Polisi sokaktan çekenler nerde?

6-8 Ekim olayları yıl dönümüne ilişkin açıklama yapan HÜDA PAR, azmettiriciler ile polisin görevini yapmasına engel olan idarecilerin de soruşturmaya dahil edilmesi gerektiğini belirtti.

Haberler 07.10.2020 - 00:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HÜDA PAR Genel Merkezi, 6-8 Ekim 2014 ylnda yaanan Kobane bahaneli olaylar ile ilgili yazl açklamada bulundu. 2014 ylnn Kurban Bayramnda, Kobanede yaanan olaylar bahanesiyle HDP Genel Merkezi ve dönemin HDP E Genel Bakan Selahattin Demirtan çarsyla sokaklara inen PKK/HDPliler, her yeri Kobaniye çevirmek üzere, müteddeyin insanlara kar büyük bir kyma giriti.

Olaylar srasnda ellerinde kurban eti, ihtiyaç sahiplerinin kaplarn andran gençler linç edildi, sakall insanlar, tesettürlü kadnlar hedef alnd, cami ve Kuran kurslar atee verilip yamaland.

Diyarbakrda Yasin Börü, Hüseyin Dakak, Hasan Gökgöz, Riyad Güne, Turan Yava ve Cumali Güne acmaszca katledildi. Vanda Latif ener, Kzltepede Suriyeli Abdullah Muhammed Latif ve bacana Suudi Arabistan vatanda Fehad brahim Elduveric PKKliler tarafndan katledilmiti. 6-8 Ekim süreci uzun sürdü ve bu zaman diliminde Bingölde Fethi Yalçn ile Cengiz Tiryaki de silahl saldr sonuncu ehid oldu.

Bölgenin dier illerinde de bata HÜDA PAR olmak üzere slami kimlikli kiiler ve kurumlar hedef alnmt.

6-8 Ekim olaylarnn bir vahet olduu ifade edilen HÜDA PARn açklamasnda, 6-8 Ekim olaylar üzerinden 6 yl geçti, ancak maalesef bugüne kadar bütün boyutlar ile konu tartlmad. Kirli ilikiler yuma olan bu olaylar aydnlatlabilseydi, ülkenin 40-50 yllk çalkantl yakn tarihinin belki de tamam aydnlatlabilecekti.

Bu katliam iddia edildii gibi infiale kaplan kalabalklarn bir anlk refleksle kendi balarna gerçekletirdikleri spontane gelien bir olay deildir. Aylar öncesinden hazrlklar yaplmtr. Bütün yan kurulularyla birlikte PKK ile devletin içinde yer alan kirli ellerin hep birlikte, tasarlayarak gerçekletirdikleri bir vahettir. Yakn tarihimizin en vahi katliamlarndan biri olan bu olaylar, hala aydnlatlmay beklemektedir.

6-8 Ekim; yalan, iftira ve kara propaganda ile toplumun bir kesiminin ötekiletirilenlere kar nasl düman haline getirildiini, kin ve nefret söylemlerinin etkisiyle sokaa salnan mankurtlatrlm duygusuz kitlelerin nasl vahi canavarlara dönütürüldüünün ortaya çkt gündür. denildi.

Bu gibi katliamlarn bir daha yaanmamas için soruturma ciddiyetle yürütülmeli

Katliamda parma bulunan tüm sorumlulara ciddi bir soruturma açlmas gerektiinin alt çizilen açklamada, 6-8 Ekim katliamnn üzerinden 6 yl geçmesine ramen, yaanan felaketin gerçek sorumlular hakknda ciddi bir soruturma yaplmamtr. Soruturma 7 Ekimde Yasin Börü ve arkadalarnn katledilmesiyle ilgili sokaa salnanlardan bu katliama fiilen itirak edenlerle snrl tutulmu ve bunlardan birkaçna ceza verilerek dosya kapatlmtr. Bu gibi katliamlarn bir daha yaanmamas için bu katliamn soruturmas ciddiyetle yürütülmeli, bütün müsebbiplerine hak ettikleri ceza verilmelidir.

Bu katliamda PKKnin kandildeki idarecilerinden mral cezaevindeki liderine; sokaa çkn çarlarna araclk edenlerden örgüt talimatlarn legal ve yasal görünümde tekrar eden siyasetçilere ve yerelde kitlelerine partimizi, dindarlar ve slami STK ve kurumlar ID diye hedef gösterenlere kadar kimin sorumluluu varsa ortaya çkarlmaldr. ifadelerine yer verildi.

Herkesin bu olaylardaki ve katliamlardaki rolleri ortaya çkarlmaldr

Sokaa çkn talimat verenler ile kolluk kuvvetlerini sokaktan çekin talimat verenler de soruturmaya dahil edilmesi gerektiine dikkat çekilen açklamada, çözüm süreci hatrna krsal alan ve ehirleri çetelere teslim ederek, buralarn silah ve patlayc depolarna dönütürülmesine göz yumanlardan, 6-8 Ekim olaylar srasnda kolluk güçlerini sokaklardan çekip olaylara müdahale etmelerine engel olanlara, yerel mülki amirlere kolluk güçlerini sokaklardan çekin diye talimat veren yetkililere kadar, herkesin bu olaylardaki ve katliamlardaki rolleri ortaya çkarlmaldr. Bu konuda kasti veya ihmali bulunan emniyet amirinden mülki idareciye, bürokratndan, bilgi ve belgeleri gizleyerek mahkemelerle paylamayan memurlara kadar hepsinin soruturmaya dahil edilmesi ve sorumluluklarnn olup olmadnn aratrlmas gerekir. Bu nedenle 6-8 Ekim Kobani bahaneli olaylarn soruturmas ehirleri çetelere teslim edenleri, onlara alan açanlar, faaliyetlerini ve eylemlerini kolaylatranlar da kapsamaldr. Netice olarak; katilleri sokaa salanlar ile bunlarn eylemlerine mni olmayanlar, sokaa çkn talimat verenler ile kolluk güçlerini sokaktan çekin talimat verenler de soruturmaya dahil edilmelidir.

Bu vesileyle; ehadetlerinin altnc ylnda 6-8 Ekim ehitlerini bir kez daha rahmetle anyor, tetikçileri ve olaylarn azmettiricilerini de lanetliyoruz. eklinde ifade edildi.

Ana Sayfaya Git