerileri ayr ayr görüüldü.

Partisinin grup önerisi üzerine konuan Y Parti Adana Milletvekili Mehmet Metanet çulhaolu, iktidarn salk alannda biriken sorunlar çözmek yerine da gibi biriktirdiini iddia etti.

çulhaolu, Salk çalanlar zor artlarda çalyor. Pandemi döneminde salk çalanlar üzerindeki yük artt. Salk çalanlarna yönelik saldrlar artarak devam ediyor. Yurt dna giden doktor saysnda her yl art görülmektedir. Son iki ylda 9 bin hekim istifa etti. dedi.

HDP Batman Milletvekili Necdet pek, 21 ubatn Dünya Anadil Günü olduunu anmsatarak TBMMde Kürtçe konutuklarnda Kürtçe ifadelerinin tutanaklara geçmediini, Kürtçe ile taleplerin terörle ilikilendirildiini, kayyumlarn Kürtçeye yönelik bask politikas uyguladn, cezaevlerinde Kürtçe konuan siyasetçilerin hücre cezasna çarptldn savundu. Hükümetin bu konuda ikircikli bir tutum sergilediini ileri süren pek, Kürtçeye duyulan saygnn Kürtlere duyulan sayg anlamna geldiini öne sürdü.

AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem, AK Parti hükümetleri döneminde Kürtçe kurslarnn, TRT 6nn, üniversitelerde Kürtçe fakülte ve enstitülerin açldn vurgulayarak, Kürtlerin partisinin AK Parti olduunu söyledi.

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzylmaz ise partisinin grup önerisi üzerine yapt konumada PTTnin Tefti Kurulu raporundaki baz tespitleri aktararak, PTTnin kaynandan altn alm satm ii için özel bir irkete aktard 2 milyon dolarn buharlatrldn tespit ettik, paralar ve altnlar kayp. diye konutu.

Yavuzylmazn iddialarna cevap veren AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan, PTTnin daha önce sadece postaclk hizmeti yaptn, daha sonra yeni bir hizmet anlayyla sadece postaclk deil, lojistik ve kargo hizmeti de yapabilmek adna anonim irkete dönütüünü ifade etti.

Arslan, sözlerini öyle sürdürdü:

Bu çerçevede PTT dünyadaki birçok posta kurumunun yapt gibi özel sektörle i birlii yapp, altnla ilgili fonlama yapp ithalat, ihracat, sat, takibi ve lojistii konusunda i birlii yapmaya balad. PTT bir firma ile yapt sözleme gerei 2 milyon dolar para aktararak bu ilemleri yapp üç yln sonunda da bu parann geri iadesi ve gelien marka deeri lojistikle birlikte de bu ii daha çok yapabilir hale gelmek adna yola çkt. Bu süreçte para kayboldu denilince hesaplar inceleniyor ve hesaplarda bu parann olduu tespitli ve müfetti raporunda yer alyor. Ancak daha sonra altn ithalatyla ilgili bir karar deiikliine gidip rejim deiikliine gidilince firma ilem yapamaz veya daha az ilem yapabilir hale geliyor. Böyle olunca da PTT 2 milyon dolar iade et diye bavuruyor ancak ticaret yapyorsunuz, iki tarafsnz, iki tarafn da hak ve menfaatleri var. Hak ve menfaatler çatnca da tahkime gidiyor. Dolaysyla ilem tahkimin sonucuna göre tekamül edecektir. O yüzden kaybolan, yok olan, iç edilen herhangi bir ey yok.

Arslan, bu konunun tahkime gitmesiyle Devlet Denetleme Kurulu, Saytay, Genel Müdürlüün Tefti Kurulu ile Bakanln devreye girdiini, Meclis adna zaten KT Komisyonunu gereini yapacan vurgulad.

AK Partinin Meclisin çalma takvimine ilikin grup önerisi ise kabul edildi.

Kabul edilen öneriye göre uluslararas sözlemelerin uygun bulunduuna dair baz kanun teklifleri, gündemin ilk srlarna alnd. Ayrca öneriyle Genel Kurulun marttaki çalmalar saat 24:00e kadar devam edecek.

Ana Sayfaya Git