'Suriye'deki kürtler PKK'ya tepkili'

Kürt Yazar Ümit Fırat, Kuzey Irak’tan sonra ‘Kuzey Suriye’ söylentilerinin gerçeği yansıtmadığını belirterek, “Suriye’deki Kürtler’in PKK’ya tepkisi var. Otorite olarak kabul etmez. Türkiye yol açıcı davranırsa, PKK’yı ekarte eder” dedi.

Haberler 26.07.2012 - 02:24 Son Güncelleme : 26.07.2012 - 02:24

Suriyeli muhalif Kürtler, Türkiye sınırına yakın bazı merkezlerin yönetimini ele geçirirken, PKK da bu merkezlerde mevzi kazanmaya çalışıyor. Kürt Yazar Ümit Fırat, BAAS rejiminin yıllardır bu bölgelerde PKKya destek verdiğine dikkat çekerken, muhaliflerin bu durumdan rahatsız olduğunu söyledi. Bölgede sürpriz ve hızlı gelişmeler yaşandığına dikkat çeken Fırat, Türkiyenin akılcı bir politika ile bu insanları kucaklayıp PKKyı ekarte edebileceğini söyledi. Fırat, Suriyeli Kürtlerin yaşadığı bölgenin yeni bir Kuzey Irak olmasına ise ihtimal vermiyor.

Fırat, şunları söyledi: PKKnın da uluslararası camiada bir meşruiyeti yok. Kuzey Iraktan sonra şimdi Kuzey Suriye çıktı diyenler var. Bu doğru değil. Çünkü siyasi geleneğe sahip bir Suriye Kürdistanı yok. PKKnın orada otoriteyi temsil etmesi kimsenin içine sinmez. Kürtlerin PKKya tepkisi var. Ama tek başlarına PKK ile mücadele edemezler. Onun için oradaki Kürtlerin organize edilmeleri lazım. PKKnın meşru olmadığının, bu şekilde kendilerini dünyaya kabul ettiremeyeceklerinin anlatılması lazım. Çünkü Suriyeli Kürtlerde oturmuş bir siyasi gelenek yok. Örgütsüz bir toplum. Günü birlik yaşıyorlar. Siyasi oluşumları, örgütlenme modelleri bulunmuyor.

Asıl rol Türkiyeye düşüyor

Fırat, Suriyedeki Kürtler açısından en avantajlı ülkenin Türkiye olduğunu belirtti. Hükümetin bugüne kadar olduğu gibi bu kucaklayıcı tavrını devam ettirmesi halinde havanın iyice döneceğini anlatan Fırat, Türkiyenin geçmişte başlangıçta Iraktaki Kürtlere yönelik politikası çok sert ve katıydı. Bundan ders alıp dostane ilişkiler kurmaya başladı. Yine Suriye Kürtleri potansiyel tehlike olarak algılarsa oradaki insanların Türkiyeden uzaklaşması hatta PKKya yaklaşması gibi bir sonuç doğurur. Ama yol açıcı yaklaşırsa Kürtler arasında daha toparlayıcı olursa PKKyı de ekarte edici rol üstlenebilir. Yani burada Türkiyenin Suriye Kürtlerine dönük inandırıcı bir Kürt dostu imajı yaratması, Türkiyenin dünyaya açılan bir ekmek ve dünya kapısı ile özgürlük alanı olduğunu görmeleri halinde, baskı kuracak siyasi gruplara kliklere itibar etmekten uzak tutardedi.

STAR

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır