Lice Davası’nda sanıkların şüpheli ölümü!

Yaşamını yitirdiği iddia edilen üsteğmen Tünay Yanardağ’ın ölüm raporunun henüz Lice Davası’nda dosyaya eklenmediği ortaya çıktı. İlker Başbuğ’un dinlenmesi talebinin ardından tek sanıklı kalan dava, Eşref Hatipoğlu’nun da ölüm iddiasıyla düşme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

Haberler 18.08.2022 - 01:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakırın Lice ilçesinde 22 Ekim 1993te dönemin Jandarma Komutanı Bahtiyar Aydının bir suikastla şehit edilmesi sonucu, 16 kişinin yaşamını yitirdiği, 36sı ağır 200 kişinin yaralandığı olaydan 20 yıl sonra açılan dava, sanıkların öldüğü iddiasıyla düşme tehlikesiyle karşı karşıya. Dönemin Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı Eşref Hatipoğlu ve Üsteğmen Tünay Yanardağın taammüden öldürme, halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik ve cürüm işlemek üzere teşekkül oluşturma suçlarından ağırlaştırılmış müebbet istemiyle Diyarbakır 8inci Ağır Ceza Mahkemesinde yargılandığı ve daha sonra güvenlik nedeniyle Eskişehire, oradan da İzmire nakledilen davada, sanıkların peş peşe gelen ölümleri kuşku uyandırdı.

ÖLÜM VAR DOSYADA BELGE YOK!

Davanın sanıklarından üsteğmen Tünay Yanardağın 2015te Singapurda kalp krizi nedeniyle öldüğü iddia edilirken, Yanardağın ölüm raporunun, aradan geçen süre içinde dava dosyasına konulmadığı ortaya çıktı. Dava dosyasına ölüm raporu eklenmemesine rağmen İzmir 1inci Ağır Ceza Mahkemesi, Yanardağ hakkındaki suçlamaları ölüm nedeniyle düşürdü.

YARGITAY KARARI SONRASI ÖLÜM İDDİASI

Yanardağın iddia edilen ölümüyle davada tek kalan sanık Eşref Hatipoğlu da öldü. Hatipoğlunun öldüğü iddiası, hakkında verilen beraat kararının Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının bozulmasının ardından gelmesi dikkat çekti. Ölüm iddiasının Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının Hatipoğlu hakkında verilen beraat kararının eksik araştırmaya dayandığı ve dönemin Diyarbakır Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Hasan Kundakçı ile Diyarbakır Jandarma Asayiş Kolordu Komutan Yardımcısı İlker Başbuğun tanık olarak dinlenmesini talebinin ardından gelmesi, Hatipoğlunun ölümüne dair şüpheleri arttırdı.

AVUKATLAR KUŞKUYLA YAKLAŞIYOR

Davanın avukatları, 1990lı yıllarda adı birçok faili meçhul cinayete karışan JİTEM elemanı Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırımın öldüğü yönündeki iddiaları hatırlattı. Yıldırımın öldüğü belirtilen tarihlerde yaşadığı ve hala da yaşadığına dair bilgilerin olduğuna dikkat çekilerek, Yargıtay Cumhuriyet Savcısının davanın bozulmasını, Kundakçı ve Başbuğun dinlenmesini istediği bir dönemde Hatipoğlunun ölüm haberinin şüpheli olduğunu dile getirdi.

NE OLMUŞTU?

Diyarbakırın Lice ilçesinde 22 Ekim 1993te dönemin Jandarma Komutanı Bahtiyar Aydın, suikast sonucu yaşamını yitirdi. Suikastın ardından çıkan olaylarda sivillerin de aralarında olduğu 16 kişi yaşamını yitirdi, 36 kişi ağır, 200ün üzerinde kişi yaralandı. Yine ilçe merkezinde 400 ev ile 242 dükkanın yakıldığı, yıkım ve tahribat nedeniyle 13 bin olan Lice nüfusu 2 bin 500lere kadar düştü.

SAVCI: PKK BU SALDIRIYI GERçEKLEŞTİRMEDİ

Lice Davası, olayın üzerinden 20 yıl geçtikten sonra, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından iddianame hazırlanmasıyla açıldı. İddianamede, Aydına suikastın PKK terör örgütü tarafından yapıldığı ve çatışma çıktığı iddialarının aksi yönünde değerlendirmeler yer aldı.

İddianamede emekli Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı Albay Eşref Hatipoğlu ile Üsteğmen Tünay Yanardağ hakkında, Taammüden öldürme, Halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik, Cürüm işlemek üzere teşekkül oluşturma suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 24 yıla kadar hapis cezası istendi.

Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi iddianameyi kabul etti, 2013te dava süreci başladı. 27 klasörlük dava dosyasında hem davacı tanıkları hem de o dönem Licede görev yapan birçok resmi yetkili, 22 Ekim 1993 günü Licede herhangi bir çatışmanın olmadığını ve ilçede yaşanan tahribatın operasyona çıkan askerler tarafından yapıldığını söyledi.

DAVA İZMİRE TAŞINDI

Güvenlik gerekçesi ile dava önce Eskişehire, daha sonra İzmire nakledildi. 2014de komutanların yargılanması için Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) izni gerektiği gerekçesiyle İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yargılama durduruldu. 29 Ocak 2015de HSYK durdurma kararını bozdu ve davanın İzmirde devam etmesine hükmetti.

Sanık Tünay Yanardağın Singapurda geçirdiği bir kalp krizi sonucu öldüğü iddiası üzerine davanın tek sanığı Eşref Hatipoğlu kaldı. Tutuksuz yargılanan Hatipoğlu da 8 Aralık 2018de görülen duruşmada üzerine atılı tüm suçlardan beraat etti.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, davada verilen beraat kararının eksik inceleme nedeniyle bozulması talebiyle dosyaya ilişkin mütalaa sundu. Yargıtay Savcısı, mütalaasında dönemin Diyarbakır Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Hasan Kundakçı ile Diyarbakır Jandarma Asayiş Kolordu Komutan Yardımcısı İlker Başbuğun tanık olarak dinlenmesini istedi.

DAVANIN SANIĞI KALMADI!

Yargıtaydaki dosyanın incelenmesi sürerken, Hatipoğlunun öldüğünün kesinleşmesi durumunda, davanın hayatta kalan sanık olmaması nedeniyle düşmesi bekleniyor.

Ana Sayfaya Git