Şap hastalığı ile ilgili açıklamalar gerçekleştiren Prof. Dr. Onur Başbuğ; hastalığın çiftlik hayvanlarında artış gösterdiğini dile getirdi.
Uzman Hekim Şap Hastalığı İle İlgili Uyarılarda Bulundu!
Veteriner Prof. Dr. Onur Başbuğ; şap hastalığının gündemdeki yerini koruduğunu belirtti. Ayrıca çiftlik hayvanlarında görülen ve oldukça yaygın olan bu hastalığın, son dönemlerde genç sığırlarda ölüme neden olduğunu ifade etti. Özellikle çiftlik hayvanlarında artış göstererek seyreden bu hastalığın, Sat 2 tipinin ülkemizde sınır bölgelerinden geçtiğini açıkladı.
Halk Sağlığını Yakından İlgilendiren Bir Konu!
Uzman hekim açıklamalarına halk sağlığını da ilgilendirdiğini ekledi. Miyorkarditle karşılaşılma olasılığının olduğunu söyledi.
Nispeten yaşlı hayvanlarda veya sığırlarda şap hastalığı; yüksek ateş, iştahsızlık ve ağızda oluşan lezyonlarla kendini gösteriyor. Genellikle bu lezyonların veziküller olarak ön planda olduğunu ve bu veziküllerin ülser şeklinde algılandığını belirtti.
Hastalık sürecinin ise 2 haftada yayılım gösterdiğini dile getirdi. Hastalığın tedavi imknlarının olduğunu ve zoonoz gibi bulaşıcı olabilme ihtimalleri üzerinde durulması gerektiğini belirtti. Özellikle bulaşıcı hastalık yönünden halk sağlığını ilgilendirdiği aktardı.
Şap hastalığının kuduz ve koronavirüs gibi olmadığını ancak belli başlı belirtilerinin insanlara bulaşabilir olacağını açıklamalarına ekledi.
Karantina Sürelerine Uyulması Gerek!
Bu hastalığın hayvanlar arasındaki bulaşın önlenebilmesi açısından birçok faktöre dikkat edilmesi gerekiyor. Özellikle karantina sürelerine uyulması gerekliliğinden bahsediliyor.
Prof. Dr. Onur Başbuğ Tarım ve Orman Bakanlığının yıllık periyotlar içinde aşılama programı uygulandığından bahsetti. Ülkemizde yeni olmasına rağmen sat 2 virüsüne karşı bakanlığın aşı geliştirdiğini dile getirdi. Sahalarda proje olarak uygulandığını vurguladı.
Vatandaşlara bu noktada düşen görev, sürülere yeni hayvan alınacağı zaman karantina sürelerine uyması gerektiğidir. çünkü bulaşmanın hızla yayıldığı bilinmektedir. Şap hastalığı olan hayvanlar sürüye girdiği zaman hastalık hızlı bir şekilde yayılabiliyor. Eğer böyle bir hastalıkla karşılaşılırsa, mutlaka Tarım İl Müdürlükleri ve veteriner hekimine haber verilmesi gerekiyor.
İlgili Haberler: