Asrn dahisi Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri 23 Mart 1960 tarihinde anlurfada kald otelde hakkn rahmetine kavuunun, 58inci seney-i devriyesinde rahmetle anyoruz. çan aan alim olarak bilinen Bediüzzaman yurdun dört bir yannda dün itibariyle balayan ve bir hafta sürmesi bekleyen anma etkinlikleri, youn bir ekilde devam ederken etkinliklerde Ustadn, tavizsiz ve örnek slami mücadelesine vurgu yapld.
VEFATININ 58NC SENE- DEVRYES
Ben rahmet-i lhden ümit ederim ki, mevtim, hayatmdan ziyade dine hizmet edecek. Topraa atlan bir tohumun yüzer sümbüller vermesi gibi, bir Said yerine yüzler Said size o yüksek hakikati haykracaktr. sözünün sahibi Zamann süfyani sistemlerini tantp, tepkisini her ortamda ortaya kolan, slamn da yüz ylnn bu asr olacan müjdeleyen Üstad Bediüzzaman Said-i Nursi (ra) Hazretleri, vefatnn 58inci yl dönümü anma etkinlikleri dün itibariyle balad.
YED çOCUKLU ALENN 4ÜNCÜ çOCUUYDU
Diyarbakr, Bitlis, anlurfa bata olmak üzere stanbul ve Bursada bir dizi anma etkinlikleriyle anlacak olan Bediüzzaman saidi Nursi Hazretleri 1878de, Bitlisin Hizan ilçesinin Nurs köyünde, yedi çocuklu bir ailenin dördüncü çocuu olarak dünyaya geldi. Henüz çok küçükken eya ve hadiseleri sorgulamaya balayan Said, dokuz yandan itibaren çkt ilim yolculuunda birçok ilim merkezi medreselere urad.
MERUTYETN LANIYLA OLUAN KARGAA
Merutiyetin ilan ile birlikte stanbulun her tarafnda bir kargaa dönemi balam, bu sosyal çalkantlar durdurmak ve insanlar inandrc bir uslupla yattrmak gerekiyordu. Merutiyetin bana meruiyeti de ilave ederek, Merutiyet-i merua eklinde hürriyeti anlatmaya çalan Bediüzzaman, bir taraftan Misbah, Volkan, Rehber-i Vatan gibi gazete ve dergilere yaz yazarken, dier yandan da etkili hitabeti ile miting meydanlarnda ve konferans salonlarnda binlerce insana hitap ederek ortamn yumuamasna asayiin teminine yardmc oluyordu.
HUTBE- AMYEDEK ANLATIMLARI
1910 tarihine gelindiinde, Bediüzzaman, Hakkari, Bitlis, Mu, Urfa, Kilis, Diyarbakra urayarak ama geçer. am Emevi Camiinde yüzden fazla limin hazr olduu, on bin kiiye hitaben verilen bu hutbede; slam dünyasnn içinde bulunduu olumsuz durumun nedenleri ve bundan kurtulmann çarelerini okur. Bu hutbe daha sonra Hutbe-i amiye ad ile kitaplatrlmtr.
Bu hutbeden sonra amda fazla kalmayan Bediüzzaman Saidi Nursi, Beyruta ve buradan da deniz yoluyla stanbula geçer. Bediüzzaman, 1911 Hazirannda Rumeli seyahatine çkan Sultan Readn kafilesine ark vilayetlerini temsilen katlr.
VEFATIYLA NOKTALANAN SÜREC
2 Aralk 1959da Ankaraya yapt ziyaret, artk Bediüzzamann veda seyahatlerinin baladn gösteriyordu. Ankarada bir gece kalarak dost ve talebeleriyle görütükten sonra 3 Aralk 1959 günü Ankaradan Emirdaa, oradan da Ispartaya gitti. Ancak, on be gün sonra tekrar Emirdaa döndü. Konyadaki talebelerinin daveti üzerine 19 Aralk 1959 günü Emirdadan ayrlarak Konyaya gitti. Burada talebeleriyle görütü ve Mevlanann türbesini ziyaret etti. Ayn gün Ispartaya gitmek üzere Konyadan ayrld.
Ankaradaki talebeleri yine srarla kendisini davet etmekteydiler. Bu srarlar üzerine 31 Aralk 1959 günü Ankaraya geldi. Ancak, bu defaki gelii basnda tartmalara yol açt. Demokrat Partili milletvekillerinin kendisini davet ettii yönünde aslsz haberler yaynland. Said Nursi, bir gece Beyrut Palas Otelinde kald, ertesi gün stanbula hareket etti. stanbulda Divan Yolundaki Piyerloti Otelinde bir gece kalarak talebeleriyle görüüp vedalat ve 3 Ocak 1960 gününün akamnda, Ankaraya gitmek üzere stanbuldan ayrld. Daha önceki Ankara seyahatlerinde olduu gibi bu defa da Beyrut Palas Otelinde kald. Ertesi gün talebeleriyle görütü ve son dersini yapt. Vasiyetnamem Hükmündedir dedii son dersinde Bediüzzaman; kendi hayatndan, sahabelerden ve Resulullahn (a.s.m.) hayatndan örnekler vererek, talebelerine istikametten ayrlmamalarn, müspet hareket etmelerini, iman hizmetine ihlasla devam ederek asayii muhafaza etmelerini tavsiye ediyordu.
KONYAYA VARDII SIRADA YAADIKLARI
6 Ocak 1960 günü saat 10:30 sularnda Konyaya gitmek üzere hareket etti. Konyaya vardnda beklenmedik bir manzarayla karlat. Konyann bütün giri çklar tutulmu, her yerde güvenlik tedbirleri alnmt. Bediüzzamann arabasn gören polisler derhal etrafn kuattlar ve takip etmeye baladlar. Kardei Abdülmeciti ziyaret eden Bediüzzaman, Mevlanann türbesini de ziyaret ederek Emirdaa gitmek üzere ayrld.
Emirdada dört gün kaldktan sonra 11 Ocakta tekrar Ankaraya gitmek için yola çkt. Ancak bu kez Said Nursinin ehir merkezine girii polis tarafndan engellenmiti. Yaklak otuz yl boyunca sürgünler ve mahkemeler yoluyla bask altnda tuttuu, her hareketini çok yakndan izledii ve fakat mahkemelerin suçsuz bularak serbest brakt Bediüzzamann seyahatleri, hükümeti korkutuyordu.
Ankaraya girmesi engellenen Said Nursi, Emirdaa geri döndü. Buradaki bir haftalk ikametinden sonra 20 Ocak günü Ispartaya gitti ve bir buçuk ay da burada kald.
Ramazan ay geldiinde, Bediüzzaman ar hastayd. Takvimler 19 Mart 1960 tarihini gösteriyordu. Said Nursi, yanndaki talebelerine Urfaya gitmek istediini söyledi. Arabas hazrland ve 82 yandaki Bediüzzaman ar hasta haliyle arabann arka koltuunda yola çkt. 20 Martta yamurlu bir havada balayan bu yolculuk, onun son yolculuuydu.
21 Mart günü Urfaya ulaldnda talebeleri kendisine Halilürrahman Dergahn göstermek istediler. Ama o yürüyemeyecek kadar ar rahatszd. Onu ehrin en iyi oteli olan pek Palas Oteline yerletirdiler. Bu arada otele gelen polisler, çileri Bakannn emriyle derhal Ispartaya geri dönmeleri gerektiini tebli ettiler. Bunu duyan halk otelin önüne topland. Polis, Bediüzzaman ve yanndaki talebelerinin srarla Urfadan ayrlmalarn istiyor ve Ankarann emrini hatrlatyordu.
