Olaanüstü Hal kapsamnda yaplan baz düzenlemeler ile Kanun Hükmünde Kararname KHK/678 Resmi Gazetede yaymland. KHK (677) ile görevden uzaklatrlan 5 bin 749 kamu çalannn isileri, ihraç edilen polisler, kamu memurlarnn tüm listesi ve yeni yaynlanan yeni 2 kararname detaylar Resmi Gazete açklamas ile aratrdk. te binlerce ihraç edilen kamu görevlisi listesi ve isimleri de haber detaynda
KHK 677 VE KHK 678 SAYILI RESM GAZETEDE HRAç EDLEN KAMU GÖREVLLER
Resmi Gazetede yaymlanan 677 sayl Kanun Hükmünde Kararnameye (KHK) göre,
- çileri Bakanl ve bal kurumlarnda 2 bin 696,
- Yükseköretim Kurulunda (YÖK) bin 184,
- Salk Bakanlnda 752,
-Maliye Bakanlnda 526,
- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlnda 131,
- Milli Eitim Bakanlnda 119,
- Diyanet leri Bakanlnda 94,
- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlnda 73,
- Orman ve Su leri Bakanlnda 52,
- TRTde 45,
- Milli Savunma Bakanlnda 23,
- Hakimler ve Savclar Yüksek Kurulunda (HSYK) 15,
- Afet ve Acil Durum Yönetimi Bakanlnda (AFAD) 14,
- Gençlik ve Spor Bakanlnda 13,
- Kültür ve Turizm Bakanlnda 11,
- Türk birlii ve Koordinasyon Ajansnda (TKA) bir olmak üzere toplam 5 bin 749 kamu çalan görevlerinden ihraç edildi.
375 dernek ve 9 basn - yayn kuruluu da kapatld.
MESLEE ADE EDLENLER OLDU
Yaymlanan 677 sayl Kanun Hükmünde Kararnameye (KHK) göre, baz kamu kurum ve kurulularndan daha önce ihraç edilen 157 kii meslee iade edildi.
DERNEK VE SALIK KURULULARI DA KAPANDI
Ayrca yaymlanan 677 sayl Kanun Hükmünde Kararnameye (KHK) göre, terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca devletin milli güvenliine kar faaliyette bulunduuna karar verilen yap, oluum veya gruplara aidiyeti, iltisak veya bunlarla irtibat olan 550 dernek, 9 basn yayn kuruluu ve 19 özel salk kuruluu kapatld.
KHK RESM GAZETE AçIKLAMASI
HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME
Karar Says: KHK/678
Olaanüstü hal kapsamnda baz düzenlemeler yaplmas Anayasann 121 inci maddesi ile 25/10/1983 tarihli ve 2935 sayl Olaanüstü Hal Kanununun 4 üncü maddesine göre, Cumhurbakannn bakanlnda toplanan Bakanlar Kurulunca 31/10/2016 tarihinde kararlatrlmtr.
BRNC BÖLÜM
Güvenlik ile lgili Düzenlemeler
MADDE 1 - 18/3/1924 tarihli ve 442 sayl Köy Kanununa aadaki geçici madde eklenmitir.
GEçC MADDE 3- Bu maddenin yürürlüe girdii tarihte güvenlik korucusu olanlardan, bu maddenin yürürlüe girdii tarih itibaryla;
a) 49 yan dolduranlarn görevleriyle iliii bu maddenin yürürlüe girdii tarihten itibaren alt ay içinde kesilir ve bunlara önceden pein ödenmi olan ücretin kalan günlere isabet eden tutar geri alnmaz.
b) 44 yan doldurmu ancak 50 yandan gün almam ve hizmet süresi onbe yl ve üzeri olanlardan bu maddenin yürürlüe girdii tarihten itibaren alt ay içinde bavuruda bulunanlarn görevleriyle iliii bavuru tarihinden itibaren alt ay içinde kesilir ve bunlara önceden pein ödenmi olan ücretin kalan günlere isabet eden tutar geri alnmaz.
Birinci fkra kapsamnda iliii kesilenlere bu Kanunun ek 16 nc maddesinin birinci fkras uyarnca aylk balanr. Aylk miktar hesaplanrken onbe yldan daha az hizmeti olanlar için onbe yl esas alnr.
