Kudüs Üniversitesi Vakfı ve Krom Sanat işbirliğiyle Milli Kütüphane Konferans Salonunda Osmanlı-Türk Döneminde Kudüs programı düzenlendi.
Programın açılışında konuşan Bakan Yardımcısı Yazgı, vatan savunmasında şehit olan askerlere Allahtan rahmet diledi.
Yazgı, gençlere Kudüsün ne kadar kıymetli olduğunu anlatmak için bu programı düzenlediklerini, Osmanlı döneminde Kudüsün huzur şehri olarak belgelere yansıdığını söyledi.
Osmanlıyı tüm siyasetçilerin iyi izlemesi ve incelemesi gerektiğini belirten Yazgı, Türklerin kimsenin acısıyla, gözyaşıyla beslenmediğini ve bu tavrını tarih boyunca sürdürdüğünü ifade etti.
Yazgı, sözlerini şöyle sürdürdü:
Savaş tanımı altında yumuşatılmaya çalışılan katliamın; sivil, kadın, bebeklerin yaşamdan koparılmasının son bulması ve Filistinli kardeşlerimizin en başta yaşam haklarını koruyan demokratik çözümler üretilmesini temenni ediyoruz. Osmanlı devletinin kendi döneminde bir arada yaşamak adına ortaya koyduğu bakış açısını ve tecrübeyi anlatmak ve tüm dünyaya tekrar hatırlatmak için böyle bir organizasyonu gerçekleştirdik
ULUSLARARASI YASAKLANMIŞ SİLAHLAR KULLANILMAKTADIR
Kudüs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Imad Abu Kishek de Kudüsün Müslümanların ilk kıblesi olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
Program 79 gündür denizden, havadan ve karadan devam eden soykırıma karşı olduğunuzu göstermektedir. Maalesef hala bu vahşi saldırılarda uluslararası yasaklanmış silahlar kullanılmaktadır. Bütün evler, barınma merkezleri ve hastaneler bombalanmıştır. Soykırımda 22 binden fazla şehit, 15 bini enkaz altında, 55 binden fazla yaralı vardır. Bunun yüzde 70ten fazlasını kadın ve çocuklar oluşturmaktadır.
İsrail yönetiminin Filistinlileri göç ve soykırım arasında tercihe maruz bıraktıklarını belirten Kishek, Filistinlilerin şehit olmak için vatanlarından ayrılmadıklarını kaydetti.
Kishek, bu programın Osmanlı döneminde altın çağını yaşayan Kudüsü anlamak bakımından önemli olduğunu vurgulayarak, desteği dolayısıyla Türkiyeye teşekkür etti.
KUDÜSÜN SİYAH BEYAZ FOTOĞRAFLARI
Program kapsamında, Osmanlı devletinin Kudüsteki son 70 yılını yansıtan fotoğraf sergisi, Cumhuriyet dönemindeki Kudüs ve Filistin üzerine yayınlardan oluşan kitap sergisi ile Osmanlı öncesinden başlayarak Kudüsteki idari yapılanmadan sanat ve mimariye, vakıflardan ve sosyal yaşama kadar pek çok konunun işleneceği bir konferans dizisi 29 Aralıka kadar Milli Kütüphanede ilgilileriyle buluşacak.
1850-1917 arasına ait siyah-beyaz fotoğraflardan oluşan sergi, eski Kudüs Başkonsolosu Hüseyin Avni Bıçaklının arşivinden seçilerek oluşturuldu.???????