Son iki yldr salgnn gölgesinde geçirilen skntl süreçten sonra döviz kurundaki hzl yükselile beraber yaklak 2 hafta önce balayan Rusya-Ukrayna Sava, tarm sektörünü olumsuz etkiledi.
Diyarbakrda düzenlenen 13. Mezopotamya Tarm Hayvanclk Fuarna katlan tarm sektöründeki makine ile malzeme üretim ve sat firmalar, dolar kurundaki yükseliin üretim ve sat maliyetlerini ciddi manada etkiledii belirterek özellikle çiftçilerin ham madde konusunda desteklenmesi gerektiini söyledi.
Sektör olarak dolar kurunun kendilerini olumsuz etkilediini dile getiren traktör sat firmas yetkililerinden Deniz Ta, Tüm traktör markalarnn ham maddesi dardan geldiinden son 2 yldr çok ciddi zamlarla kar karya geldik. çiftçiler geçmi yllara oranla yüzde 60-70lik fiyat farkndan etkilendi. Daha önce 6 ayda bir gelen zamn imdi ayda bir geliyor olmas satlarmz etkiliyor. u anda eskisi gibi bir rabet göremiyoruz. ifadelerini kulland.
YAILARIN ETKSYLE SEKTÖRDE HAREKETLLK OLDU
Yamurun yamasyla son 15-20 gündür taleplerde bir hareketliliin olutuunu belirten Ta, çünkü Diyarbakr Bölgesi son iki ylda böyle bir ya görmedi. Ondan dolay bizler de çiftçiye yardmc olabilmek için fiyatlar biraz normale çektik. nallah bu rabet devam eder. eklinde konutu.
Fuara zmirden katlm salayan Organik Tarm Firmas Teknik ve Pazarlama Müdürü brahim Sar, ilk defa tarm fuarna katldn ifade ederek firma olarak Avusturya ve Almanyadan ithal ettikleri ürünlerin dolumunu yaparak Türkiyedeki çiftçilerin hizmetine sunduklarn söyledi.
Türkiyede deformenize ettikleri ürün gruplarnn olduunun altn çizen Sar, Dolar kuru yükselmesiyle ithalat miktarmz azaltp Türkiyede ürettiklerimizin arttrmann yoluna bakyoruz ve yurt dna yönelmeye çalyoruz. Yurt dnda pazarlar aryoruz. diye belirtti.
KDVNN DÜÜRÜLMES VE GÜBRE DESTENN VERLMES HUBUBAT ÜRETCLER çN çOK ÖNEMLDR
KDV oran düürülmesinin kendileri için çok önemli olduunu kaydeden Sar, Bugün buday, msr, arpa dünyann u an üretimi konusunda çok zorland ürün gruplardr. Gübre fiyatlarndaki arttan dolay üreticilerimiz ne taban gübre kullanabildi ne de imdi kullanmas gereken üst gübreyi kullanabilecekler. Bu da üretimde verim kayplarna yol açacak. KDVnin düürülmesi ve gübre desteinin verilmesi hububat üreticileri için çok önemlidir. dedi.
çiftçilerin son yllarda kazanç salayamadn ve yeterince gelir elde edemedii için tarmdan souduunu söyleyen Sar, Bir iten bir kiiyi uzaklatrrsanz onu o ie geri döndürmek zordur. Bence yol yaknken üreticimizi yeniden kazanp üretime yönlendirmek gerekiyor. Üretime yönlendirmek için de her türlü destein verilmesi gerekiyor. Bir yandan sava bir yandan virüs dier yandan dünyadaki ekonomik kriz olunca gda çok önemli bir noktaya geldi. Türkiye olarak tarmsal üretimin ne kadar önemli olduunu hepimiz çok daha anlar hale geldik. ifadelerini kulland.
HAM MADDE YURT DIINDAN GELD çN DOLAR KURU BZ ETKLYOR
Bata pamuk olmak üzere biçer-döverle alakal malzemelerin yüzde 80e varan ksmn yerli üretim olarak kendilerinin ürettiini belirten firma temsilcilerinden Sercan Bura Sungur, Ham maddenin bir miktar yurt dnda geldii için dolar kuru bizi etkilemektedir ama bunu müterilerimize yanstmyoruz. Baz dönemlerde yansttmzda çok cüzi miktarda yanstyoruz. Bu da dier muhaddislerimizle aramzdaki fark gösteriyor. eklinde konutu.
KDV oranlarnn piyasalarna olabilecek etkiye de deinen Sungur, KDV oran müteriye yansyaca için düerse iyi olur. u an sattmz ürünün garantisini verdiimizden herhangi bir sknt veya sorun yaamamaktayz. KDVnin dümesi hem bize hem de çiftçimize de yarar. diye belirtti.
YAKIT, GÜBRE YEM FYATLARINDAK ARTI ÜRETC çN çOK CDD BR SIKINTI
Tüm ürünlerini dövizle aldklarndan dolay artan kurlarn etkisiyle hiçbir eyin alnamaz duruma geldiini söyleyen Mahmut Ik, dolar kurunun dümesini beklediklerini fakat malum savan etkisiyle bunun da biraz zor gözüktüünü dile getirdi.
Vitaminli hayvan yemi üreticisi Abbas Atabey ise unlar söyledi:
Dolar kuru bizi her konuda etkiledi çünkü üreticinin alm gücü yok. Hem dolarn yükselii hem de Rusya-Ukrayna Savandan fiyatlar hem bizi hem de üreticiyi etkilemektedir. Daha önce 100 TLye sattmz ürünü dolarn yükselmesiyle 200 veya 300 TLye satmak zorunda kaldk. Bu da ciddi bir problem. çiftçilerin sorunlar belli. Yakt, gübre yem fiyatlar alm ban gidiyor. Bu da üretici için çok ciddi bir sknt oluturmaktadr. Geçen yl en fazla 3 defa zam alrken bu yl sürekli zam alyoruz. Bu yl öyle bir yl ki zammn zaman yok.