Birinci fkra kapsamnda iliii kesilenlerin yerine ayn yerleim biriminde görev yapmak üzere öncelikle ve srasyla varsa 30 yan doldurmam olmak kaydyla çocuklarndan birisi, yoksa kardelerinden birisi güvenlik korucusu olarak görevlendirilebilir.
Birinci fkrann (b) bendine göre iliii kesilen güvenlik korucularna, iliiklerinin kesildii tarihi takip eden aybandan 50 yandan gün alacaklar tarihi takip eden aybana kadar olan ay saysnn, en son aldklar aylk ücretleri ile iliiklerinin kesildii tarihi takip eden aybanda bu Kanunun ek 16 nc maddesi uyarnca balanan ilk aylklar arasnda oluan farkn yars ile çarpm sonucu bulunacak tutarda tazminat defaten ödenir. Verilecek tazminat tutarndan herhangi bir vergi ve kesinti yaplmaz.
MADDE 2 - 26/6/1973 tarihli ve 1774 sayl Kimlik Bildirme Kanununun 2 nci maddesinin birinci fkrasna bekar odalar, ibaresinden sonra gelmek üzere günübirlik kiralanan evler, ibaresi eklenmitir.
MADDE 3 - 1774 sayl Kanunun 15 inci maddesinin birinci fkrasnda yer alan 2, ibaresi yürürlükten kaldrlmtr.
MADDE 4 - 1774 sayl Kanunun ek 1 inci maddesinin ikinci fkras aadaki ekilde deitirilmi ve ayn maddenin sonuna aadaki fkralar eklenmitir.
Bu Kanunun 2 nci maddesinde saylan özel veya resmi her türlü konaklama tesisleri tüm kaytlarn bilgisayarda günü gününe tutmak, genel kolluk kuvvetlerinin bilgisayar terminallerine balanarak mevcut bilgi, belge ve kaytlar genel kolluk kuvvetlerine anlk olarak bildirmek zorundadrlar.
kinci fkrada belirtilen genel kolluk kuvvetlerinin terminallerine balanmayanlara onbin Türk Liras, anlk veri göndermeyen veya gerçee aykr kayt tutanlara bebin Türk Liras idari para cezas, mülki idare amirlerince verilir. Bu fiillerin tekrar halinde iletme ruhsatlar iptal edilir. Bu maddeye göre verilen idari para cezalar tebliinden itibaren bir ay içinde ödenir.
Bu Kanunun 2 nci maddesinde saylan özel veya resmi her türlü konaklama tesisleri, ikinci fkrada belirtilen genel kolluk kuvvetlerinin terminallerine balanmak için gerekli ilemleri bu maddenin yürürlüe girdii tarihten itibaren iki ay içinde tamamlar.
Bu maddenin uygulanmas ile görevi gerei bu verileri kullanan kamu personelinin denetimine ilikin usul ve esaslar çileri Bakanl tarafndan belirlenir.
MADDE 5 - 18/12/1981 tarihli ve 2565 sayl Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanununun 27/A maddesinin birinci fkrasna Türk Silahl Kuvvetlerine ibaresinden sonra gelmek üzere veya Sahil Güvenlik Komutanlna ibaresi eklenmitir.
MADDE 6 - 3/5/1985 tarihli ve 3194 sayl mar Kanununun 4 üncü maddesinin ikinci fkras aadaki ekilde deitirilmitir.
Türk Silahl Kuvvetlerine, Sahil Güvenlik Komutanlna, Jandarma Genel Komutanlna ve Emniyet Genel Müdürlüüne ait harekat, eitim ve savunma amaçl yaplar için bu Kanun hükümlerinden hangisinin ne ekilde uygulanaca Milli Savunma Bakanl, çileri Bakanl ile çevre ve ehircilik Bakanl tarafndan mütereken belirlenir.
MADDE 7 - 4/4/1990 tarihli ve 3621 sayl Ky Kanununun 3 üncü maddesinin birinci fkrasna Türk Silahl Kuvvetlerine ibaresinden sonra gelmek üzere veya Sahil Güvenlik Komutanlna ibaresi eklenmitir.
