Osman Kibar Amerikan Forbes dergisi dünyayı değiştirebilecek 30 isim arasına alıp kapağına taşıdı. Osman Kibar henüz piyasaya ilaç sürmeden 4 milyar $ servete kavuştu. Forbesın 10 Mayısta çıkacak olan sayısının kapağında, Türk asıllı iş adamı Osman Kibar yer aldı.
Amerika, dünyayı değiştirebilecek bir Türkü konuşuyor. ABDnin saygın ekonomi dergisi Forbes, San Diego merkezli biyoteknoloji şirketi Samumedin kurucusu Osman Kibarı (45) dünyayı değiştirebilecek 30 kişi arasında ilk sıraya yerleştirip kapağına taşıdı.
Kibarın kurduğu şirketin üzerinde çalıştığı ilaçlar kelliğe çare bulma, eklem iltihabını iyileştirme, derideki kırışıkları giderme, saçları orijinal rengine kavuşturma; yani bir anlamda yaşlanmayı tersine çevirme potansiyeli taşıyor. Bu gençlik iksiri henüz test aşamasında olmasına rağmen taşıdığı büyük potansiyel nedeniyle yatırım üzerine yatırım çekiyor. Şu an değeri 6 milyar dolar olan Samumedin yakında 12 milyar dolar piyasa değerine ulaşacağını yazan Forbes, şirketin üçte bir hissesini elinde bulunduran Kibarın da 4 milyar dolarlık bir servete kavuşacağını belirtti.Zuckerbergi geride bıraktı
Derginin mayıs sayısının kapak konusu olan 30 kişilik listede Osman Kibarın yanı sıra kimler yok ki? Googleın kurucusu Larry Page, Facebookun kurucusu Mark Zuckerberg, Amazonun kurucusu Jeff Bezos, Teslanın kurucusu Elon Musk, Starbucks CEOsu Howard Schultz, Spotify kurucusu Daniel Ek, Uber kurucusu Travis Kalanick ilk dikkat çekenler... Dergide Kibarın çalışmaları Tanrı Hapı başlıklı makalede anlatıldı. Osman Kibar, İzmirin yollarını yaptığı için Asfalt Osman lakabı takılan eski belediye başkanı Osman Kibarın torunu.
İlkokulu İzmirde okuduktan sonra Robert Koleji kazanarak İstanbula gelen Osman Kibar, üniversite ve yüksek lisans eğitimini ABDnin Kaliforniya eyaletindeki prestijli okullarda sürdürdü. Ekonomi, mühendislik ve biyofotoniği kapsayan geniş bir yelpazede eğitim gördü. Yüksek lisans eğitimi sırasında kurduğu biyoteknoloji firması Genoptix 2011de ilaç devi Novartise 470 milyon dolara satıldı.Appleı sollar mı?
Bir dönem Özelleştirme İdaresi Başkanlığı yapan Uğur Bayarın kayınbiraderi olan Kibar, daha sonra Samumed adını alacak Wintherixi kurdu. İsmi ZEN felsefesinden gelen Samumedin tepe yönetimini de Robert Kolejdeki arkadaşlarıyla doldurdu: Samumedde Cevdet Şamikoğlu finanstan sorumlu, Yusuf Yazıcı tıbbi konulardan sorumlu, Arman Oruç hukuki işlerden sorumlu tepe yöneticiler... Forbes, Samumedin insan vücudunda Wnt adlı bir gen üzerine odaklandığını, yapılan deneylerin şu ana kadar iyi yürüdüğünü, saç ve kıkırdaklar üzerinde planlanan sonuçlar alınırsa şirketin devasa bir potansiyele ulaşabileceğini yazdı. Samumedin ayrıca körlüğe neden olan bir hastalığa ve bir akciğer rahatsızlığına yönelik çalışmaları da var. Şirketin yatırımcıları arasında yer alan Finian Tan, sadece kıkırdak iyileştirmeyle ilgili beklentiler karşılanırsa şirket değerinin teknoloji devi Appleı sollayacağı yorumunu yapıyor. Samumedin ilaçlarının işe yarayıp yaramadığı büyük ölçüde önümüzdeki 1.5 yıl içinde açığa çıkacak.
İstanbulda Fevziye Okulunu bitirdikten sonra, Robert Kolejden mezun oldu. 1930 yılında İzmirde ticaret hayatına atıldı; zeytinyağı, sabun ve gliserin ticareti yaptı.
1 Aralık 1951de, kurulmasında öncülük yaptığı Ege Bölgesi Sanayi Odasında ilk başkanlığını üstlendi. 1946 yılında politikaya atıldı. Demokrat Partinin İzmir ve Ege kuruluşlarında görev aldı ve İzmir il Başkanlığı görevlerini yürüttü.
1964 yılında İzmir Belediye Başkanlığına seçildi, bu görevi dokuz yıl sürdürdü. Başkanlığı sırasında İzmirin tüm yollarını asfaltlattığı için kendisine Asfalt Osman lakabı takıldı. Bestekr Melih Kibarın babasıdır.