Tuğluk ve Tuncel’e 6-7 ekim tutuklaması

Eski HDP Milletvekilleri Aysel Tuğluk ve Sebahat Tuncel hakkında, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının 2014'te Kobani bahanesiyle düzenlenen 6-7 Ekim Olayları'na ilişkin soruşturması kapsamında tutuklama kararı verildi.

Haberler 14.10.2020 - 00:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Soruturma kapsamnda iki eski HDP milletvekili, savclkça tutuklama talebiyle sulh ceza hakimliine sevk edildi. Baka suçlardan bulunduklar Kandra Cezaevinde Ses ve Görüntü Biliim Sistemi (SEGBS) yoluyla yaplan sorgu sonucunda Ankara 5. Sulh Ceza Hakimlii, Tuluk ve Tuncel hakknda tutuklama karar verdi.

TUTUKLAMA KARARINDAK TESPTLER

Tutuklama kararnda, 6-8 Ekim 2014te Türkiyenin farkl ehirlerinde ayn anda koordine içerisinde uzun namlulu silahlar, patlayc maddeler, ta ve sopa kullanlarak ve barikat kurularak kiilerin ölümüne, yaralanmasna, kamu ve özel mallarn zarar görmesine yol açan iddet olaylarnn terör örgütü PKK ve onun yurt d yaplanmasnca koordine edildii kaydedildi.

Kobanide belli bir etnik snfn mücadelesi ön plana çkarlarak, Türkiyede gerçekletirilecek hareket ve eylemler için kamuoyunda cesaret yaratlmaya çalld ifade edilen kararda, HDP, DBP, HDK ve DTK e bakanlar, temsilcileri ve milletvekillerince bu kapsamda açklama ve çarlar yapldna ilikin dosyada tespit ve medya paylam tutanaklar bulunduu belirtildi.

Kararda, Sebahat Tuncelin olaylarn gerçekletii tarihte Halklarn Demokratik Kongresi (HDK) sözde e bakan olarak görevli olduu hatrlatlarak, söz konusu kongrenin karar alma ve idare süreçlerindeki görevi sebebiyle gerçekletirilen faaliyetlerden haberdar olduunun kabulü gerektii ifade edildi.

Aysel Tulukun ise yaplan açklamalar ile paylalan sosyal medya içeriklerinin birbirine kout olmas ve bu hesaplar yönünden kamuoyuna yönelik bir yalanlamada bulunulmamas karsnda hesabn baka kiilerce ele geçirildii eklindeki savunmasna itibar edilmediine iaret edilerek, Taraf beyanlar, tehis tutanaklar, olay görüntülerini içeren tutanaklar, dijital inceleme tutanaklar, arama ve el koyma tutanaklar, örgütsel irtibata ilikin e-mail içerikleri deerlendirildiinde Tuncel ve Tulukun üzerlerine atl devletin birliini ve ülke bütünlüünü bozma, bir suçu gizlemek veya baka bir suçun delillerini gizlemek ya da yakalanmamak amacyla öldürme ve öldürmeye teebbüs ve suç örgütlerinin oluturduu korkutucu güçten yararlanlarak silahla birden fazla kii ile yama suçlarn ilediklerine ilikin kuvvetli suç üphesinin varln gösteren somut delillerin bulunduu kaydedildi.

Kararda, delil durumu ve atl suçlar için istenen cezann alt ve üst snrlar dikkate alnarak, Tuncel ve Tulukun tutuklanmalarna karar verildii belirtildi.

SORUTURMA

Ankara Cumhuriyet Basavclnn, eski HDP E Genel Bakanlar Selahattin Demirta ve Figen Yüksekda enolunun da tutuklu bulunduu 2014te Kobani bahanesiyle düzenlenen eylemlere ilikin soruturmas kapsamnda, 25 Eylülde 82 zanl hakknda gözalt karar çkartlm, 7 ilde düzenlenen operasyonda terörle mücadele ekiplerince 20 zanl yakalanmt. Zanllardan Srr Süreyya Önder, Altan Tan ve Gülfer Akkaya adli kontrol artyla serbest braklrken, baz eski HDP milletvekillerinin de arasnda bulunduu 17 kii tutuklanmt.

Ana Sayfaya Git