MADDE 8 - 3621 sayl Kanunun 6 nc maddesinin dördüncü fkrasnn (a) bendine Sahil Güvenlik Komutanlnn faaliyetlerinin özellii gerei kydan baka yerde yaplmas mümkün olmayan Sahil Güvenlik Komutanl bals gemi/bot karakollar ve destek birimi binalar, ibaresi eklenmitir.
MADDE 9 - 10/7/2003 tarihli ve 4925 sayl Karayolu Tama Kanununun 2 nci maddesinin ikinci fkrasnda yer alan Türk Silahl Kuvvetlerine ibaresi Türk Silahl Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanl, Sahil Güvenlik Komutanl ve Emniyet Genel Müdürlüüne eklinde deitirilmitir.
MADDE 10 - 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayl Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 44 üncü maddesinin ikinci fkrasnda yer alan Türk Silahl Kuvvetleri (Jandarma Genel Komutanl ve Sahil Güvenlik Komutanl dahil) ibaresi Türk Silahl Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanl, Sahil Güvenlik Komutanl eklinde deitirilmitir.
MADDE 11 - 3/7/2005 tarihli ve 5393 sayl Belediye Kanununun 75 inci maddesine aadaki fkra eklenmitir.
Afet, kitlesel göç ve teröre maruz kalan yerleim birimlerinin belediyeleri ile bu Kanunun 45 inci maddesinin ikinci fkras gereince belediye bakan veya bakan vekili görevlendirilen belediyelerde, vali veya belediye bakan, aksayan belediye hizmetinin baka bir belediye tarafndan yerine getirilmesini talep edebilir. Yardm istenilen belediye, meclis kararna gerek olmakszn çileri Bakannn izniyle bu talebi yerine getirebilir.
KNC BÖLÜM
Milli Savunma ile lgili Düzenlemeler
MADDE 12 - 21/6/1927 tarihli ve 1111 sayl Askerlik Kanununa aadaki geçici madde eklenmitir.
GEçC MADDE 54 - 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekletirilen darbe teebbüsü ve terör eylemi ile bu eylemin devam niteliindeki eylemlere, görevi olmad halde mukavemet ederken ehit olanlarn kendinden olma erkek çocuklar ile ayn anne ve babadan kardelerinin tamam hakknda, 10 uncu maddenin birinci fkrasnn (9) numaral bendinin (b) alt bendinin ikinci paragrafnda düzenlenen hükümler uygulanr. Bu maddenin uygulanmasna ilikin usul ve esaslar Milli Savunma Bakanlnca belirlenir.
MADDE 13 - 27/7/1967 tarihli ve 926 sayl Türk Silahl Kuvvetleri Personel Kanununun 14 üncü maddesinin birinci ve üçüncü fkralarna aadaki cümleler ile dördüncü fkrasna bir yllk ibaresinden sonra gelmek üzere (dorudan Özel Kuvvetler Komutanl emrinde görev yapmak üzere subay nasbedilenler için iki yl) ibaresi eklenmitir.
Dorudan Özel Kuvvetler Komutanl emrinde görev yapmak üzere subay nasbedilecek olanlarn ya ve dier giri artlar Genelkurmay Bakanlnn görüü alnarak Milli Savunma Bakanlnca belirlenir.
Dorudan Özel Kuvvetler Komutanl emrinde görev yapmak üzere subay nasbedilenlerin deneme süresi iki yldr.
MADDE 14 - 926 sayl Kanunun 15 inci maddesinin birinci fkrasna aadaki cümle ve ayn maddeye aadaki fkra eklenmitir.
Özel Kuvvetler Komutanl emrinde görev yapmak üzere muvazzaf subayla nasbedilenler, dorudan Özel Kuvvetler Komutanl emrine atanrlar.
