MSB: F-35 toplantısının ikincisi Washington'da

Milli Savunma Bakanlığı'nca, Türkiye ve ABD Savunma Bakanlıkları arasında, F-35 konusundaki ihtilafın giderilmesi ve mali hususların görüşülmesi amacıyla ikinci toplantının birkaç ay içinde Washington'da yapılmasının planlandığı belirtilerek, "Biz pozisyonumuzu ortaya koyduk. Birinci olarak F-35 programına geri dönme, ikinci olarak tahsis edilen uçakların teslim edilmesi eğer bunlar olmuyorsa ödediğimiz paraların iadesi şeklinde bir görüşümüz var" denildi.

Haberler 02.11.2021 - 00:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

MSB Basn ve Halkla likiler Müavirlii Plan Subay Hava Muhabere Binba Pnar Kara, bakanlkta düzenledii bilgilendirme toplantsnda, FETÖ, PKK/KCK/PYD/YPG, DEA bata olmak üzere tüm terör örgütlerine kar mücadelenin artan bir iddet ve tempoda, terörü ve teröristleri kaynanda etkisiz hale getirme anlay ile devam ettiini bildirdi. Kara, Bu kapsamda; 24 Temmuz 2015ten bugüne kadar Irak ve Suriyenin kuzeyi dahil toplam 32 bin 835, bu yln bandan itibaren ise 2 bin 360 terörist etkisiz hale getirilmitir. Ekim aynda ise yurt içinde ve snr ötesinde 3ü büyük, 24ü orta çapl olmak üzere 27 operasyon icra edilmi ve 279 terörist etkisiz hale getirilmitir. Terörist neredeyse hedefimiz orasdr. Terörle mücadelemiz, en son terörist etkisiz hle getirilinceye kadar azim ve kararllkla devam edecektir dedi.

RAN SINIRINDA 1756 K YAKALANMITIR

Kara, hudut birliklerinin imkan ve kabiliyetlerinin sürekli gelitirilerek snr güvenliinde etkin tedbirler alndn belirterek, Ayrca Afganistandaki son gelimelerle birlikte ran snrnda olas bir hareketlilie kar alnan tedbirler gözden geçirilmi ve ilave tedbirler alnmtr. çinde bulunduumuz 2021 ylnda ran snrnda 83 bin 867 ahs engellenmi, bin 756 ahs yakalanmtr. Alnan ilave ve etkin tedbirler sayesinde ekim aynda, tüm hudutlarmzdan yasa d yollarla geçmeye çalan 471 ahs yakalanmtr. Bu ahslardan 24ü FETÖ mensubu olmak üzere 38i teröristtir. 22 bin 406 ahs ise hududu geçemeden engellenmitir. Yine bu dönemde icra edilen operasyonlarda; 18 bin 997 paket sigara, 185 kilogram uyuturucu, 56 adet muhtelif silah ve 121 adet cep telefonu ele geçirilmitir. Snrlarmzn güvenlii ilgili bakanlk ve kamu kurumlar ile koordineli olarak her türlü zorlu iklim ve arazi artlarna ramen 7 gün 24 saat kesintisiz olarak salanmaktadr diye konutu.

SURYE HAREKAT BÖLGELERNDE 169 TERÖRST ETKSZ

Kara, terör örgütünün Suriyenin Tel Rfat, Münbiç ve Fratn dousundaki bölgelerden sivillere ve bölgede görev yapan birliklere kar saldr araylarn sürdürdüünü belirterek, Türk Silahl Kuvvetlerimiz için sivil halk, çevre, tarihi, dini ve kültürel yaplar dokunulmazdr. Tek hedefimiz teröristlerdir. Bu kapsamda; ekim aynda Suriye harekat bölgelerinde, DEA terör örgütü mensuplar dahil olmak üzere 169 terörist etkisiz hale getirilmitir. dlib Gerginlii Azaltma Bölgesinde Rejimin çeitli bahanelerle sivillere kar yürüttüü saldrlar devam etmektedir. Son bir ayda, dlib bölgesinde Rejim tarafndan yaplan top, havan, roket atlarnda ve hava saldrlarnda, aralarnda çocuklarn da bulunduu 19 sivil hayatn kaybetmi, 72 sivil ise yaralanmtr. Söz konusu saldrlarn sonlandrlmas için belirlenen hedefler derhal ate altna alnarak imha edilmekte, birliklerimizin güvenlii için gerekli her türlü tedbir alnmaktadr. Suriyenin kuzeyindeki harekat bölgelerinde yapm olduumuz mutabakatlara uyuyor, muhataplarmzdan da uymalarn bekliyoruz. DEAla mücadele ad altnda uluslararas kamuoyunda kendini merulatrmaya çalan eli kanl PKK/YPG terör örgütü bata olmak üzere, bölgede salanan bar ve istikrar bozmak maksadyla sivillerin yaam hakkn ellerinden alanlara kar, masum ve mazlumlar gözeterek Suriye halknn yannda olmaya devam edeceimizi, dünyann da bu insanlk suçuna sessiz kalmamas gerektiini bir kez daha vurgulamak istiyoruz dedi.

