TMSF'den "kayyımlık yetkileri ile ilgili iddialara" ilişkin açıklama

- "TMSF, mahkeme kararı olmadan bir şirkete kayyım olarak görevlendirilemez" - "İddiaların aksine mahkeme kararı olmadan suça karışmamış şirketlere kayyım atanması söz konusu olmadığı gibi TMSF'nin hukuken belediyelere de kayyım olarak atanması mümkün değildir. Kanunda TMSF'ye daha önce görülmemiş yeni yetkiler verilmemiştir"

Haberler 16.02.2025 - 13:05 Son Güncelleme : 16.02.2025 - 13:05

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), mahkeme kararı olmadan şirketlere kayyım atanmasının söz konusu olmadığını, TMSFnin belediyelere de kayyım olarak atanmasının hukuken imkanının bulunmadığını bildirdi.

TMSFden yapılan duyuruda, son günlerde belli bir çevre tarafından kasıtlı şekilde Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunun mahkeme kararı olmadan şirketlere el koyacağının iddia edilmesi üzerine açıklama yapma zarureti doğduğu belirtildi.

Mahkeme kararı olmadan TMSFnin bir şirkete kayyım olarak görevlendirilemeyeceği aktarılan açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

Resmi Gazetede 4 Şubatta yayımlanan 7539 sayılı Kanunun 7. Maddesi ile getirilen yeni yasal düzenlemeye göre, TMSFnin Ceza Muhakemesi Kanununun (CMK) 133. maddesine göre kayyım olarak atanması durumunda, Bankacılık Kanununda var olan yetkilerini kullanması mümkün hale gelmiştir. Şirketlere kayyım atanması yeni bir düzenleme değildir. CMKye göre kuvvetli şüphe bulunması durumunda kanunlar çerçevesinde şirketlere kayyım atanmaktadır.

Kanun değişikliğiyle TMSF sadece, Türk Ceza Kanununda düzenlenen suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, silahlı örgüt ve silah sağlama ile Terörizmin Önlenmesini Sağlama Kanununda düzenlenen terörizmin finansmanı suçlarının işlendiği hususunda kuvvetli şüphe bulunması halinde, CMKnin 133. ve 128. maddeleri gereğince mahkeme tarafından kayyım olarak atanabilecektir.

- Kanunda TMSFye daha önce görülmemiş yeni yetkiler verilmemiştir

İddiaların aksine mahkeme kararı olmadan suça karışmamış şirketlere kayyım atanmasının söz konusu olmadığı vurgulanan açıklamada, TMSFnin hukuken belediyelere de kayyım olarak atanmasının imkanının bulunmadığı bildirildi.

Kanunda TMSFye daha önce görülmemiş yeni yetkiler verilmediği kaydedilen açıklamada, Özetle, son düzenlemeyle TMSFnin görevlendirildiği şirketlerin etkin bir şekilde yönetilebilmesi için Bankacılık Kanununun tanımladığı, halihazırda var olan yetkilerinin kullanılabilmesine imkan sağlayacak 5 yıl süreli bir düzenleme yapılmıştır. denildi.

Ana Sayfaya Git