Dorudan Özel Kuvvetler Komutanlnda görev yapmak üzere subay nasbedilenler snflarna baklmakszn Özel Kuvvetler Komutanlnda eitime tabi tutulurlar. Bu eitimlerde salk nedenleri hariç olmak üzere baar gösteremeyenlerin Türk Silahl Kuvvetleri ile iliikleri kesilir ve aldklar aylklar dnda Devletçe bunlara yaplan masraflar, kanuni faizleriyle birlikte kendilerinden tahsil olunur. Salk nedenleri ile baar gösteremeyenler bir sonraki dönem eitimine katlrlar. Bunlardan ikinci dönem eitimde de baar gösteremeyenler kuvvet komutanlklarnca snf ve rütbelerine uygun görevlere atanrlar. Dorudan Özel Kuvvetler Komutanlnda görev yapmak üzere subay nasbedilenlerden sonradan Özel Kuvvetler Komutanl dna atananlar, ayrca snflarna ilikin eitimlere tabi tutulurlar.
MADDE 15 - 926 sayl Kanunun 68 inci maddesinin birinci fkrasnn (b) bendine aadaki cümle ile dördüncü fkrasna atandklar görevde bir yllk ibaresinden sonra gelmek üzere (dorudan Özel Kuvvetler Komutanl emrinde görev yapmak üzere astsubay nasbedilenler için iki yl) ibaresi ve ayn fkraya aadaki cümle eklenmitir.
Dorudan Özel Kuvvetler Komutanl emrinde görev yapmak üzere astsubay nasbedilecek olanlarn ya ve dier giri artlar Genelkurmay Bakanlnn görüü alnarak Milli Savunma Bakanlnca belirlenir.
Dorudan Özel Kuvvetler Komutanl emrinde görev yapmak üzere astsubay nasbedilenlerin deneme süresi iki yldr.
MADDE 16 - 926 sayl Kanuna aadaki ek madde eklenmitir.
EK MADDE 36- Kriz veya harekat kaynakl ihtiyaç durumlarnda kuvvet komutanlklarnn pilot ihtiyacnn muvazzaf personel dnda harbe hazr pilotlarla karlanabilmesi maksadyla; bu komutanlklar bünyesinde pilot olarak hizmet vermi ve kendi istekleriyle görevden ayrlm olanlar, uçuculuk niteliklerini haiz olmak kaydyla ilgili kuvvet komutanlnn teklifi ve Milli Savunma Bakanlnn onay ile ihtiyat pilot olarak görevlendirilebilirler. htiyat pilotlara, belirli aralklarla ayda üç igününden ksa olmamak ve bir sözleme ylnda toplam altm igününü geçmemek kaydyla, belirlenecek hava araçlarnda ve bölgelerde görev uçuu yaptrlr ve bu süre içinde ihtiyaca göre tazeleme ve harbe hazrln devam eitimi verilir. htiyat pilot says, ilgili kuvvet komutanlnn önerisi ve Milli Savunma Bakanlnn uygun görüü üzerine Bakanlar Kurulunca belirlenir.
htiyat pilotlar, sözleme ile ihtiyat pilot statüsüne alnrlar. Bir tüzel kiilik tarafndan istihdam edilenlerin sözlemeleri, ihtiyat pilotun yazl rzas alnmak kaydyla istihdam edildikleri tüzel kiilikle, dierlerinin sözlemeleri ise kendileriyle yaplr. Tüzel kiilik ve/veya gerçek kiilerle yaplan sözleme, ilgili kuvvet komutanlnn teklifi ve Milli Savunma Bakanlnn uygun görmesi halinde tek tarafl olarak feshedilebilir.
lgili kuvvet komutanlklar tarafndan eitim veya görev amaçl uçu yapacak olan ihtiyat pilotun uçu süreleri ve uçu görev süreleri, pilotun görev yapt tüzel kiilie bildirilir. Uçu görev süreleri ve uçu süreleri ilgili komutanlk ve Sivil Havaclk Genel Müdürlüünün ilgili mevzuatnda belirtilen süreleri kapsar ve karlkl koordine ile düzenlenir.
