Öcalan’ın en yakın adamlarından biriydi

Arananlar listesinde kırmızı kategoride yer alan, Interpol tarafından kırmızı bültenle aranan Çadırcı'nın etkisiz hale getirildiği operasyon, Suriye'nin kuzeyindeki Kamışlı'da gerçekleştirildi

Haberler 24.06.2023 - 00:17 Son Güncelleme : 24.06.2023 - 00:17

PKKnın kurucu çekirdek kadroları arasında yer alan ve uzun yıllar Şamda Abdullah Öcalanla birlikte terör faaliyetlerini organize eden, PKKnın çatı yapılanması KCKnın sözde yürütme konseyi üyesi Abdurrahman çadırcı, MİTin düzenlediği operasyonla öldürüldü. çadırcının ölümü PKKnın tepe yönetiminde de şok etkisi yarattı.

DİYARBAKIR-Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), Suriyenin kuzeyinde PKKya çok ağır bir darbe vurdu. KCK yürütme konseyi üyesi ve Ortadoğu sorumlusu, Esat kod adlı Abdurrahman çadırcı düzenlenen nokta operasyonla Suriyenin kuzeyindeki Kamışlı bölgesinde etkisiz hale getirildi.

çadırcı, Şamda 1990lı yıllarda Abdullah Öcalanın yanında uzun süre bulunmuştu. Öcalanın yakalanmasından sonra da Avrupa ülkelerinde uzun yıllar PKKnın terör örgütleri listesinden çıkarılması için hükümetler nezdinde yoğun diplomasi trafiği yürüten isimlerden biriydi. Son olarak Suriyenin kuzeyinde barındığı belirlenen Abdurrahman çadırcı, MİT Dış Operasyonlar Başkanlığı ile Sinyal İstihbaratı Başkanlığının yürüttüğü teknik ve sinyal takipleriyle vurularak öldürüldü.

Abdurrahman çadırcı hakkında Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü Suçluların İadesi ve Hükümlü Nakli Bürosunun da iade talepnamesi bulunuyor.

İNTERPOL KIRMIZI BÜLTENLE ARIYORDU

çadırcının yakalandığı ülkede Türkiyeye iadesi için İnterpol tarafından da kırmızı bültenle arama kararı vardı. En son 2012 yılında Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Irakın Erbil kentine düzenlediği ziyarette bir dönem Mahmur Mülteci Kampında da sorumluluk üstlenen çadırcının Türkiyeye iadesini istemişti ve katıldığı terör faaliyetlerine ilişkin kalın bir dosyayı Bölgesel Kürt Yönetimine sunmuştu.

SUç DOSYASI KABARIK

76 yaşındaki çadırcının PKKnın kurucu kadroları arasında yer alıp aynı zamanda KCK sözcülüğü yaptığı, PKKnın Ortadoğu sorumlusu sıfatıyla Irak, Suriye, Lübnan başta olmak üzere birçok ülkede rahatlıkla örgütün siyasallaşmasına yönelik siyasi diplomasi turları gerçekleştirdiği belirlenmişti.

Türkiyenin Irak merkezi hükümetiyle imzaladığı PKK mutabakatından sonra çadırcı her iki ülkeyi tehdit eden açıklamalarda bulunarak, Türkiye ve Irak hükümeti, askeri veya politik yönden bize saldırırsa bedelini öder. Irak merkezi hükümeti, Türkiye ile PKK arasındaki çatışmaya kesinlikle müdahil olmamalıdır. Aksi takdirde sonuçlarına katlanır demişti.

ŞANLIURFA SORUMLUSU OLMUŞ

Adalet Bakanlığınca düzenlenen iade talepnamesine göre, çadırcının ilk suç tarihi PKKnın kurulduğu 1978 yılı olarak gösterilirken, işlediği suçların zamanaşımıyla düşmemesi için hakkında ayrıca 19 Şubat 2000 yılında gıyabi tutuklama kararı çıkarıldığı bildirildi.

PKKnın Ortadoğu sorumlusu çadırcının, örgütün siyaset ve stratejisinin belirlenmesinde söz sahibi olduğundan dolayı PKKnın Türkiye içindeki silahlı ve bombalı saldırılarından da doğrudan sorumlu olduğu iade talepnamesinde anlatıldı.

Abdurrahman çadırcının 1979-80 yılları arasında Apocular adıyla bilinen ve sonradan PKK adını alan örgütün Şanlıurfa sorumlusu olduğu belirtilen iddianamede, Şanlıurfa merkezinde katıldığı 10 eylem şöyle sıralanıyor:

İŞTE KATILDIĞI O EYLEMLER

26 Kasım 1979da sağ görüşlü olan Mehmet Koyuncunun öldürülmesi eylemini planlamak

25 Aralık 1979da Vakıflar Bankası Şubesine bomba koymak

9 Ocak 1980de Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Ömer Pekerin evini bombalanması talimatını vermek

13 Ocak 1980de Mehmet Alpay, Halil Hamalı, İsmail Ayın yaralanması ve 120 bin lira paralarının gasp edilmesi

1 Mart 1980de İmam Tilkiye ait evin taranarak bombalanması

12 Mart 1980de Bakır Bayıkın öldürülmesi talimatını vermek

20 Mart 1980de çarşı polis karakolunun taranıp bombalanması sonucu polis Nihat Şahinin yaralanması

27 Mart 1980de Mahmut Kılçıkın öldürülmesi

1 Haziran 1980de çarşı polis karakolunun taranmasına bizzat katılmak

12 Kasım 1980de Vakıflar Bankasının taranması sonucu Nihat çizmecioğlunun öldürülmesi, Ali ve Fahri çizmecioğlunun yaralanmasında talimat vermek.

UZUN SÜRE AVRUPADA BARINDI

çadırcının bu eylemlere katıldıktan sonra yurtdışına kaçtığı, burada kurulan sözde Kürt perlementosuna PKKnın feshedilen siyasi kanadı ERNKnin temsilcisi olarak seçildiği bilgisi de dosyasında yer alıyor. Hakkında Devletin hakimiyeti altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya yönelik vahim nitelikli eylemlerde bulunmak ve talimat vermek suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle iki ayrı dava dosyası da bulunuyor.

Ana Sayfaya Git