ÖHD’den Feyzioğlu hakkında suç duyurusu

ÖHD Diyarbakır Şubesi, Kürtçenin resmi ve gündelik kullanımına karşı söylemleri nedeniyle TBB Başkanı Metin Feyzioğlu hakkında suç duyurusunda bulundu.

Haberler 09.10.2021 - 09:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Özgürlük için Hukukçular Dernei (ÖHD) Diyarbakr ubesi, Türkiye Barolar Birlii (TTB) Bakan Metin Feyziolunun Kürtçeye dair bir televizyon programnda sarf ettii rkç söylemelere ilikin Diyarbakr Adliyesi önünde açklama yapt. HDPlilerin de katld açklamann Kürtçesini ÖHD Diyarbakr ube Yöneticisi Muhittin Muuç, Türkçesini ise ÖHD Diyarbakr ube Ebakan Özüm Vurgun yapt.

ULUSLARARASI SÖZLEMELERE AYKIRI

Vurgun, Feyziolunun sözlerinin Türkiyenin taraf olduu Avrupa nsan Haklar Sözlemesi (AHS), Birlemi Milletlerin (BM) Irk Ayrmclnn Bütün Biçimleriyle Ortadan Kaldrlmasna likin Sözlemesine, Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Sözlemesi, KSHS çocuk Haklar Sözlemesi, Kadnlara Kar Ayrmclnn Bütün Biçimleriyle Ortadan Kaldrlmasna likin Sözleme, Ulusal Veya Etnik, Dinsel Veya Dilsel Aznlklara Mensup Olan Kiilerin Haklarna Dair Bildiri, UNESCO/ BM Eitimde Ayrmcla Kar Uluslararas Sözleme, AGT Belgeleri ve Devamndaki Oslo Tavsiyeleri, Lahey Tavsiyeleri ve Lund Tavsiyeleri açkça aykrlk oluturduunu kaydetti.

KOPENHAG BELGESNE ARET ETT

çok dilliliin devletlerin toprak bütünlüünü bozmadn dile getiren Vurgun, Metin Fevziolunun söylemlerinin aksine; Kopenhag Belgesinin 37nci Maddesinde haklar ve çok dillilikler alakal olarak devletlerin toprak bütünlüü güvence altna alnmtr. Devletlerin çok dilliinin toprak bütünlüüne saldr niteliinde olmad aksine aidiyeti salad ve haklar özgürletirildii için bütünlüe hizmet ettii vurgulanmtr ifadelerini kulland.

Vurgun, ÖHDli avukatlar olarak, farkl inanç, dil, düünceler ve yaam tarzna sahip avukatlarn oluturduu bir birlik bakannn makam itibariyle evrensel hukukla badamayan, tekçi, ayrmc ve yasakç uygulamalar sürdüren düüncelerini ve birlik bütünlüünü bozmaya yönelik söylemlerinin aleni bir ekilde açklamasn kabul etmediklerini söyledi.

SUç DUYURUSU

Türkiyede konuulan bütün anadillerin yasal ve anayasal güvenceye alnmas için mücadele etmeye devam edeceklerinin altn çizen Vurgun, Süreçle alakal olarak Metin Fevziolunun ayrmclk suçunu ilediini bildirir, buna ilikin suç duyurumuzu yaptmz kamuoyunun bilgilerine sunarz. Bal bulunduumuz barolar birlii bakan olarak görev yapan zatn, makam ve meslei itibariyle iktidar yanls düüncelerini reddediyor ve konumunun gerektirdii tarafszl gösteremeyen birlik bakann etik ahlaka uygun olarak görevini brakmaya davet ediyoruz diye konutu.

Ana Sayfaya Git