Sosyal güvenlie ilikin olarak aadaki hükümler uygulanr:
a) htiyat pilot olarak çaltrlanlar hakknda 5510 sayl Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fkrasnn (a) bendi hükmü uygulanr. Kamu kurum ve kurulularnda çalmalar sebebiyle yallk veya emekli ayl kesilmi olanlardan bu maddenin beinci fkrasnn (d) bendi kapsamnda görevlendirilenler hariç olmak üzere herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan yallk ve emekli ayl alanlar hakknda 5335 sayl Kanunun 30 uncu maddesi hükümleri uygulanmaz.
b) htiyat pilotlarn hizmetleri, ilgili kuvvet komutanl tarafndan çalt sürelerle snrl olarak bildirilir.
c) Bu kapsamda çalanlar hakknda, emeklilik ve yallk ayl alanlar hariç 5510 sayl Kanunun 40 nc maddesinin ikinci fkrasnda yer alan tablonun (13) numaral srasndaki hükümler uygulanr.
d) htiyat pilot olarak çaltrlanlara 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayl Kanunu hükümleri uygulanmaz.
Mali hususlarda aadaki hükümler uygulanr:
a) htiyat pilot olarak çaltrlanlara, aylk görev süresi içinde toplamda üç saati geçmemek üzere, ilgili kuvvet komutanlnca kayt altna alnan her uçu saati bana jet pilotlar için (10.000), pervaneli pilotlar için (7.000) gösterge rakamnn memur aylk katsays ile çarpm sonucu bulunacak tutarda uçu tazminat ödenir. Görev yaplan her gün için ise jet pilotlarna (2.500), pervaneli pilotlarna (2.000) gösterge rakamnn memur aylk katsays ile çarpm sonucu bulunacak tutarda ayrca ödeme yaplr. Bir saatten az uçu süreleri için uçulan süreyle orantl olarak ödeme yaplr. Bu ödemeler, uçuun gerçekletii ay takip eden aybanda yaplr.
b) htiyat pilot olarak çaltrlanlara, aylk görev süresi içinde ilgili komutanlkça ihtiyaç duyulmas halinde üç saatten fazla uçulan her uçu saati bana jet pilotlar için (5.000), pervaneli pilotlar için (3.500) gösterge rakamnn memur aylk katsays ile çarpm sonucu bulunacak tutarda toplu uçu tazminat her sözleme ylnn sonunda ödenir. Bu ödemenin yaplmasnda yllk seksen saatten fazla uçular dikkate alnmaz. Yllk sözleme süresini tamamlamadan ayrlanlara toplu uçu tazminat ödenmez.
c) Bu kapsamda yaplan ödemelerden damga vergisi hariç herhangi bir vergi kesintisi yaplmaz.
d) lgili kuvvet komutanlnn talebi, ilgili kamu kurum veya kuruluunun muvafakati ve personelin rzas üzerine kamu kurum ve kurulularndan görevlendirilen ihtiyat pilotlara bu madde kapsamnda ödeme yaplmaz. Ancak bu personelin ihtiyat pilot olarak komutanlk bünyesindeki uçu saatleri, tabi olduklar mevzuat uyarnca uçu sürelerinde deerlendirilir.
e) htiyat pilotlara, bu maddede öngörülen ödemeler ile 10/2/1954 tarihli ve 6245 sayl Harcrah Kanununa göre hak kazanlmas halinde yaplabilecek harcrah ödemeleri dnda ilgili kuvvet komutanlnca herhangi bir ödeme yaplmaz.
htiyat pilotlarn göreve çarlma usulleri, tabi olacaklar disiplin hükümleri, salk yetenekleri, kyafetleri, yaplacak sözlemeler ile dier hususlar Milli Savunma Bakanlnca çkarlan yönetmelikle düzenlenir.
MADDE 17 - 31/7/1970 tarihli ve 1325 sayl Milli Savunma Bakanl Görev ve Tekilat Hakknda Kanuna 2 nci maddesinden sonra gelmek üzere aadaki 2/A maddesi eklenmitir.
