Pir'e yasak kalktı

NATO Parlamenterler Asamblesi Alt Komite Başkan Yardımcılığı görevine seçilen, ancak hakkındaki yurtdışına çıkış yasağı nedeniyle toplantılara katılamayan HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir'in yurt dışına çıkış yasaklı adli kontrol kararı, yargılandığı 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nce kaldırıldı.

Haberler 04.03.2017 - 10:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HDP Diyarbakr Milletvekili Ziya Pir hakknda 33 yla kadar hapis istemiyle açlan davann durumasna, Diyarbakr 8inci Ar Ceza Mahkemesinde devam edildi. Durumaya bir önceki celse hakknda zorla getirme karar çkarlan Ziya Pir ile avukatlar katld. fadesinde mahkemede bulunmasnn milletvekili olmas ve dokunulmazl bulunmas nedeniyle usulsüz olduunu belirten Ziya Pir, 4 Kasm gecesi evimden zorla gözaltna alndmda bana savcln gönderdii çar kad ulamamt. Savc bu durumu itiraf edip, usul hatas olduunu söyledi. Sank olarak yargnn karsnda olmam hukuka aykrdr. Savc dosyaya baktnda yanl bir adrese çar kad gönderildiini söyledi. Bir milletvekilinin ifadeye çarlmadan, gece evinden alnmas hukuksuzdur. Bu yarglamann durdurulmasn talep ediyorum dedi.

Duruma savcs Ziya Pirin yarglamann durdurulmasna yönelik talebinin reddini istedi. Mahkeme ise soruturma aamasnda ifadeye çarlma srasnda yapld iddia edilen usulsüzlük sabit olsa dahi, bunun yarglamann durmasn gerektirmeyeceinden sann talebinin reddine karar verdi.

MTNGDE ORTAK VATANIN ORTAK BAYRAINI ALKILATTIM

Savunmasn yapan Ziya Pir, 5 Haziran Diyarbakr mitinginde bir konuma yaptn ve 5 dakika sonra bomba patladn belirterek, Konumamdan bir kelime alnarak dava konusu yaplm. HDP Türkiyelileme hedefi olan bir partidir. Partideki tartmada mitinglerde Türkiye bayra olmas tartld. Ben de mitinglerde Türkiye bayra olmas gerektiini savundum. O mitingde de 20 civarnda Türkiye bayra vard ve alkland. Ortak vatann, ortak bayran alklattm dedi.

Ar Diyadinde yaplan mitingde askere de bayraa da sarlmak gerektiini söylediini belirten Ziya Pir, Halk tarafndan alklandm. Bu konumadan 2 gün sonra Diclede bir eve gittim. Bir mezarlk vard. Bir asker ve gerilla yan yana yatyordu. 2sinin annesi de çocuklarna ehit diyordu. Ben bunu söyledim. Türkiyede ehit kavram 3 türlüdür. Dinen ehit olanlar, kanuna göre ehit olanlar ve toplumun kendi evlatlarna kulland ehit kavram vardr. Burada konumamn tamamna bakmak lazm. ehit kavram ile ilgili yaplan konuma budur diye konutu.

HDP milletvekili Ziya Pir, hendek kazlmasn tasvip etmediini, hak araynn böyle olmadn söylediini belirterek, Hatta silahl çatmann bir taraf olan örgütün beni linç edeceini düündüm. Dokunulmazlm kaldrldnda fezlekeleri inceleyen Ak Parti milletvekilleri Biz bu konumay Diyarbakrda yapamazdk dediler. Bütün konumalarmda hak araynn anayasal ve yasal çerçevede yaplmasn söyledim dedi.

CUMHURBAKANININ DNLENMESN TALEP ETT

Almanyada yaad dönemde örencilere anayasa dersi verdiini belirten Ziya Pir, Türkiye için Almanyaya benzer eyalet sistemi kurulmasn savunan biriyim. Türkiye üniter yapsna dokunulmadan eyalet sistemi olmasn savunuyorum. Bu benim talebimdir. Sistem deiiklii AKP ve MHP tarafndan talep ediliyorsa bunu da ben istiyorum. Özerklik talebi zaten HDPnin tüzüünde de var. Tüzüümüzde olan bir maddeyi okuduum için terör örgütü üyelii ile suçlanyorum dedi.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan babakanken onunla çaltn kaydeden Ziya Pir, Bu konuyu kendisiyle de çok tarttk. Kendisinin burada dinlenmesini istiyorum. Kalknma ajanslar kurulurken arkasndaki fikrin ne olduunun Cumhurbakanna sorulmasn istiyorum. O dönemde hendekleri nasl durdurabiliriz konusunda Vali ile görüüyorduk. Siyasetçi olarak ölümlerin durmasn istedim diye konutu.

POLS KAFAMA SLAH DAYADI

Hendek olaylar srasnda, kafasna silah dayayan polisin Sen bizim vekilimiz deilsin, geçemezsin dediini söyleyen Ziya Pir, Benim bugün srailde olmam gerekiyordu. Cumhurbakan ile birlikte Pakistana gitmem gerekiyordu. Ancak ben burada mahkemelerde sürünüyorum. Bu nedenle yurtd yasamn kaldrlmasn istiyorum dedi.

Avukat savunmalarnn ardndan görüü sorulan savc, Ziya Pirin kaçma üphesi olmas nedeniyle adli kontrol tedbirinin kaldrlmamasn talep etti. Mahkeme, Ziya Pirin savunmasnn alndn belirterek hakkndaki yurt dna çk yasan kapsayan adli kontrol tedbirinin kaldrlmasna karar vererek durumay erteledi.

Ana Sayfaya Git