Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ’’Her kim olursa olsun, bu isterse Van’da maalesef dün karşılaştığımız örnekte olduğu gibi bir milletvekili olsun, bir sağlık çalışanına bir doktora karşı, sözlü ya da fiili herhangi bir saldırıda bulunursa bu ülkenin Sağlık Bakanı’nı, beni bizzat karşısında bulacak’’ dedi.
Bakan Akdağ, ’Sağlıkta Dönüşüm Kırklareli İl Değerlendirme Toplantısı’na katılmak için geldiği Kırklareli’nde Vali Mustafa Yaman’ı ziyaret etti.
Akdağ, ziyarette gazetecilere yaptığı açıklamada, son günlerde doktorlara ve sağlık çalışanlarına yönelik gerçekleşen şiddet olayları hakkında açıklamada bulundu.
Sağlık çalışanlarının hakları ve hukuklarını koruyacaklarını, ’’maganda’’lara asla müsamaha göstermeyeceklerini ifade eden Akdağ, ’’Kendini bilmezlerin yanlış davranışları, doktorlarla, hemşirelerle, sağlıkçılarla, halkımız arasında olumsuz ilişkinin varlığı gibi algılanmamalıdır. Biz bu sevgi ortamını geliştirmeye mecburuz. Kendini bilmez maganda ruhlu insanlara rağmen mecburuz’’ diye konuştu.
Sağlık çalışanları için telefon ve internet hattı
Magandalara karşı tedbirleri artırmaya devam edeceklerini ifade eden Akdağ, bunun için iki yıldır çalıştıklarını ve bu çalışmayı son günlerde meydana gelen şiddet olayları üzerine hızlandırdıklarını söyledi. Akdağ, şöyle devam etti:
’’İlk defa burada açıklıyorum. Arkadaşlarımızla üzerinde iki yıl çalıştığımız, fakat son olaylar üzerine biraz daha yoğunlaştığımız genelgelerimiz, yönetmeliklerimiz var. Bu çerçevede yeni bir uygulamayı şöyle başlatacağız. Bir özel telefon hattı, özel bir internet web hattı oluşturuyoruz.
Bu sadece doktorlar ve sağlık çalışanlarına yönelik. Onların herhangi bir şiddetle karşılaşmaları durumunda ulaşabilecekleri bir hat olacak. Bütün sağlık yöneticilerimize, ister özel hastanelerde olsun ister devlet hastaneleri ve üniversite hastaneler olsun karşılaşılan her türlü saldırıyı sözel ya da fiili, psikolojik ya da doğrudan kaba kuvvet şeklinde olsun, her türlü saldırıyı bildirim zorunluğu getireceğiz. Bunu aylık değil, günlük olarak, Dünya Sağlık Örgütü’nün kuralları çerçevesinde, belli bir formla, bildirimi, kayıtı zorunlu hale getireceğiz.’’
’’Biz bu bildirimleri düzenli bir şekilde almaya kararlıyız’’
Dünyada sağlık çalışanları kadar şiddet açısından risk altında hemen hemen hiç bir meslek grubunun olmadığını vurgulayan Akdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:
’’Sağlık çalışanları çok sayıda insanla karşılaşıyor. Karşılaşılan insanlar ve onların yakınlarının duygusal, ruhsal durumları çoğu zaman kırılgan oluyor. Dolayısıyla sağlık çalışanları diğer meslek erbaplarına göre, gerek Avrupa’da, gerek Amerika’da, gerekse dünyanın bütün ülkelerinde çok büyük risk altında çalışıyorlar. Ama maalesef sadece Türkiye’de değil, dünyanın diğer ülkelerinde de yeterince bildirim yapılmıyor.
Biz bu bildirimleri düzenli bir şekilde almaya kararlıyız. Yakın zamanda bir kanun yaptık. Her bildirimi de doğrudan bakanlımızın hukukçularıyla, sağlık çalışanı kardeşlerimizin hukukunu koruyacak şekilde takip edeceğiz. Bir kere daha ifade etmiş oluyorum. Vatandaşımızın başımızın üstünde yeri var. Her türlü derdine derman olmaya, gecemizi gündüzümüze katmaya devam edeceğiz.’’
Türkiye’de sağlık çalışanlarının sayısı az olduğu için iş yükümüz fazla. Vatandaşımız, bir derdi olduğunda başvurabileceği telefon numaralarına ya da hasta hakları birimlerine başvurabilir. Ama her kim olursa olsun, bu isterse Van’da maalesef dün karşılaştığımız örnekte olduğu gibi bir milletvekili olsun, bir sağlık çalışanına bir doktora karşı, sözlü ya da fiili herhangi bir saldırıda bulunursa bu ülkenin Sağlık Bakanı’nı, beni bizzat karşısında bulacak. Hiç kimse doktorları, sağlık çalışanlarını sahipsiz zannetmesin. Hizmetse sonuna kadar varız. Ama bu kardeşlerimizin hakkını ve hukukunu korumaksa sonuna kadar bu hukuku da koruyacağız. Magandalara, kaba kuvvet alışkını olmuş kişilere, şiddete başvuranlara asla ama asla müsamaha etmeyeceğiz. Çünkü başka tedbirlerimiz de olacak.’’
Savcılık yakında muhtemelen tezkereyi Meclis’e gönderecektir
Konuşmasının sonunda gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, BDP Van Milletvekili Özdal Üçer’in Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tartıştığı Dr. Oğuz Eroğlu’na saldırı olayıyla ilgili şunları kaydetti:
’’Savcılık yakında muhtemelen tezkereyi Meclis’e gönderecektir. Milletvekillerin dokunulmazlığı, aslında milletin vekili olmak suretiyle milletin iradesini korunması anlamına gelmektedir. Fiili bir saldırı, dokunulmazlığın arkasında saklandığında işin tadı kaçar doğrusu. Bakalım savcılığın tutumu ne olacak, Meclis’in önüne ne gelecek? Bunlar önümüzdeki günlerde tartışılacak konular.
Şiddet yasası konusunda da Adalet Bakanımızla görüştük. Dünyada örneklerini ve uygulamalarını bakanlığımızca birlikte gözden geçiriyoruz. Şiddet uygulayanlara ceza var tabii. Cezasız kalmıyor. Yakın zamanda sadece (benim reçetemi yazmadın) diyen birine büyük bir ceza verildi. Gerekirse bu cezaları artıracağız.’’
Bakan Akdağ, konuşmasının ardından Kırklareli Belediye Başkanı Cavit Çağlayan’ı ziyaret etti.