MSB: 1 Ocak'tan bu yana 1445 terörist etkisiz hale getirildi

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği, Plan, Koordinasyon ve Analiz Şube Müdürü Piyade Albay Olcay Denizer, "1 Ocak'tan bu yana bütün operasyon bölgelerinde etkisiz hale getirilen terörist sayısı 1445'tir" dedi.

Haberler 23.05.2020 - 03:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

MSB Basn ve Halkla likiler Müavirlii, Plan, Koordinasyon ve Analiz ube Müdürü Piyade Albay Olcay Denizer, bakanlkta yapt açklamada, son bir ayda yaplan çalmalara ilikin bilgi verdi. Bar Pnar Bölgesine 19 Mays gecesi szma giriiminde bulunan PKK/YPGli 10 teröristin kahraman komandolar tarafndan tespit edilerek, etkisiz hale getirildiini belirten Albay Denizer, bu olay ile birlikte son 1 ayda bölgede 66 PKK/YPGli teröristin etkisiz hale getirildiini söyledi.

RESULAYN ELEKTRK HATLARI ONARILDI

Bölgedeki bar ve huzurun devam için keif, gözetleme ve insani yardm faaliyetlerinin aralksz olarak devam ettiini iaret eden Albay Denizer, öyle konutu:

Bu kapsamda PKK/YPG terör örgütü tarafndan kullanlmaz hale getirilen Haseke ve krsal kesimleri besleyen Allouk Su Tesisinin yeniden çalmas için onarm faaliyetleri balatlm, tesislerin yeniden kullanlr hale getirilmesi için büyük çaba harcanm ve Kasm 2019da Haseke ve krsal kesimine su verilmeye balanmtr. Ancak, Bar Pnar Bölgesinin güneyinde bulunan ve terör örgütü PKK/YPG kontrolünde olan Tirin Hidroelektrik Santralinden salanan elektriin terör örgütü tarafndan kastl olarak kesilmesi ve yetersiz gönderilmesi nedeniyle elektrik enerjisine ihtiyaç duyan su tesisleri yeterli seviyede çaltrlamamtr. Sk sk kesilen ve zaten yetersiz olan elektrik, bata Allouk su tesisi olmak üzere Resulayn ve Tel-Abyadtaki su kuyularnn tam kapasite ile çalmasn engellemi, bölgede su sorunu yaanmasna neden olmu, k koullarnda elektriksiz ve susuz yaam, bölge halkna çok büyük sknt ve zorluklar yaatmtr. Unsurlarmzn youn çabas ve Rusya Federasyonu ile kurulan temaslar sonucu 1 Nisan 2020den itibaren bölgenin ihtiyac olan 70 megawattlk elektrik ihtiyacnn sadece 10 megawatlk ksmnn temini salanm ve gerek Tel-Abyad gerekse Resulayn elektrik hatlar ve trafo merkezlerinin büyük bir ksm onarlmtr. PKK/YPG terör örgütünün basks nedeniyle yetersiz olan ve sk sk kesilen elektrie ramen, alnan ilave tedbirlerle Allouk Su Tesislerinden istifade eden Tel Tamir ve Hasekede yaayan insanlarn temiz su ihtiyac mart ayndan itibaren karlanmtr. Terör örgütü PKK/YPGnin, Haseke bölgesine giden suyun Türkiye tarafndan kesildii iddialar gerçei yanstmamaktadr.

1445 TERÖRST ETKSZ HALE GETRLD

Terörle mücadele harektnn, yurt içinde ve dnda aralksz ve taarruz anlayyla devam ettiini ifade eden Albay Denizer, unlar söyledi:

1 Ocaktan bu yana bütün operasyon bölgelerinde etkisiz hale getirilen terörist says 1445tir. Son bir ay içerisinde PKK/KCK terör örgütünün barnma alanlarna yönelik olarak yurt içinde toplam 24 orta çapl, 2 büyük çapl operasyon icra edilmitir. Aralksz sürdürülen operasyonlarda, son bir ay içerisinde 104 terörist etkisiz hale getirilmi 5 adet tanksavar silah, 2 adet uçaksavar, 3 adet keskin nianc silah, 2 adet makinal tüfek, 26 adet piyade tüfei, 46 adet el bombas, 104 adet fünye, 3 bin 200 adet uçaksavar mühimmat, 3 bin 700 adet hafif silah mühimmat, 30 adet havan mühimmat, 88 adet roketatar mühimmat, 80 kilogram C-4 patlayc madde; 340 kilogram amonyum nitrat ele geçirilmi 35 adet antipersonel mayn ile 67 adet el yapm patlayc (EYP) imha edilmitir. Teröristler tarafndan kullanld tespit edilen 77 mevzi, snak, maara ve depo ise tahrip edilerek kullanlamaz hale getirilmitir. PKK/KCK terör örgütünün finans kaynaklarndan kaçakçlk ile mücadeleye yönelik olarak hudut hattnda alnan tedbirler ve icra edilen operasyonlar neticesinde son bir ay içerisinde 110 bin paket sigara, 72 kilogram uyuturucu, 98 bin adet uyuturucu hap ile 10 adet piyade tüfei ele geçirilmitir. Ayrca son bir ay içerisinde yasa d hudut geçi teebbüsünde bulunan toplam 533 ahs yakalanm, 10 bin 298 ahs hududu geçmeden engellenmi, geri itilmitir. Bu ahslar arasnda 2 DEA mensubu yakalanm, 8 PKK/PYD-YPG mensubu ise teslim olmutur.

SEVK SÜRECNDEK LEMLER E-DEVLETTEN YAPILACAK

Koronavirüs salgnyla etkin mücadele kapsamnda gerekli çalmalarn yapldn ifade eden Denizer, dier yandan normalleme sürecine yönelik planlamalarn da sürdürüldüünü belirterek, öyle dedi:

Bu kapsamda, terhislerin 31 Mays tarihinden itibaren, celplerin 5 Hazirandan itibaren, bedelli askerlik celplerinin ise 20 Hazirandan itibaren balamas planlanmaktadr. Sevke tabi yükümlülüklerin seçim ve snflandrma sonuçlar 28 Mays 2020 tarihinde e-devlet üzerinden duyurulacaktr. Yükümlülerin, sevk tarihinden dört gün öncesinden itibaren e-devlet üzerinden Covid-19 anketini doldurmalar, müteakiben yönlendirildikleri salk kurulularnda Covid-19 testlerini yaptrmalar önem arz etmektedir. Covid-19 salgn nedeniyle bulama riskini ortadan kaldrmak ve temas en aza indirmek maksadyla sevk sürecindeki tüm ilemler e-devletten yaplacak, zorunlu durumlar dnda askerlik ubelerinde ilem yaplmayacaktr. Vatandalarmz ayrntl bilgiye internet hesabmz üzerinden ulaabilecektir.

Albay Denizer ayrca FETÖ ile mücadele kapsamnda 15 Temmuz 2016 tarihinden bugüne kadar toplam 19 bin 495 personelin Türk Silahl Kuvvetlerinden ihraç edildiini, 4 bin 682 personel hakknda ise adli ve idari sürecin devam ettiini ifade etti.

Ana Sayfaya Git