PKK kaçırdığı çocukları "savaşçı" olarak kullanıyor

Terör örgütü PKK/YPG, "bünyesindeki çocuk savaşçıları serbest bırakmak" için BM ile anlaşma imzalamasına rağmen kaçırdığı çocukları "savaşçı" olarak kullanmayı sürdürüyor

Haberler 14.06.2022 - 00:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin baarl operasyonlar nedeniyle iyice güç kaybeden terör örgütü PKK, Suriye ve Irakta kaçrd çocuklar zorla savatrma taktiini izlemeye devam ediyor.

Terör örgütünün Türkiyeden olduu gibi Irak, Suriye ve randan da halk destei kesildi. Örgüt, özellikle son yllarda düzenlenen Pençe operasyonlar ile ar darbeler alyor. Terör örgütünün urad güç kayb sözde basn organlarna da yansyor.

Örgüte ait sözde medya kanallarnda sürekli gösteri ve protesto çars yaplmasna ramen buna uyan olmuyor. Irakn Erbil kenti snrlarnda örgüt taraftarlarnn gösteri yapmasna izin verilmezken, Süleymaniyede düzenlenen gösterilerin de çok düük katlml olmas dikkatleri çekiyor.

Örgüt, yaad kan kaybn çocuklar kandrp savatrarak durdurmaya çalyor ancak kaçrdklar çocuklarn aileleri seslerini her geçen gün daha fazla yükselterek PKKnn bu yöndeki araylarna da büyük bir set çekiyor.

Evlatlar PKK tarafndan kaçrlan annelerin, Diyarbakrda balayan ve 1000 günü geride brakan HDP Diyarbakr l Bakanl önündeki oturma eylemi, örgütün çocuklar nasl istismar ettiini tüm dünya kamuoyuna gösterdi.

YPG/PKK, bünyesindeki çocuk savaçlar serbest brakmak için Birlemi Milletler (BM) ile anlama imzalamasna ramen çocuklar kullanmaya devam ediyor.

YPG/PKKNIN SURYE VE IRAKTA ZORLA KAçIRDII çOCUKLAR

Suriyeli Kürt aktivistlerden Mohammed Alo, Irak medyasna yapt açklamada, PKKya bal Devrimci Gençler adl örgütün Halepin eyh Maksud Mahallesinde Culya Tark Dedo adl kz çocuunu Berane Bin Malik Okulunun önünden kaçrdn anlatt.

KDPye bal Gulanmediann haberine göre, ranl Meryem Hdr, 13 yandaki kz Esrin Muhammedin PKKnn ran kolu olan PJAK tarafndan kaçrldn ve kznn örgütten kaçmaya çalrken öldürüldüünü dile getirdi.

Yine Irak medyasna göre, Temmuz 2019da PKK Duhokta 2 kiiyi kaçrd ve akbetleri hala belirsiz.

Rudaw televizyonunun 21 Maystaki haberine göre, Meryem Ferid Muhammed adl kz çocuu Aynularabda (Kobani) 31 Ekim 2021de terör örgütü tarafndan kaçrld. Babas Ferid Muhammed, televizyondaki canl yayna balanarak kznn kurtarlmasn istedi.

Öte yandan 14 yandaki akir Muhammed Hibonun Kamlnn Munir Habib Caddesinden ve 15 yandaki Fehed Abdulrahmann da Aynularabn (Kobani) sanayi bölgesinden kaçrld açkland. Aileler, yerel medyaya konuarak çocuklarnn kurtarlmasn talep etti.

Yine Irak yerel medyasna göre, YPG/PKK, Suriyede Halep il merkezinde yalar 9 ve 10 olan Afrinli iki kardei silahl kadrosuna katmak için kaçrd.

Yerel kaynaklardan alnan bilgiye göre, YPG/PKKl teröristler, Halep il merkezinde varlk gösterdikleri eyh Maksut Mahallesinden 5 Haziranda Afrinin Cinderes beldesi doumlu 9 yandaki brahim ve 10 yandaki Muhammed evki Yusuf adl iki kardei kaçrd.

AAnn 10 Haziran tarihli haberinde, YPG/PKKya yakn sosyal medya hesaplarnda paylalan görüntüde, Kürt ve Arap asll olduklar anlalan reit olmayan 11 çocuu örgütün silahl kadrosuna katt belirtilmiti.