Askeri fabrikalar ve tersaneler
MADDE 2/A- Askeri fabrikalar ve tersaneler, üretim planlamas çerçevesinde ve asli görevlerini aksatmamak kaydyla genel yönetim kapsamndaki kamu idarelerinden, kamu iktisadi teebbüslerinden, yabanclar dahil gerçek ve tüzel kiilerden sipari almaya veya bunlarn ihtiyaçlar için teklif vermeye, bu sipariler ve teklifler sebebiyle her türlü ticari ilemlere girimeye ve gerektiinde müterek imalatta bulunmaya, atl durumda olan tezgah ve ekipmanlarn kiralamaya yetkilidir. Bu faaliyetlerin icrasnda, 30/5/1985 tarihli ve 3212 sayl Silahl Kuvvetler htiyaç Fazlas Mal ve Hizmetlerinin Sat, Hibe, Devir ve Elden çkarlmas Dier Devletler Adna Yurt D ve Yurt çi Almlarn Yaplmas ve Eitim Görecek Yabanc Personel Hakknda Kanun ve 10/6/1985 tarihli ve 3225 sayl Milli Savunma Bakanl, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlklarna Bal Kurumlar ile Asker Hastanelerinde Döner Sermaye Tekili ve letilmesine likin Kanun hükümleri uygulanmaz. Bu kapsamda yürütülecek faaliyetlerle ilgili usul ve esaslar Milli Savunma Bakanlnca çkarlan yönetmelikle belirlenir.
MADDE 18 - 1325 sayl Kanuna aadaki geçici madde eklenmitir.
GEçC MADDE 8- 31/12/2020 tarihini geçmemek kaydyla, emekli subay ve astsubaylar Milli Savunma Bakanl ve bal birimlerinde personel ve askeri örenci temin faaliyetine yönelik hizmetlerin yürütülmesi için görevlendirilebilir. Bunlara görev yaptklar her gün için (1.500) gösterge rakamnn memur aylk katsays ile çarpm sonucu bulunacak tutar geçmemek üzere damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmakszn ücret verilir. Bu kapsamda görevlendirilebilecek toplam personel says üçyüzü geçemez. Bu ekilde görevlendirileceklerin seçimi, nitelikleri, görev ve yetkileri, verilecek ücretin tutar ile bu maddenin uygulanmasna ilikin dier hususlar Milli Savunma Bakanlnca çkarlan yönetmelikle düzenlenir.
MADDE 19 - 18/3/1986 tarihli ve 3269 sayl Uzman Erba Kanununa aadaki geçici madde eklenmitir.
GEçC MADDE 4- Bu maddenin yürürlüe girdii tarihte 7 nci hizmet yln tamamlam ve 10 uncu hizmet yln bitirmemi olan uzman erbalara, 15 inci maddedeki dier artlar tamalar kaydyla bu maddenin yaym tarihinden itibaren yaplacak ilk astsubayla geçi snavna müracaat hakk verilir.
MADDE 20 - 21/4/2005 tarihli ve 5335 sayl Baz Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Deiiklik Yaplmasna Dair Kanunun 30 uncu maddesinin dördüncü fkrasna aadaki bent eklenmitir.
j) 27/7/1967 tarihli ve 926 sayl Türk Silahl Kuvvetleri Personel Kanununun ek 36 nc maddesi kapsamnda istihdam edilen ihtiyat pilotlar,
MADDE 21 - 18/10/2016 tarihli ve 6749 sayl Olaanüstü Hal Kapsamnda Alnan Tedbirlere likin Kanun Hükmünde Kararnamenin Deitirilerek Kabul Edilmesine Dair Kanunun 3 üncü maddesinin üçüncü fkrasna aadaki cümle eklenmitir.
Ayrca Askeri Yargtay ve Askeri Yüksek dare Mahkemesi daire bakan ve üyeleri ile askeri hakimlerin askeri rütbeleri, mahkümiyet karar aranmakszn alnr.
ÜçÜNCÜ BÖLÜM
çeitli ve Son Hükümler
MADDE 22 - 4/6/1937 tarihli ve 3201 sayl Emniyet Tekilat Kanununa aadaki ek madde eklenmitir.
EK MADDE 35- Emniyet Genel Müdürlüü, adli süreçlerin hzlandrlmas amacyla, siber suçlarla mücadele birimlerindeki adli biliim incelemeleri ve siber suç analizlerinde personel yetersizlii nedeniyle ihtiyaç duyulan teknik personeli, bu madde kapsamnda ayn anda çaltrlacak toplam personel saysnn beyüzü amamas ve sözleme süresinin 31/12/2020 tarihini geçmemesi kaydyla, 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayl Kamu hale Kanununun 21 inci maddesinin birinci fkrasnn (b) bendinde düzenlenen pazarlk usulüyle, 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayl Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 27 nci maddesi, 28 inci maddesinin beinci fkras ve 4734 sayl Kanunun 62 nci maddesinde belirtilen snrlamalar ile ayn Kanunun ek 8 inci maddesinde öngörülen uygun görü alma artna tabi olmakszn, mali ylla snrl yüklenme, ertesi yla geçen yüklenme ve gelecek yllara yaygn yüklenmelere girimek suretiyle hizmet alm yoluyla temin edebilir.
MADDE 23 - 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayl Yükseköretim Kanununun ek 11 inci maddesinin onuncu fkrasna aadaki cümle eklenmitir.
Mahkeme tarafndan kayym atanncaya kadar kurucu vakf, Vakflar Genel Müdürlüü tarafndan yönetilir.
MADDE 24 - 2547 sayl Kanuna aadaki geçici madde eklenmitir.
GEçC MADDE 73- Ek 11 inci maddenin onuncu fkrasnn yürürlüe girdii tarihten önce faaliyet izni geçici olarak durdurulan vakf yükseköretim kurumlar ve bu kurumlarn kurucu vakflar hakknda da ayn fkra hükümleri uygulanr.
MADDE 25 - 7/5/1987 tarihli ve 3359 sayl Salk Hizmetleri Temel Kanununun ek 3 üncü maddesine aadaki fkra eklenmitir.
Salk Bakanl ve Milli Savunma Bakanlnca mütereken belirlenen yerlerde askerlik hizmetini yedek subay olarak yerine getirenler, Devlet hizmeti yükümlülüünü tamamlam saylr.
MADDE 26 - 25/8/1999 tarihli ve 4447 sayl sizlik Sigortas Kanununa aadaki geçici madde eklenmitir.
GEçC MADDE 16- 31/12/2023 tarihine kadar uygulanmak üzere, özelletirme kapsamna alnan kurulular dahil 233 sayl Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine tabi iktisadi devlet teekkülleri ve kamu iktisadi kurulular ile bunlarn müesseseleri, bal ortaklklar ve itirakleri, mülga 18/6/1999 tarihli ve 4389 sayl Bankalar Kanununa tabi faaliyeti devam eden kamu bankalar, büyükehir belediyeleri, belediyeler, il özel idareleri ve bunlara ait tüzel kiilerin veya bunlara bal müstakil bütçeli ve kamu tüzel kiiliini haiz kurulularn, Sosyal Güvenlik Kurumuna bal tahsil dairelerince 6183 sayl Kanun kapsamnda takip edilen isizlik sigortas prim borçlarna karlk, mülkiyeti bu idarelere ait ve üzerinde herhangi bir takyidat bulunmayan tanmazlardan Kurum tarafndan uygun görülenler Sosyal Güvenlik Kurumunun görevlendirecei üç temsilci ile tanmazn bulunduu yerdeki defterdarlk tarafndan görevlendirilecek iki temsilciden oluan komisyon tarafndan ve gerektiinde bilirkii mütalaas alnmak suretiyle takdir edilecek deeri üzerinden, borçlu kurumun da uygun görüü alnarak Kurum bütçesinin gelir ve gider hesaplaryla ilikilendirilmeksizin Kurumca satn alnabilir.
Bu idarelerin satn alnan tanmazlarnn tapu ilemlerine esas olan ve birinci fkrada belirtilen ekilde tespit edilen deerine eit tutarda Kuruma ait olan ve Sosyal Güvenlik Kurumuna bal tahsil dairelerince 6183 sayl Kanun kapsamnda takip edilen isizlik sigortas prim borcu, satn alma ilemi sonuçlandnda Sosyal Güvenlik Kurumunca terkin edilir.
Bu madde hükümleri, birinci fkrada saylan kurulular dnda kalan, borcunu ödemede çok zor duruma dütüü Sosyal Güvenlik Kurumuna bal denetim elemanlarnn inceleme raporu ile tespit edilen ve Sosyal Güvenlik Kurumuna bal tahsil dairelerince 6183 sayl Kanun kapsamnda takip edilen isizlik sigortas prim borcu bulunan dier mükelleflerin (tüzel kiilii bulunanlarn ortaklarna ait olanlar dahil) tanmazlar için de uygulanabilir.
