Taşeron işçinin kadroya geçmesinde son dakika gelişmeleri - 21 Nisan

Seçim vaadi olarak ortaya atılan taşeron işçinin kadroya ne zaman alınacağı konusu gündemdeki tazeliğini korumakta iken, kadroya geçmeye hak kazanan taşeron işçinin ne zaman kadrolu olacağı da henüz netliğini kazanmadı. Peki taşeron işçi ne zaman kadroya geçecek?

Haberler 21.04.2016 - 10:11 Son Güncelleme : 21.04.2016 - 10:11

Seçim vaadi olarak ortaya atılan taşeron işçinin kadroya ne zaman alınacağı konusu gündemdeki tazeliğini korumakta iken, kadroya geçmeye hak kazanan taşeron işçinin ne zaman kadrolu olacağı da henüz netliğini kazanmadı. Peki taşeron işçi ne zaman kadroya geçecek?

Taşeron İşçiler müjdeli haberler almaya devam ediyor. 720 bin taşeron taşeron işçinin merakla beklediği kadro haberine bir yenisi eklendi. Buna göre 3er yıllık sözleşme imzalayan işçi, devlet memurluğuna aykırı davranışta bulunmadıkça emekli oluncaya kadar çalışabilecek. Sözleşme için emekli olmamış ve 65 yaşını aşmamış olmak yeterli sayılacak. Başbakan Ahmet Davutoğlunun 720 bin taşeron işçiye verdiği kamuda kadro müjdesinin (taşeron kadro kimleri kapsıyor) tüm detayları netleşti.

Süleyman Soyludan Taşeron İşçilere müjde!

çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Karayolları Genel Müdürlüğünde çalışan 3 bin 500 işçinin kadroya alınmasına ilişkin protokolün imzalandığını duyurdu.

çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, sosyal medya hesabı Twitter üzerinden paylaştığı mesajda Karayolları Genel Müdürlüğünde çalışan 3 bin 500 taşeron işçinin kadroya geçirilmesine dair ek protokolü imzaladık, hayırlı olsun diye yazdı.

çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Karayolları Genel Müdürlüğünde düzenlenen protokol imza törenine katıldı.

Törende konuşan Soylu, Ak Parti hükümetlerinin sadece yol ya da köprü yapmadığını, memleketin evlatlarına Ben de yapabilirim özgüveni kazandırdığını söyledi. Soylu, 14 yılda önemli işlerin yanı sıra İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, sosyal güvenlik reformu, genel sağlık sigortası gibi birçok konuda düzenlemelerin hayata geçirildiğini anlattı.

Türkiyenin kişi başına milli gelirinin 10 bin dolar seviyesine ulaştığını anımsatan Soylu, bunun milletin iradesiyle sağlandığını dile getirdi.

Türkiyenin hedeflerinin gayet açık olduğunu, istikametinden hiçbir şeyin vazgeçiremeyeceğini vurgulayan Soylu, şöyle konuştu:

İstikametimizden bizi vazgeçirmek, demokrasiyi Türkiyede etkisiz kılabilmek, milletin iradesini, ortaya koyduğu bu mücadeleyi bir şekilde zayıflatabilmek için her şeyi yapmaya çalışıyorlar, bunun farkındayız. Bir taraftan terörle mücadele ediyoruz, diğer taraftan da işimizi gücümüzü, milletimize vermiş olduğumuz taahhütleri harfiyen yerine getiriyoruz. Geçen yıl 6 bin 417 kardeşimizle akdettiğimiz bir sözleşmeyi, bugün 3 bin 500 kişiyle devam ettirmek ve ortak bir protokolle onlara, ailelerine ve çalışma hayatımıza yeni bir nefes katma konusunda bir iddiayı hep beraber imza edeceğiz.

Soylu, taşeron işçilerin kamuda istihdam edilmesiyle ilgili bir takım tezviratlar üretildiğini kaydederek Hem asıl işçileri hem de yardımcı işçileri kamuda istihdam edeceğiz. Bundan sonra kamuda taşeron denilen bir meseleyi de hep birlikte bitirmiş oluyoruz. İstenilen, arzu edilen bu. Yeni bir sistem getiriyoruz. Bu yeni sistem içerinde göreceksiniz ki hem çalışanlarımızın rahat ettiği, hem insanlarımızın yarına umutla baktığı hem çalışma hayatının bir düzen içine girdiği hakkaniyetli bir Türkiyeye doğru gideceğiz dedi.

İşte taşeron işçilerin kadroya alınma şartları

YER DEĞİŞTİRME OLMAYACAK

- Yer değiştirme imkanı verilmeyecek.

- Bu madde kapsamında yer alan kamu idarelerinde personel çalıştırmasına dayalı yeni hizmet alımı yapılamayacak.

- Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımına imkan sağlayan mevzuat hükümleri yürürlükten kaldırılacak.

