Afrinin kuzeybatsndaki bölgenin stratejik önemi, 1914 ylnn banda tamamlanan ve Halepten balayp Tel-Rfat ve Katmadan devam ederek Afrin ehir merkezinin 4 kilometre kuzeyinden geçen Anadolu-Badat Demiryolunun Racu ve Ekbez üzerinden Islahiyeye ulamasndan kaynaklanyordu.
Anadolu-Badat Demiryolu hattnn önemli kollarndan olan Racu ve çevresi, bu yüzden Mondros Mütarekesi sonras Osmanlnn elinde tutuldu ve Türk Ordusu, 1. Dünya Sava ve Milli Mücadele yllarnda ulam ve lojistiini burasnn üzerinden salad.
Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt (ATASE) Daire Bakanl belgelerine göre, Osmanl birlikleri 24 Kasm 1918de Racudayd ancak 3 Aralk 1918de Racu Kaymakam ve Ordu Kumandan ehirden ayrld. Tüm birliklerin ve memurlarn çekilmesi sonucu ngiliz Ordusu 1919 balarnda Racu dahil Afrin bölgesinin tamamn igal etti.
- Milli Mücadelede Franszlara kar Racu
Racu, Milli Mücadele döneminde de Kuvaymilliye birlikleri için stratejik bir nokta görevi gördü.
Anadoludaki Milli Mücadelenin balad 1920 ortalarnda Racu bölgesindeki Türk ve Kürt airetlerinden oluturulan müfrezeler, Franszlara kar mücadele verdi. Bu birlikler Racu-Katma arasndaki tren raylarn söktü ve Anadoluya igal birlii götüren Franszlarn trenleri raylardan çkt. Bu esnada pusuya yatan milli kuvvetler, Fransz Ordusuna saldrd ve Franszlar çok sayda kayp verdi.
Ayrca 1921 boyunca da bölgedeki Türk ve Kürtlerden oluan yerel Kuvaymilliye birlikleri, Ankaradan aldklar cephane ve silah desteiyle Ekbez ve Racu istasyonlarna saldrlar düzenleyerek Franszlara kayp verdirdi. Adana Cephesi Kumandanlna bal bu birlikler, Afrinin kuzeyindeki Racu-Ekbez hattn Franszlardan ald ve 1921 yl sonlarna kadar bölgeyi kontrol altnda tuttu.
Osmanl, 21 Ekim 1921 Ankara Antlamasnn ardndan bölgeden çekildi.
- Afrinin Milli Mücadeledeki stratejik önemi
Tarihçi yazar Enes Demir, Afrinin Birinci Dünya Savanda dahi kaybedilmemi bir bölge olduuna dikkati çekerek, 30 Ekim 1918de Mondros Mütarekesi imzalandktan sonra, Osmanl birliklerinin Afrin-Tel Rfat-Azez hattnda hakimiyetinin bulunduunu anlatmt.
Hatayn güneyi ve dlibin kuzeyine kadar olan bölgede Türk birliklerinin bulunduunu da aktaran Demir, Mondros Mütarekesi srasnda bölgenin komutanln 7. Ordu Kumandan Mustafa Kemal Paann yürüttüünü hatrlatmt.
Der Cemal ve güneyindeki Afrin Nehrinde kurulan Türk savunma hattn ise 3. Kolorduya mensup askerlerin koruduuna iaret eden Demir, 24üncü tümenin ise bugünkü Afrinin 5 kilometre güneyinde yer alan Kerzecilde konulandn söylemiti.
Özellikle Franszlarn bölgeyi igalinin ardndan Milli Mücadele döneminde Afrinin öneminin kritik olduuna dikkati çeken Demir, Bilhassa, Fransz kuatmas altndaki Antepin düman igalinden kurtarlmasnda Afrindeki Kuvaymilliye birlikleri mücadele veriyor. Afrindeki Kuvaymilliye birliklerinin Ankaradan cephane istedii ise kitapta paylatm tarihi belgelerde belirtiliyor. Söz konusu talebe karlk Mustafa Kemal Paann emriyle, Adana Cephesinden Afrine cephane gönderiliyor. ifadelerini kullanmt.
Afrin halknn tamamna yaknnn Milli Mücadele döneminde Türkiyeye bal olduunu vurgulayan Demir, bölgenin ileri gelen Kürt airet liderlerinin de buradaki Türkmen kuvvetleriyle, Ankara tarafndan bölgeye Kuvaymilliye Komutan olarak atanan Asm ve Bedri Beylere bal olarak igale kar mücadele ettiklerini anlatmt.
Eski dönemlerde Türkmen ve Kürtlerin yaad Racu ve bal köylerinde, bugün arlkl olarak Kürtler, Ezidiler ve Araplar yayor. Racu merkez ve köylerinin nüfusu, tahmini olarak 20 bin civarnda.
- Zeytin Dal Harekatnda ele geçirilen ikinci belde merkezi
TSK ve ÖSO, önceki gün Afrinin stratejik öneme sahip Racu belde merkezine girerek bölgenin büyük bölümünü kontrolüne almt. Racu belde merkezinin alnmasyla ele geçirilen belde merkezi says 2 olmutu.
TSK ve operasyonlara destek veren ÖSO güçleri, harekatn bandan bu yana YPG/PKK-DEAn igalindeki Afrinde 3ü belde merkezi, 102si köy, 6s köy alt yerleim ve 22si stratejik da veya tepe, biri YPG/PKKya ait üs olmak üzere 134 noktay ele geçirdi.