SUR'UN İNŞASI!

PKK'nın hendek eylemleri sırasında tahrip olan Diyarbakır Sur'daki evlerin yerine tarihi dokuya uygun Diyarbakır taşından avlulu ve teraslı evler inşa edilecek.

Haberler 18.12.2016 - 13:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Sur ilçesinde PKKl teröristlerin saldrlar sonucunda ar hasar gören ve kullanlamayacak hale gelen binalar, çevre ve ehircilik Bakanl tarafndan kentsel dönüüm projesi kapsamndan yeniden yaplyor. Proje kapsamnda binalarn ykm sürerken altyap çalmalar da balatld.

DYARBAKIRA ÖZGÜ BAZALT TAI KULLANILACAK

Yaplacak yeni konutlar Diyarbakrn geleneksel ev tiplerine uygun geni avlulu ve çatl olarak yaplacak. Parsel büyülüklerine göre farkl tipte ve dizaynda yaplacak evler, eskisi gibi geni avlulu olarak dizayn edilecek. Evleri oda says farkl olaca belirtilirken, malzeme olarak da Diyarbakrn geleneksel malzemesi olan siyah bazalt ta kullanlacak.

KEMER EKLNDE PENCERELER KULLANILACAK

Proje aamasndaki yeni konutlarn eski evler gibi teras tipli çat olarak yaplandrlacak. Yine Diyarbakrn evlerinde skça rastlanan kemer eklindeki pencereler yeni konutlarda kullanlacak. Geni yaplacak evlerin avlusunda süs havuzu da yaplaca belirtiliyor.

EVLERN YIKIMI DEVAM EDYOR

8 etaptan oluan dönüüm projesinin 1. etabna balanrken, 1330 bina ar hasarl, 1129u ykk, 1269u az hasarl olup, 11 vakf eseri ise hasarl ve ykk durumda. Yaplan hasar tespit çalmalar sonucu enkaz kaldrma çalmalar sürerken, ar hasarl evlerin ykmna devam ediliyor.

ÖNCE AL YAPI çALIMALARI YAPILACAK

Diyarbakr Surda terör örgütünün tahrip ettii altyap sistemleri de proje kapsamnda yenileniyor. 25 bin 686 metre içme suyu, 28 bin 474 metre kanalizasyon yapm devam ediyor. Yeni konutlarn yapmna balamadan önce altyap çalmalaryla birlikte telefon, internet hatlar da yenilenirken, Sura doalgaz hatt da döenecek.

Surda yaplacak dönüüm projesinde konutlarda yaayan insanlar için sosyal yaam alanlar da projeye dahil edildi. Projede pazar yeri, salk, spor alanlar ve otopark alanlar da yaplacak. 2 yl içinde bitmesi öngörülen projede, kütüphane, müzik evi ve çok amaçl toplant salonlar da hazrlanacak.

7 BN EV DÖNÜECEK

Dönüüm projesi 8 etaptan oluuyor. 1. Etap çalmalarnn balad projede toplamda 7 bin konutun yapm için çalmalar balad. Yaplacak evlerin doalgaz sistemiyle stlaca belirtilirken, kentsel dönüüm projesi sadece Sur için deil Diyarbakrda birçok bölgede uygulanacak.

RESTORASYON BALATILDI

Birçok tarihi yapy bünyesinde barndran Surda restorasyon çalmalar sürüyor. Kurunlu Camii ve Ermeni Kilisesi ile birlikte toplam 11 tarihi eser kullanlmayacak halde bulunuyor. Vakflar Genel Müdürlüü tarafndan balatlan restorasyon çalmalar tüm hzyla devam ederken, tarihi yaplardaki çalmalar özgün haline uygun olarak yeniden yaplacak.

SL BATAN YAPILIYOR

Surun sil batan yapldn belirten esnaf Ahmet Orman, unlar söyledi: 4 ay boyunca ne sokaa çkabildik, ne de i yaptk. Evimize ekmek götüremedik. çatmalar bitti, dükkanlarmz yeniden açtk. Ama Surdaki bütün evler hasar gördü, kullanlmaz hale geldi. Dorusu o evlerde insan yaayamazd. Devlet buraya bir proje oluturarak her eyi sil batan yapyor. Hereyin güzel olacana inanyorum. Sur Diyarbakrn kalbiydi, eminim ki her ey eskisinden de güzel olacak.

GÜZEL VE OLUMLU

Surda kimsenin kalmadn belirten esnaf ehmuz Fidanc, öyle konutu: Burada yaanan olaylarda birçok vatandamz evlerinden oldu. Vatandalarmz isiz kald. Devlet Surda proje hazrlayarak yeniden yaplandryor ama çalmalar daha hzl olmal. çalmalarn yava gittiinden ikayetçiyiz. Ama proje güzel ve olumlu bir proje olaca kesin. Buradaki çalmalar tamamlandnda Sur eski haline geldiinde herkes güzelliin farkna o zaman varacak.

TURZM GELECEK

Proje bittiinde Surun farkl bir hali olacan belirten esnaf Velat Günaydn, unlar söyledi: Surdaki olaylar bölgeyi çok etkiledi. Projeler hayata geçtiinde Sur farkl bir hal alacak. nsanlarn buraya akn edeceini ve turizmin gelieceini düünüyorum. Sur Diyarbakrn kalbiydi olaylardan dolay Sur bitti ama projelerden sonra tekrardan canlanacak, eskisi gibi bir hal alacak.

Ana Sayfaya Git