Mardinin Kızıltepe ilçesinde polisin düzenlediği operasyonda PKKnın keskin nişancısı olduğu belirtilen bir kişi yakalandı. PKKnın keskin nişancısı olduğu belirtilen Mehmet Salih Yiğit, sahte kimlik ve beraberinde Zagros silah ve silaha ait 415 fişek ile birlikte yakalandı
Mardin Valiliği, Kızıltepe İlçesi Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Büro Amirliğine bağlı ekiplerin takip ve çalışmalar sonucu Nusaybin İlçesinden Mardin plakalı bir araçla silah ve mühimmat taşıdığını belirlediğini açıkladı.
Açıklamada, şöyle denildi:
Bahse konu araç 18.02.2016 günü saat 21.00 sıralarında Kızıltepe İlçesi Üçyol Mevkiinde durdurulmuş ve araçta yapılan aramada 1 adet uzun namlulu, dürbünlü Zagros keskin nişancı silahı, Zagros silaha ait 415 adet fişek ele geçirilmiştir. Araç sürücüsü M.S.Y. isimli şahsın üzerinden kendi fotoğrafını yapıştırdığı abisi olan S.Y.ye ait kimlik belgesi ele geçirilmiştir. Şahsın yapılan GBT sorgusunda resmi belgede sahtecilik suçundan kesinleşmiş hapis cezasının olduğu tespit edilmiş olup; M.S.Y isimli şahıs abisine ait kimlik kartına kendi fotoğrafını yapıştırdığını beyan etmiştir. Devam eden çalışmalarda M.S.Y isimli şahsın irtibatlı olduğu tespit edilen H.E, M.O, A.O ve N.F isimli şahısların ikametlerinde yapılan aramalarda; 1 adet tabanca, 3 adet şarjör ve 30 adet fişek ele geçirilmiştir. Olayla ilgisi bulunan M.S.Y, H.E, M.O, A.O ve N.F isimli şahıslar hakkında tahkikat devam etmektedir. Terörle mücadele kapsamında halkımızın huzuru, devletimizin selameti için her türlü terör olayını önlemeye yönelik çalışmalarımız kararlılıkla sürdürülmekte ve gerekli tüm tedbirler alınmaktadır.
Mardin, Türkiyenin büyükşehir Statüsüne giren bir ili ve en kalabalık yirmi altıncı şehri. 2013 itibarıyla 779.738 nüfusa sahiptir.Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Dicle Bölümünde yer alır. Suriye ile sınır komşusudur.
Mimari, etnografik, arkeolojik, tarihi ve görsel değerleri ile zamanın durduğu izlenimini veren güneydoğunun şiirsel kentlerinden biridir. Mardin farklı dini inanışlar paralelinde, sanatsal açıdan da tarihi değeri olan camiler, türbeler, kiliseler, manastır ve benzeri dini eserler barındırmaktadır. Mardin, İpek Yolu güzerghında olup, ilde beş han ve bir kervansaray mevcuttur.
Mardin ismi hakkında değişik rivayetler vardır. Kelimenin Farsça, Yunanca, Arapça veya Süryanice olduğu söylenmektedir.
1960lı yıllarda şehre göç başlamış ve kır nüfusu oran olarak azalmaya başlamıştır. 1990 yılında dört ilçenin komşu illere bağlanmasıyla nüfus %14,4 oranında azalmıştır. 2000 nüfus sayımında ilk defa kır nüfusu, kent nüfusunun gerisinde kalmıştır. Bunda en önemli etkenler ekonomik kaygılar ve 90lı yıllarda başlayan terör faaliyetleridir. Güvenlik kaygıları nedeniyle hem ildeki kırsal kesimlerden, hem de diğer illerden Mardin şehrine göç hereketleri başlamıştır.
Şehir nüfusu oranı %57, kırsal nüfus oranı %43tür. Nüfusu en yüksek ilçeler sırasıyla Kızıltepe, Merkez, Nusaybin ve Midyattır. Genç bir nüfus yapısına sahiptir. 2000 yılına göre 15 yaşın altındaki nüfusun oranı %44,8dir.
Türkiyedeki en farklılaşmış nüfusa sahip illerinden biridir. İlde Kürtler,Hıristiyan Süryaniler, Sünni Araplar,Türkler, Yezidiler ve Ermeniler yaşamaktadır.[7] Zaman içinde Süryani ve Yezidi nüfusu göçler sebebiyle azalmıştır. Lübnanın başkenti Beyrutta Mardin ve Midyat bölgesinde az sayıda Süryani yaşamaktadır. Bölgede birçok Süryani Manastırı ve Kilisesi vardır: Deyrulzafarn Manastırı, Mor Gabriel, Mor Yakub ve Meryem ana Kilisesi.