BELEDİYELER, İL ÖZEL İDARELERİ VE BAĞLI KURULUŞLAR

Halen mahalli idarelerde alt işveren işçisi olarak çalışanlar mahalli idarelere ait şirketlerde işçi olarak istihdam edilecek. Mahalli idarelerin mevcut şirketlerinde çalışanlar aynen çalışmaya devam edecek. Bu şirketlere, personel çalıştırılmasına dayalı işler kapsamında verilecek işler 4734 sayılı Kanunun 22nci maddesinde öngörülen limit ve şartlara tabi olmadan doğrudan temin yöntemiyle yapılacak.

GEçİŞ SÜRECİ SONUNDA İHALELER FESHEDİLECEK

- Kamuya geçişte ilgili ihaleler öngörülen geçiş sürecinin sonunda feshedilecek.

- Fesih dolayısıyla uğranılacak zarar tazmin edilecek (İhale sözleşme bedelinin gerçekleştirilen kısmıyla sözleşme bedelinin %80i arasındaki farkın %5i kadar)

- çalışma süresi, sosyal güvenlik kurumundan emekli aylığı almaya hak kazanılan tarihe kadar olacak.

- Kişisel şartları taşımadığı için kamuya geçişi yapılamayanların, sözleşmenin sona erdiği tarihten sonra hakları ödenmek suretiyle işlerine son verilecek.

- Hizmet alım sözleşmeleri kapsamında kıdem tazminatına esas olacak süreler, iş sonu tazminatına ilişkin süreler ile izin sürelerinde dikkate alınacak.

- Herhangi bir sebeple boşalan pozisyonlar otomatik iptal edilecek.

Taşeron işçiye zam

720 bin taşeron işçinin özel sözleşmeli personel olarak devlete alınmasına yönelik düzenlemenin detayları ortaya çıkmaya başladı. Devlet, taşeron işçi çalıştıran firmaların zarara uğramasını önlemek için ellerindeki araç, alet ve makineleri satın alacak.

Özel sözleşmeli personel, memura yapılan kadar zam alacak. Asıl işi yapanlara ise özel artışlar yapılarak zaman içinde maaşları eşdeğer kadrolardakiler ile eşitlenecek. Maliye Bakanı Naci Ağbal, AK Partili milletvekillerine üzerinde çalıştıkları taşeron yasa taslağı ile ilgili brifing verdi. Takvimdeki habere göre, milletvekilleri, 1 Kasım 2015 itibarıyla kapsamdaki idarelerde çalışıyor olma koşulunun mağduriyet yaratabileceğini, bunun yasa yürürlüğe girdiğinde şeklinde değiştirilmesi gerektiğini belirtti.

TAŞERON FİRMA BİTTİ

Ağbal bunun üzerine, Tarih konusunda biz o zaman 1 Kasımı öngördük ama bu öneriler değerlendirilebilir dedi. Ağbal, yeni sistemde artık taşeron firmaların olmayacağını, devletin ihtiyacı olduğunda ilanla eleman alınacağını bildirdi.

ASIL İŞİ YAPAN TAŞERON İŞçİ NEDİR?

Taşeron, kendi işçilerini, bir işin yapımına yardımcı işlerde veya işin gereği uzmanlık gerektiren işlerde çalıştıran işverene denir. Yasada taşeron, alt işveren olarak düzenlenir.

Örneğin bir okulda eğitim verilmesi işi asıl iş, okulun temizlik işlerinin yapılması ise yardımcı iştir. Bu okulun temizlik işleri bir firmaya verilebilir. Bu firma kendi işçilerini bu okulun temizlik işlerinde çalıştırırsa taşeron işveren halini alır. Aynı şekilde okulun elektrik işlerinin yapılması da işin niteliği gereği uzmanlık gerektiren iştir.

Taşeron işçilerine karşı asıl işveren ve taşeron (alt işveren), birlikte yükümlülük taşır. Örneğin yukarıdaki örnekte okul idaresi, temizlik işini yapan taşeron işçilerin ücretlerinin ödenmemesinden veya diğer haklarının ihlal edilmesinden dolayı, taşeron firma ile birlikte doğrudan sorumludur. Bu okulda taşeron işçisi olarak çalışan işçi, işçilik hakları için hem taşeron firmaya hem de okul idaresine karşı dava açabilir.

Bir işyerinde yalnızca bu türden yardımcı veya uzmanlık gerektiren işler taşerona devredilebilir. Asıl iş taşerona devredilemez. Örneğin okulda eğitim verilmesi işi taşerona verilemez. Eğer böyle bir devir yapılmışsa asıl işveren ile taşeron arasındaki sözleşme geçersiz sayılır. Bu durumda taşeron işçileri, asıl işverenin işçisi kabul edilir. kaynak:akşam

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır