TBMM Terör Alt Komisyonu Batman'da

Komisyon Başkanı Naci Bostancı: ''Ötekileştirme, insanların birbirlerinin acılarına ve yaşadıklarına yönelik körlük doğurmuştur''

Haberler 19.05.2012 - 08:31 Son Güncelleme : 19.05.2012 - 08:31

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde, terör ve şiddet olayları kapsamında yaşam hakkı ihlallerinin incelenmesine yönelik kurulan alt komisyonun üyeleri, Batman’da Belediye Başkan vekili Serhat Temel’i ziyaret etti.

Komisyon Başkanı Mehmet Naci Bostancı ziyarette Temel’e Batman’da yaşanan trafik kazasında yaşamlarını yitiren 4 öğretmenden dolayı baş sağlığı dileğinde bulundu.

Komisyon olarak terörden mağdur olmuş, çok çeşitliliği esas alan bir çalışma yürüttüklerini anlatan Bostancı, çalışmanın bir kısmını Ankara’da bir kısmını da mağduriyetin yaşandığı bölgede yapmayı planladıklarını söyledi.

Türkiye’de 30 yıldan bu yana yaşanan şiddetin mağdurlarının bulunduğunu, onların yaşadıkları travmaya ilişkin kamuoyunun fazla bilgisinin olmadığını kaydeden Bostancı, şöyle dedi:

’’Komisyon olarak önemli bir çalışma yürütüyoruz. Ümit ederiz ki çıkarttığımız rapor çözüm arayan çevreler için fikir verici olur. Her türlü problemde esasen ilişki kurma, iletişim kurma, birbirini anlamaya çalışma ve mümkün olduğu ölçüde başkalarını ’ötekiler’ diye adlandıran çevrelere karşı bir vicdan ve diyalog geliştirme son derece önemlidir.’’

’’Ötekileştirme insanların birbirlerinin acılarına ve yaşadıklarına yönelik körlük doğurmuştur’’ diyen Bostancı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

’’30 yıllık terör ve o çerçevedeki travmalar, acılar, insanları kendi dünyalarına gömülmeye ve oradan teşekkül eden sakatlanmış bir algıyla olup bitenlere bakmaya yönelik bir iklim oluşturmuştur. Bence meselenin önündeki en büyük engellerden birisi kamuoyunun bu şekilde teşekkül etmesi ve yaşanan olaylara bakarken böylesine kendileri içinde bir hapishaneye dönüştürdükleri perspektifle değerlendirmeleridir. KCK operasyonları, BDP’nin yürüttüğü siyaset, bu çerçevede hepimizin hatırladığı repertuvar esasen Kürt meselesi çerçevesinde anlamlandırılması gereken işlerdir. Eğer bu konuya ilişkin Türkiye barışçıl ve demokratik bir çözüm geliştirebilirse o zaman herkes çok daha rasyonel bir şekilde olup bitenlere bakar.’’

’’Kürt meselesi konusunda öz eleştirinin bir hayli eksik olduğunu düşünüyorum’’

Temennilerinin Türkiye’de barışın sağlanması olduğunu ifade eden Bostancı, şöyle konuştu:

’’Kürt meselesi konusunda öz eleştirinin bir hayli eksik olduğunu düşünüyorum. Belki Türkiye’de genel bir algı, biraz da şark toplumlarına has bir yaklaşımdır. Öz eleştiri eksikliği problemlere ilişkin sürekli karşı tarafı suçlamaya dayalı bir haklılık anlayışı da yine problem doğuran bir husus olarak karşımıza çıkıyor. Teminimiz gayretimiz Türkiye’de barışın sağlanmasıdır. İnsanların özgür ve eşit vatandaşlar olarak bu ülkede yaşamalarıdır. Türkiye’nin halihazırda içinde olduğu sosyal değişme iyileşme ve modernleşme bunu destekleyen ciddi bir alt yapı oluşturuyor. Burada siyasilere, gruplara düşen, bu meseleye ilişkin barış ve demokratik girişimleri destekleyici bir mecrada ilerlemeleridir.’’

Problemi çözecek ortak akıl ve ortak vicdanın hiç şüphesiz meri hukuk çerçevesinde olması gerektiğini sözlerine ekleyen Bostancı, ’’30 yıl kaybettik bir 30 yıl daha kaybetmeyelim. Sonuçta hayatını kaybedenler bu ülkenin insanları. İnşallah problemi halledecek ortak akıl, ortak vicdan ve hiç şüphesiz meri hukuk çerçevesinde olmalı. Çünkü beğensek de beğenmesek de halihazırda toplumun ortak hukukudur. Her türlü örgütlenmeyi ve yapıyı bu çerçevede düşünmek ayrıca özel meşguliyetler üzerinden bir siyasal mücadele yürütmemek kanaatimce Kürt meselesinin çözümünde de çok doğru bir yöntem olacaktır’’ diye konuştu.

’’Neden hep belediye personeli içerde’’

Belediye Başkan vekili Temel ise ziyarette Komisyon Başkanı Mehmet Naci Bostancı ve üyelere, KCK operasyonu kapsamında çok sayıda belediye çalışanının cezaevinde olduğunu anlattı.

Belediye Başkanı Nejdet Atalay’ın aynı operasyon kapsamında tutuklu bulunduğunu belirten Temel, ’’Bunların hepsi bizce Türkiye’nin en önemli sorunu olan Kürt sorunu ile bağlantılıdır. Bu sorun çözülmediği müddetçe bu ve benzeri sıkıntıları hem Fırat’ın doğusu hem Fırat’ın batısı olarak yaşayacağız’’ dedi.

Meseleyi, Türkiye’de fiziksel anlamda bir şiddetten ziyade bir ’’algı terörü’’ olarak adlandırabileceklerini ifade eden Temel, ’’Batman’a ilk kez gelenler sanki bir dağ başındaymış gibi yolu yok diye düşünenler, geldiklerinde ’bu nedir, neden burası böyle anılıyor?’ diye soruyorlar. İşte bu algıdan kaynaklı sorunlarımız var’’ diye konuştu.

Temel, komisyon üyesi CHP milletvekili Hüseyin Aygün’ün ’’KCK operasyonları neden belediyeye dönük yapılıyor? Neden hep belediye personeli içerde?’’ şeklindeki sorusunu, ’’Biz bunu siyasi bir eğilim boyutu olarak düşünüyoruz. BDP’li belediyelerin bu dönemde direk hedef olduklarını görüyoruz’’ diye yanıtladı.

AA

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır