Sokak Çatışması

ŞIRNAK'ın Cizre İlçesi'nde sokağa çıkma yasağı ve operasyonlar 6 gündür sürüyor. Sokak çatışmaları yaşanırken, iki sivil hayatını kaybetti, Valilik iki PKK'lının öldürüldüğünü açıkladı. Cizre'ye yürümek isteyen HDP'lilere müdahale edildi.

Haberler 10.09.2015 - 09:26 Son Güncelleme : 10.09.2015 - 09:26

Şırnak Valiliği tarafından geçen cuma günü saat 20.00den itibaren sokağa çıkma yasağı ilan edilen Cizrede yasak devam ederken, PKKya yönelik operasyonlar ve ilçe merkezindeki sokak çatışmaları sürüyor. Dün iki ayrı çatışmada iki sivil hayatını kaybederken, Valilik 2 PKKlının öldürüldüğünü açıkladı. çatışmaların sürdüğü 6 günde ölenlerin cenazelerinin henüz defnedilmediği belirtildi.

Son olarak, önceki akşam Nur ve Yafes mahallelerinde iki ateş arasında kalan 52 yaşındaki Meryem Süne ile 20 yaşındaki Özgür Taşkın yaşamını yitirdi. Bu 2 kişinin cenazesi sokaklarda devam eden çatışmalar nedeniyle hastaneye götürülemezken, daha önce ölen 19 yaşındaki Sait çağdavul, 18 yaşındaki Osman çağlı, 12 yaşındaki Cemile çağırga ile birlikte ölenlerin sayısı 5e çıktı.

6 GÜNDE ÖLENLERİN CENAZELERİ

Cizre İlçesinden geçen ve araç trafiğine kapatılan uluslararası İpek Yolu, yaşanan çatışmalar nedeniyle hala trafiğe açılamadı. Operasyonun devam ettiği Nur Mahallesi, Orhan Doğan ve Nusaybin Caddeleri ile Dörtyol Kavşağında, güvenlik güçlerine direnen gruplarla zaman zaman çatışıyor. Cizreden, Şırnak merkez, Silopi, İdil, Güçlükonak ve Mardinin Nusaybin İlçesine çıkan bütün yollarda ulaşıma kapalı bulunuyor. Elektriklerin kesik olduğu ilçedeki Devlet Hastanesinde sadece bir doktor bulunduğu, diğer sağlık görevlilerinin işe gitmediği belirtildi.

ÖĞLEN SAATLERİNDE çATIŞMA

A.Anın haberine göre, Nur Mahallesi Botaş Caddesinde polis aracının geçişi sırasında örgüt üyeleri, roketatar ve uzun namlulu silahla saldırı düzenledi. Olayda roketatarın Serin Sokaktaki bir eve isabet emesi sonucu evde bulunan Bahattin Sevinik (50) yaralandı. Ağır yaralı Sevindik aile bireyleri ve komşuları otomobille hastaneye götürümek üzere yola çıktı. Ancak PKKlılar bu kez de otomobile uzun namlulu silahla ateş açtı. Otomobilde bulunan Sevinikin komşu Suphi Sarak da (50) yaralandı. Cizre Devlet Hastanesine kaldırılan yaralılar yolda yaşamını yitirdi. Sevinik ve Sarakın cenazesi Şırnak Devlet Hastanesinde yapılan otopsinin ardından defnedilmek üzere Kasrik beldesine götürüldü.

VALİLİK 2 AçIKLAMA YAPTI

Şırnak Valiliği, Cizre İlçesinde yaşanan olaylarla ilgili dün art arda iki ayrı açıklama yaptı. İlk açıklamada 2 PKKlının öldürüldüğü, örgüte ait çok sayıda mühimmatın ele geçirildiği belirtildi. Şırnak Valiliğinin ikinci açıklamasında Cizrede kamu düzeninin tam olarak sağlanması için sokağa çıkma yasağı devam ettiği kaydedildi.

ŞIRNAK BAROSU: YASAK KALDIRILSIN

Şırnak Barosu avukatları, Cizredeki sokağa çıkma yasağının evrensel hukuk ve ulusal mevzuata aykırı olduğunu belirterek, cübbeleriyle birlikte yürüyüş düzenledi. Operasyonların ve sokağa çıkma yasağının sürdüğü Cizrenin ablukada olduğu görüşünü savunan Şırnak Barosu Başkan Yardımcısı Savaş Tanış, Bugüne kadar sürdürülen bu trajedi tüm Türkiye kamuoyunun bilgisi dahilinde olmasına rağmen, yetkili ve görevli kamu otoriteleri sözü edilen insanlık dramına karşı seyirci kalmaktadır dedi.