Bu madde uyarnca Kurum tarafndan satn alnan tanmazlardan, Maliye Bakanlnca kamu hizmetlerinde kullanlmak veya gerektiinde genel hükümlere göre deerlendirilmek üzere talep edilenler, Kurum Yönetim Kurulunun uygun görüü ve çalma ve Sosyal Güvenlik Bakan onayyla bedeli karlnda Hazineye devredilir.
Devir bedeli; bu madde uyarnca satn alnan tanmazlar için satn alma bedeli, satn alma tarihinden alt ay geçtikten sonra devir halinde satn alnan bedele geçen sürede yeniden deerleme oran kadar art yaplmak suretiyle belirlenir. Devir bedeli Fona aktarlr.
Bu maddenin uygulanmasna ilikin usul ve esaslar Sosyal Güvenlik Kurumu ve Kurum tarafndan mütereken belirlenir.
MADDE 27 - 14/10/1999 tarihli ve 4456 sayl Türkiye Kalknma Bankas Anonim irketinin Kuruluu Hakknda Kanuna aadaki ek madde eklenmitir.
EK MADDE 1- Görece az gelimi bölgelerdeki yatrm ortamn canlandrarak istihdam, üretim ve ihracat artrmak yoluyla bölgeler aras gelimilik farklarn azaltmak amacyla gerçekletirilecek olan Cazibe Merkezleri Program, Banka araclyla yürütülür.
Cazibe Merkezleri Program kapsamnda verilecek destekler Hazine Müstearl bütçesinden Türkiye Kalknma Bankas Anonim irketine aktarlacak kaynaktan karlanr. Hazine Müstearlnn 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayl Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile dier mevzuat kapsamndaki sorumluluu, kaynan bütçe mevzuatnda öngörülen usule uygun olarak Bankaya aktarlmas ile snrldr.
Banka, Cazibe Merkezleri Program kapsamnda; arsa temini, altyap ileri ve bina inaat ile ilgili i ve ilemler için söz konusu kayna öncelikle Yatrm zleme ve Koordinasyon Bakanlklarna, il özel idarelerine, belediyelere olmak üzere, kamu kurum ve kurulularna veya organize sanayi bölgeleri tüzel kiiliklerine kullandrabilir.
Cazibe Merkezleri Program kapsamnda; yeni yatrm projeleri için veya yarm kalm ya da yatrm tamamlanarak iletme sermayesi yetersizlii nedeniyle iletmeye geçememi veya ksmen geçmi yahut baka sebeplerle faaliyet göstermeyen tesislerin yeniden ekonomiye kazandrlmas için yatrm ve iletme dönemi destekleri salanabilir.
TMSFnin kayym olarak atand irketlerin kefaleti
MADDE 37 - (1) Tasarruf Mevduat Sigorta Fonunun kayym olarak atand irketlerde, irketin dorudan veya dolayl borçlarnn ödenmesi için öncelikle irket lehine kefil olan ortak, yönetici veya bunlarla balantl üçüncü gerçek veya tüzel kiilerin malvarlna müracaat edilir. Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu, bu kapsamda irket borçlarnn ödenmesi ya da irket sermaye ihtiyacnn karlanmasn teminen, kefillerin varlklarnn dorudan veya ticari ve iktisadi bütünlük yoluyla satlmas konusunda yetkilidir.
(2) Tasarruf Mevduat Sigorta Fonunun kayym olarak atand irketlerin, müterek müteselsil borçluluu kapsayan kefaletler dahil, kefil olduu borçlarda ise kayymlk kararnn devam süresince borcun öncelikle asl alacakldan ya da dier kefillerden tahsili yoluna gidilir.
MADDE 38 - Bu Kanun Hükmünde Kararname yaym tarihinde yürürlüe girer.
MADDE 39 - Bu Kanun Hükmünde Kararname hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.
Recep Tayyip ERDOAN
CUMHURBAKANI