27 NUMARALI OTEL ODASINDA VEFAT ETT
Bu basklar sürerken Bediüzzaman, 23 Mart 1960 günü, 27 numaral odada sabaha kar vefat etti.
Hayat boyunca dayanlmas güç aclara ve basklara maruz kalmasna ramen hayat tarzyla bir destan yazan Bediüzzaman, arkasnda miras olarak 6.000 sayfalk Risale-i Nur Külliyat ile milyonlarca Nur Talebesini brakmt.
Büyük bir cemaatle klnan cenaze namazndan sonra Bediüzzamann naa Halilürrahman Dergahnda kendisine ayrlan türbeye defnedildi. Bediüzzamann ahirete olan yolculuunu duyan dostlar ve talebeleri yurdun dört bir yanndan gelerek ziyaret ediyor, dualar okuyor, hatimler indirerek gyabi cenaze namaz klyorlard. Artk Urfadan kalabalklar hiç eksik olmuyordu.
Bediüzzamann vefatndan iki ay sonra 27 Mays 1960da bir hükümet darbesi oluyor, Türkiyede Demokrat Parti iktidar boyunca yaanan demokratik ve slami gelimelerden rahatsz olan askeri çevre, iktidara el koyuyordu. Alparslan TÜRKEin liderliinde kurulan Milli Birlik Komitesi hükümeti, ilk i olarak geni çapl tevkifler balatarak Demokrat Partinin ileri gelenlerini Yassada hapishanesine topladlar.
Milli Birlik Komitesi, Bediüzzamann kabrinin nakledilmesine karar verdi. Kanuni prosedürü de ihmal etmeyen ihtilal komitesi, Bediüzzamann Konyada yaayan kardei Abdülmecit Nursiden bir nakil dilekçesi alarak, 12 Temmuz 1960 gecesi Urfadaki mezarn krdrd. Bediüzzamann naa askeri bir uçaa konularak Afyon askeri havaalannda indirildi ve yerini Abdülmecit Nursinin de bilmedii bir mezara defnedildi. Hayatnda iken Onun varln istemeyenler, vefatndan sonra da rahat brakmamlard. Ancak milletin elinden Risale-i Nur eserlerini alamadlar.
ÜSTADIN KEND VEFATIYLA LGL SÖZLER
Üstad Bediüzzaman Said Nursinin kendi vefat ile ilgili sözleri: Ben rahmet-i lhden ümit ederim ki, mevtim, hayatmdan ziyade dine hizmet edecek. Topraa atlan bir tohumun yüzer sümbüller vermesi gibi, bir Said yerine yüzler Said size o yüksek hakikati haykracaktr.
Ey din ve hiretini dünyaya satan bedbahtlar! Yaamanz isterseniz bana ilimeyiniz. liseniz, intikamm muzaaf bir surette sizden alnacan biliniz, titreyiniz! Ben rahmet-i lhden ümit ederim ki, mevtim, hayatmdan ziyade dine hizmet edecek ve ölümüm banzda bomba gibi patlayp banz datacak! Mektbat, 29. Mektub, 6. Risle Olan 6. Ksmn Zeyli, Altncs, s. 732
BENM DLM ÖLÜMLE SUSTURULURSA
Felillhilhamd, hizmet-i Kurniye ve imaniyede Cenb- Hak rahmetiyle öyle kardeleri bana vermi ki, vefatmla, o hizmet, bir merkezde yapldna bedel, çok merkezlerde yaplacak. Benim dilim ölümle susturulsa, pek çok kuvvetli diller benim dilime bedel konuacaklar, o hizmeti idame ederler. Hatt diyebilirim: Nasl ki bir tane tohum toprak altna girip ölmesiyle bir sümbül hayatn netice verir; bir taneye bedel yüz tane vazife bana geçer. Öyle de, mevtim, hayatmdan fazla o hizmete vasta olur ümidini besliyorum. Mektbat, 29. Mektub, 6. Risle Olan 6. Ksm, 4. Desise, s. 721