Türk Silahlı Kuvvetlerinde çok önemli değişiklikler yapıldı.Kararname kapsamında 1389 askeri personel Türk Silahlı Kuvvetlerinden ihraç edildi.
Daha önce OHAL kapsamında çıkarılan kanun hükmünde kararname ile de bin 684 asker, TSKdan çıkarılmıştı. Yeni ihraçlarla birlikte toplam sayı 3073 oldu.
Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları, Milli Savunma Bakanına bağlandı. YAŞın yapısı değişti. Harp akademileri, askeri liseler ve astsubay hazırlama okulları kapatıldı. Milli Savunma Üniversitesi kuruldu. GATA ve askeri hastaneler Sağlık Bakanlığına devredildi.
Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması ve Milli Savunma Üniversitesi Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname Resmi Gazetede yayımlandı
Buna göre, Yüksek Askeri Şura Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Başbakan yardımcıları, Adalet Bakanı, Dışişleri Bakanı, İçişleri Bakanı ve Milli Savunma Bakanı ile kuvvet komutanlarından oluşacak. Şuranın sekreterya işlemleri Milli Savunma Bakanlığınca yürütülecek
Olağanüstü hal (OHAL) kapsamında yayımlanan kanun hükmünde kararnameye göre, Yüksek Askeri Şura Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Başbakan yardımcıları, Adalet Bakanı, Dışişleri Bakanı, İçişleri Bakanı ve Milli Savunma Bakanı ile kuvvet komutanlarından oluşacak.
Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması ve Milli Savunma Üniversitesi Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname Resmi Gazetede yayımlandı. Kararname ile Yüksek Askeri Şuranın Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Kanunda da bazı değişiklikler yapıldı.
Mevcut kanun kapsamında şuranın üyeleri Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Milli Savunma Bakanı, kuvvet komutanları, ordu komutanları, Jandarma Genel Komutanı, Donanma Komutanı ile silahlı kuvvetlerdeki orgeneral ve oramiraller olarak belirlenmişti. Değişiklikle şura üyeleri Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Başbakan yardımcıları, Adalet Bakanı, Dışişleri Bakanı, İçişleri Bakanı ve Milli Savunma Bakanı ile kuvvet komutanları oldu.
Şuranın görevlerinin belirlendiği ilgili maddenin, Başbakan, Genelkurmay Başkanı veya Milli Savunma Bakanının lüzum gördükleri hallerde silahlı kuvvetlerle ilgili diğer konular halinde görüş bildirmek fıkrası ise Başbakanın, lüzum gördüğü hallerde silahlı kuvvetlerle diğer konular halinde görüş bildirmek olarak değiştirildi.
Şuranın sekretaryası
Mevcut kanun kapsamında Genelkurmay 2. Başkanı Şuranın genel sekreteri olarak görevlendiriliyordu. Değişiklikle Şuranın sekretarya hizmetleri Milli Savunma Bakanlığınca yürütülecek. Şuranın çalışma usulleri, genel sekreterliğin her türlü iş ve işlemleri Yüksek Askeri Şura ile kabul edilecek bir iç tüzükle düzenleniyordu. Değişiklikle, söz konusu işlemler Başbakanlık tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.