Görüntülerde, çocuklarn terör örgütü PKKnn eleba Abdullah Öcalann posteri ile PKKnn sözde bayran tad görülmütü.

Suriye Bamsz Kürt Rabtas Bakan Abdülaziz Temmo, 7 Haziranda AA muhabirine yapt açklamada, YPG/PKKl teröristlerin son 6 ayda 10 ya alt çocuklar youn olarak kaçrmaya baladn söylemiti.

Suriyede sivillere yönelik hak ihlallerini belgeleyen Suriye nsan Haklar Andan (SNHR) 1 Nisanda yaplan yazl açklamada, Suriyede SDG adn kullanan YPG/PKKl teröristlerin Halep il merkezinde varlk gösterdikleri eyh Maksud Mahallesinden Rosil eyho ve Zahide Koçar adl 16 ve 17 yalarndaki iki kz çocuunu kaçrd bilgisine yer verilmiti.

Açklamada, terör örgütünün kaçrd çocuklarla ailelerinin görümesine izin vermedii, kz çocuklarnn silahl eitim için Halep il merkezinden Münbiç ilçesindeki YPG/PKKnn terör kamplarna götürüldüü belirtilmiti.

YPG/PKK, ubat sonunda Suriyenin kuzeyinde igal altnda tuttuu Aynularab (Kobani) ilçesinde yalar 14 ila 16 olan 4 çocuu, 28 Martta Suriyenin kuzeyinde yuvaland Tel Rfat ilçesinde 14 yandaki bir çocuu, mart sonunda Halep il merkezinde yalar 16 ve 17 olan 2 kz çocuu ve nisanda Halepte 4 çocuu silahl kadrosuna katmak için kaçrmt.

PKK, Irakn Musul kentine bal Sincar ilçesinde kaçrd Ezidi çocuklar kamplarda zorla silah altna alrken, Ezidiler de PKK tarafndan kaçrlan çocuklarnn serbest braklmas için farkl aralklarla eylemler düzenliyor.

Terör örgütüne bal organlarda sadece son birkaç ayda düzenlenen operasyonlarda etkisiz hale getirilen teröristlere ilikin yaynlanan bilgilerde, öldürülenlerin henüz çocuk yata örgüte katldklar ortaya çkyor.

PKKnn 4 Nisan 2021de öldürüldüünü açklad Andok Oramar kod adl Bar Saydann örgüte katldnda henüz çocuk yata olduu anlalyor. Haftaninde 11 ubat 2022deki operasyonda öldürülen ranl Zanyar Hüseyin de 2016da henüz çocuk yata örgüte katld.

YPG/PKKNIN çOCUKLARI SAVATIRMASI, ULUSLARARASI RAPORLARA DA KONU OLDU

Terör örgütü YPG/PKKnn çocuklar savatrmas, ABD Dileri Bakanlnn 26 Haziran 2020de yaymlad 2020 nsan Kaçakçl Raporunda da yer almt.

Raporda, YPG, Suriyenin kuzeybatsndaki snma kamplarndan 12 yandaki kz ve erkek çocuklarn bile zorla silah altna almaya ve kullanmaya devam etti. ifadesine yer verilmiti.

BM nsan Haklar Konseyi, 16 Ocak 2020de yaymlad raporda, YPG/PKKl teröristlerin, Suriyede çocuklar savaç olarak kullandna dair yeni bulgular paylamt.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterresin silahl çatmalarda çocuklar konusundaki özel temsilcisi Virginia Gamba, 29 Haziran 2019da, BM Cenevre Ofisinde bir araya geldii YPG/PKK elebalarndan Mazlum Abdi kod adl Ferhat Abdi ahin ile örgütün bünyesindeki çocuk savaçlar brakmas için hazrlanan eylem planna resmi törenle imza atmt. Türkiye, BMye konuyla ilgili protesto notas vermiti.

Ancak bu tarihten sonra da örgütle ilgili görsellerde çocuk yatakiler dikkati çekmeye devam etmiti.

Terör örgütü genellikle kaçrd veya alkoyduu gençleri ve çocuklar silahl eitim için terör kamplarna götürüyor.

YPG/PKKl teröristler, genelde kaçrd çocuklarn aileleriyle iletiim kurmalarna da izin vermiyor.

çocuk savaçlara dair görüntüler ve haberler terör örgütünün sözde medya organlarnda da yer alyor.

Ana Sayfaya Git