CİZREYE YÜRÜMEK İSTEDİLER

Şırnak merkezde, sabah erken saatlerde DBP ve HDP binalarının önünde toplanan gruplar, Cizredeki sokağa çıkma yasağının kaldırılması için yüzlerce araçlık konvoyla ilçeye gitmek üzere yola çıktı. Maden Afet Konutları mevkiinde, polis zırhlı araçlarla barikat kurarak yürüyen grupların geçmesini engelledi. Şırnak Belediye Başkanı DBPli Serhat Kadırhan, polis amirleri ile yaptığı görüşmede halkın geçişine izin verilmesini istedi. Ancak güvenlik güçleri bunun yasak olduğunu belirterek, kalabalığın geçişine izin vermeyeceklerini söyledi.

Polis engellemesi üzerine kalabalık, boş arazilerden Cizreye doğru yürüyüşe geçti. Yürüyen kalabalık, polisin arkalarından gelmesini engellemek için de yollara taş ve araç lastikleri ile barikat kurdu. Sloganları eşliğinde yaklaşık iki kilometre yürüyen kalabalığa, TOMA ve zırhlı araçlar ile müdahale edildi. Polisin basınçlı su ve biber gazı ile müdahale ettiği kalabalık, taş ve sopalarla polise karşılık verdi. Yaşanan olaylar sırasında iki ayrı tarlada yangın çıktı.

Kalabalık gruptan bir kısım Cudi Dağından Cizreye doğru yürüyüşlerine devam ederken, bir kısmı ise Maden Konutlarındaki araçlarına geri döndü. Şırnaktan gelerek, Güçlükonak ilçesi üzerinden başka illere gitmek isteyen araçlara ise kontrolü bir şekilde izin verildi.

BASINçLI SU VE BİBER GAZI

Silopi İlçesinden de kalabalık gruplar, Cizreye gitmek istedi. İlçe çıkışındaki otogar civarında, zırhlı araçlar ve TOMAlarla güvenlik önlemi alan polis ekipleri, kalabalığın önünü kesti. Araçların geçişine izin verilmeyeceği yönünde uyarı anonsu yapılması üzerine vatandaşlar, araçlarından inerek İpek Yolunda oturma eylemi yaptı. Bir süre oturan kalabalık grup, daha sonra Cizreye doğru yürüyüşe geçince polis TOMAlardan basınçlı su ve biber gazları ile müdahalede bulundu. Polis, geçiş yapmak isteyen bazı araçlara da tazyikli su sıktığı görüldü.

CİZREYE YÜRÜYÜŞE GEçTİLER

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDPli bakanlar, milletvekilleri ve partililerin bulunduğu HDP konvoyunun Midyat İlçesinden Cizreye gitmesine izin verilmemesi üzerine konvoydakiler araçlarından inerek, Cizreye doğru yürüyüşe geçti.

Yürüyüş öncesi, parti otobüsünün üzerinde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, değil sokağa çıkma yasağı, camın önüne ve balkona çıkmanın dahi 6 gündür yasaklandığı Cizreye gitmek istediklerini belirterek, şunları söyledi:

Biz bu ülkede hiç kimsenin canının yanmasını istemiyoruz. Bu savaş bu topraklarda o kadar çok kan akıttı ki, malesef onarılamaz kırılmalara yol açtı. Biz Cizrede polis ve askerin de yaşamını yitirmesini istemiyoruz. Düşük Başbakana sesleniyoruz; bu yaşananlar onun umrunda değil. arış konvoyu Cizreye ulaşmalıdır, mesajını vermelidir. Türkiye toplumu, Gazze ablukasını iyi bilir. Gazze ablukasının kırılması için biz de elimizden geleni yaptık. 6 gündür Cizrede Gazze ablukası uygulanıyor. İnsanlar sussuz, su ihtiyacını bile karşılayamıyor. Biz barışa doğru yürüyeceğiz, Cizreye doğru yürüyeceğiz. Konvoyu engelleyebilirsiniz ama yürüyüşümüzü engelleyemezsiniz Konuşmadan sonra HDPliler, araçlarını bırakarak, araziden Cizreye gitmek üzere yürüyüşe başladı.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır