MASAK peşlerinde

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından hazırlanan raporda, futbol kulüpleri başta olmak üzere spor kulüplerinin, çok büyük paraların dönmesi nedeniyle suç gelirlerinin aklanmasında riskli hale geldiği belirtildi.

Haberler 11.12.2020 - 09:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

MASAK, suç gelirlerinin aklanmas ve terörizmin finansmanyla mücadele kapsamnda önem tayan sektörlere yönelik aratrma raporlar hazrlad.

Spor kulüplerine yönelik hazrlanan raporda, aklayclarn, suç gelirlerini gizlemek için finansal olmayan kurulular kullanmaya baladna iaret edilerek, Spor kulüplerinin mevzuatmzda riskli görülmesinin sebebi, özellikle futbol sektörünün son dönemlerde gittikçe artan gelirleri ve sektördeki ekonomik faaliyetlerinin ülkenin en çok para aknn olduu faaliyetler arasna girmesi olarak gösterilebilir. Yüksek meblalarla yaplan futbolcu transferleri ve ike iddialar akla suç gelirlerinin bu sektöre girebilme ihtimalini getirmektedir. ifadelerine yer verildi.

OECD bünyesindeki Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafndan hazrlanan Futbol Sektörü Yoluyla Karapara Aklama balkl raporda da kulüplerin, futbolcu alm-satm, bahis faaliyetleri, isim hakk, sponsorluk ve reklam gelirleri yoluyla aklama amaçl kullanldklarnn ifade edildiine dikkati çekilerek, bu kapsamda futbolun da ülkelerin ve yükümlülerin özellikle dikkat etmeleri gereken bir sektör haline geldii vurguland.

- Finansal kurulular ilave tedbir uygulamal

Raporda, spor kulüplerinin gerçekletirdikleri belirli meblan üzerindeki ilemlerin bir üst organ vastasyla MASAKa iletilmesinin önem tad belirtilerek, kulüplerin dorudan yükümlü sfatyla kuruma bilgi vermesinin verimli olmad aktarld. Aklayclarn, dardan kulüplerin müterileri olarak deil, bizzat kendilerinin, kulüpleri kullanmak suretiyle suç gelirlerini akladna dikkat çekilen raporda, Bu durumda, spor kulüpleri üpheli ilem bildirim yükümlülüü kapsamnda, kendi kendilerini ihbar etme durumuna dümektedir. Bu durumun da aklamayla mücadelede etkin olmayaca açktr. Bu anlamda, spor kulüplerinin yaptklar ilemlerden belirli limitin üzerinde olanlarn devaml bilgi verme kapsamnda MASAKa bildirilmesi yolunun seçilmesinde yarar bulunmaktadr. Dier taraftan, finansal kurulularn, spor kulüplerinin ve bunlarn yöneticilerinin ilemlerini, yüksek riskli ve özel dikkat gösterilmesi gereken ilemler arasnda deerlendirerek, bu ilemlere ilikin ilave tedbirler uygulamas, yine spor kulüplerine ilikin mali denetimlerin etkinliinin artrlmasna yönelik mevzuat düzenlemelerinin yaplmas daha isabetli bir yaklam olacaktr. deerlendirmesinde bulunuldu.

Raporda, bir futbol kulübünün, futbolcusunu baka bir kulübe satmas durumunda, satt kulübün kimliini tespit etmek durumunda olduu ifade edilerek, Futbolcu transferlerinden baka isim haklarn, yayn haklarn, maç biletlerini ve lisansl ürünlerini de satan kulüplerin bu satlarla ilgili de 20 bin lira ve üzeri ilemlerde kimlik tespiti yapmas gerekiyor. Spor kulüpleri için risk esasl deerlendirme kapsamnda, bunlarn yüksek meblal nakit ilemlerini hedef alan sadece nakit ilem bildirim yükümlülüü getirilmesi yerinde bir uygulama olacaktr. tespitinde bulunuldu.

- Suç geliri elde edenlere kar savunmasz kalyorlar

Spor kulüpleri ve özellikle de futbol kulüplerinin Türkiyede olduu gibi tüm dünyade göz önünde bulunduu hatrlatlan raporda, unlar kaydedildi:

çok büyük paralarn dönmesi bu kurumlar suç geliri elde edenlere kar savunmasz klmakta ve suç gelirlerinin aklanmasnda riskli alan haline getirmektedir. Spor kulüplerinin kimlik tespiti ve üpheli ilem bildirim yükümlülüklerinin etkin ve anlaml olmad düünüldüünden, bahsedilen yükümlülüklerin yannda nakit ilem bildirim yükümlülüünün de getirilmesinin uygun olaca deerlendirilmektedir. Söz konusu nakit aklar ve bunlarn nedenlerine ilikin denetim ve önleyici tedbirlerin ilikili olduklar dier yükümlü gruplarnca yaplmasnn daha uygun olduu deerlendirilmektedir. Bankalar, mali kurulular, serbest ve yeminli mali müavirler gibi sektörün yakndan iliki içinde olduu yükümlü gruplarnn spor kulüpleri ile i ilikileri srasnda özel dikkat ve özen göstermeleri gerekmektedir.

Ana Sayfaya Git