SAHADA GEREKL KARILIK VERLMEKTE

Kara, Yunanistann iyi komuluk ilikileri çerçevesinde yaptklar tüm çarlara ramen uluslararas anlamalarla belirlenen yükümlülüklerine aykr olarak Gayri Askeri Statüdeki Dou Ege Adalarnn statüsünü bozan eylemlerini sürdürdüünü belirterek, öyle konutu:

2021 yl bandan itibaren askeri deniz ve hava araçlar ile Gayri Askeri Statüdeki Adalara yönelik 2 bin 61 (Gemi ihlal:969, GASA ini-kalk:1092) ihlal gerçekletirmitir. Anlama yükümlülüklerini yerine getirmeyen Yunanistann, ayn anlamadan doan haklar elinde bulundurduunu öne sürmesi uluslararas hukukun eilip bükülmesi daha da vahimi içinin boaltlmasdr. Yunanistann hukuka aykr, provokatif ve saldrgan tutumuna kar diplomatik kanallardan gerekli giriimlerde bulunulmakta, mütekabiliyet kapsamnda sahada gerekli karlk verilmektedir. Yine, Yunanistann NATO içinde dier ülkelerle silahlanma ve destek arayna girerek, ittifak içinde ittifak kurma tutumu, hem NATOnun dayanma ruhuna hem de ikili ilikilere zarar vermektedir. Yunanistandan beklentimiz; uzlamaz, hukuk tanmaz tutumundan ve üçüncü taraflar sorunlara dahil etme çabalarndan vazgeçmesi, uluslararas hukuk zemininde, iyi komuluk ilikilerine dayal diyalog ve barçl yöntemlerle sorunlarn çözümüne yönelik samimi gayret göstermesidir.

KIBRIS MLL MESELEMZDR

Kara, bir dier önemli hususun da Kuzey Kbrs Türk Cumhuriyetinin Adadaki durumu olduunu vurgulayarak, Bir kez daha vurgulamak isteriz ki Kbrs bizim milli meselemizdir. Garanti ve ittifak antlamalar dorultusunda geçmite olduu gibi bugün de Kbrsl kardelerimizin yanndayz. Türkiye garantör devlet olarak uluslararas anlamalar ve uluslararas hukuktan kaynaklanan meru haklar çerçevesinde Kbrsta bar, huzur ve güvenliin teminat olmaya devam edecektir dedi.

ZN VERMEYECEMZ VURGULANDI

Kara, NATO Savunma Bakanlar Toplantsnn 21-22 Ekim tarihlerinde NATO Karargahnda yaklak 2 yl sonra fiziki katlmla icra edildiini, toplantda, bölgesel ve küresel gelimelerin ele alndn kaydetti. Milli Savunma Bakan Hulusi Akarn gündemdeki konulara ilikin görü ve deerlendirmeleri müttefiklerle paylatn anmsatan Kara, Toplantda özellikle; Afganistanda zor artlar altnda etkili i birliiyle binlerce müttefik personel ve sivil Afgann güvenli tahliyesinin saland, 20 yllk harekattan gerekli dersler alnmas gerekti Afganistandaki insani ve ekonomik durum ile olas/potansiyel mülteci riskine dikkat çekilmi, terörizmle mücadeleye ilikin olarak; PKK/YPG, DEA, El Kaide ve FETÖ gibi terörist örgütlerle ayn anda mücadele ettiimiz, PKK/YPGnin çevre ülkelerde isim deitirerek terörist faaliyetlerini yürüttüü, mücadelemizin etnik ve dini kimlie baklmakszn sadece teröristlere kar yürütüldüü, komularmzn egemenliine, snr ve toprak bütünlüüne saygl olduumuz, snrlarmzda terör koridoru olumasna asla izin vermeyeceimiz vurguland. Ayrca; yeni hazrlanacak Stratejik Konseptin NATOnun kolektif savunma, kriz yönetimi ve ibirlii içinde güvenlik olmak üzere temel görevlerini kapsamas gerektii belirtilmi NATOnun deerlerinin, prensiplerinin ve dayanmasnn korunmasnn alt çizilmi iklim deiiklii hususunda, Türkiyenin Paris Protokolünü onaylad, Türkiyenin ve Türk Silahl Kuvvetlerinin bunun gereini yapmaya balad ifade edilmitir diye konutu.

Kara ayrca, yeni bilgi, belge ve veriler nda FETÖ ile mücadelenin kararllkla sürdüünü vurgulayarak, 15 Temmuz 2016dan bugüne kadar 24 bin 82 personel ihraç edilmi, bin 380 personel hakknda ise idari süreç devam etmektedir. 1 Ocak - 28 Ekim 2021 tarihleri arasnda; 3 bin 405 personel kamu görevinden çkarlm, 629 emekli personelin rütbesi geri alnm, 159 personel göreve iade edilmi, 17 emekli personelin rütbesi/unvan iade edilmitir ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git