Türk Tarih Kurumu Şeref Üyesi Prof. Dr. Mücteba İlgürel vefat etti

Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü kurucusu ve Türk Tarih Kurumu (TTK) Şeref Üyesi Prof. Dr. Mücteba İlgürel, 85 yaşında hayata veda etti. Pek çok kıymetli tarihçinin yetişmesinde katkısı olan İlgürel, 50'ye yakın yüksek lisans ve doktora tezinde danışmanlık yaptı, birçok makale ve bildiri kaleme aldı.

Haberler 25.08.2024 - 14:06 Son Güncelleme : 25.08.2024 - 14:06

Türk Tarih Kurumu (TTK) Şeref Üyesi Prof. Dr. Mücteba İlgürel, 85 yaşında vefat etti.

Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü kurucusu İlgürel için Balıkesir Zağanos Paşa Camisinde ikindi namazının ardından cenaze namazı kılınacak. İlgürelin cenazesi daha sonra toprağa verilecek.

İLGÜREL İçİNT TAZİYE MESAJLARI

TTKnin İlgürelin vefatı nedeniyle yayımladığı taziye mesajında, Kurumumuzun Şeref Üyelerinden Prof. Dr. Mücteba İlgürelin vefat haberini üzüntüyle aldık. Merhum hocamıza Allahtan rahmet, yakınlarına ve camiamıza başsağlığı dileriz. ifadelerine yer verildi.

Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezinin internet sitesinden yayımlanan tazie mesajında da, İslam Ansiklopedisi müelliflerinden Prof. Dr. Mücteba İlgürel vefat etmiştir. Cenaze namazı 25 Ağustos 2024 Pazar günü ikindi namazının ardından Balıkesir Zağanos Paşa Camiinde kılınacaktır. Hocamıza Allahtan rahmet, ailesi ve sevenlerine başsağlığı dileriz. ifadeleri yer aldı.

Türk Tarih Kurumu Eski Başkanı ve Kutlu Parti Genel Başkanı Yusuf Halaçoğlu da paylaştığı mesajında şunları kaydetti:

Acı bir kayıp. Bugün değerli ağabeyim, bir ilim adamı, tarihçi Prof.Dr. Mücteba İlgüreli kaybettiğimizi büyük üzüntüyle öğrendim. İstanbul Üniversitesi ve daha sonra Marmara Üniversitesinde birlikte görev yaptık. Güzel eserler ortaya koydu. Öğrencilerinin ağabeyi, hocasıydı. Türkiye kıymetli bir ilim adamını daha kaybetti. Başta eşi ve çocukları olmak üzere tüm sevenlerine ve Türk Milletine baş sağlığı diliyorum. Allah rahmet eylesin, makamı cennet olsun. Nurlar içinde uyu değerli ağabeyim.

Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Erhan Afyon ise mesajında Değerli bölüm başkanım Mücteba İlgürel hocamı kaybettik. Üzerimizde hakkı çok olan hocamızın cenazesi Pazar günü (yarın) ikindi namazını müteakip Balıkesirde Paşa Camiinden kaldırılacaktır. Allah rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun ifadelerine yer verdi.

Marmara Üniversitesi Tarih Bölümünün sosyal medya hesabından paylaşılan taziye mesajı ise şöyle:

Bölümümüzün emekli hocalarından, üzerimize unutulmaz emekleri bulunan Prof. Dr. Mücteba İlgürel hocamız vefat etmiştir. Üzüntümüz sonsuz.

Kendisine Allahtan rahmet, geride kalanlarına ve camiamıza baş sağlığı diliyoruz.

Cenaze programı bilahare ilan edilecektir

OSMANLI TARİHİNE ADANMIŞ BİR ÖMÜR

Prof. Dr. Mücteba İlgürel, 9 Eylül 1939da Balıkesirde doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünde eğitim gören İlgürel, 1965te üniversitede asistan olarak çalışmaya başladı.

1970te doktora tezini tamamlayan İlgürel, 1976da Abaza Hasan Paşa İsyanı başlıklı teziyle doçent oldu.

1982de profesörlüğe yükselen İlgürel, aynı yıl açılan Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümüne kurucu bölüm başkanı oldu. Pek çok kıymetli tarihçinin yetişmesinde katkısı olan İlgürel, 50ye yakın yüksek lisans ve doktora tezinde danışmanlık yaptı, birçok makale ve bildiri kaleme aldı.

Marmara Üniversitesi Tarih Bölümünün sosyal medya hesabından paylaşılan taziye mesajı ise şöyle:

Bölümümüzün emekli hocalarından, üzerimize unutulmaz emekleri bulunan Prof. Dr. Mücteba İlgürel hocamız vefat etmiştir. Üzüntümüz sonsuz.

Kendisine Allahtan rahmet, geride kalanlarına ve camiamıza baş sağlığı diliyoruz.

Cenaze programı bilahare ilan edilecektir

PROF. DR. MÜCTEBA İLGÜREL KİMDİR?

Prof. Dr. Mücteba İlgürel 9 Eylül 1939da Balıkesirde doğdu. Buradaki eğitim hayatını bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümüne devam etti. Burada önemli tarihçilerden dersler aldı.

İstanbul Yüksek Öğretmen Okulu2ndan mezun olduktan sonra asistanlık sınavını kazandı. Mecburi hizmet kapsamında Akşehir Lisesinde Tarih öğretmenliği yaptı. 1965te 26 yaşında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Yeniçağ Tarihi Kürsüsünde asistan olarak çalışmaya başladı.

1970te doktora tezini tamamladıktan sonra askere gitti. Doçentlik tezi çalışmaları sırasında 1971de 1 yıllığına İngilterede bulundu.1976da Abaza Hasan Paşa İsyanı başlıklı teziyle doçent oldu.

1982de profesörlüğe yükselen İlgürel, aynı yıl açılan Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümüne kurucu bölüm başkanı oldu. Pek çok kıymetli tarihçinin yetişmesinde katkısı oldu.

50ye yakın yüksek lisans ve doktora tezinde danışmanlık yaptı. 1992de Japonyadan burs alarak araştırmalar yapmak üzere Tokyoya gitti. Osmanlı Denizciliğinin İlk Devirleri, Adalar Denizinde Rum Korsanları, Osmanlı İmparatorluğunda Ateşli Silahların Yayılışı, Subaşılık Müessesesi, Zeytinburnunda Bir Demir Fabrikası, Akbaş Cephaneliği Baskını, Balıkesir Reddi İlhak Cemiyeti ve Kongreleri, Vakanüvislerin Taltiflerine Dair, Hububat Kaçakçılığı, Abdurrahman Hibrinin Menasik-i Mesaliki, Kösem Sultanın Bir Vakfiyesi, Vakanüvis Ahmed Vsıf Efendinin İspanya Elçiliği ve Götürdüğü Hediyeler, Osmanlı Topçuluğunun İlk Devirleri, Milli Mücadelede Balıkesir Kongreleri, Sakız da Türk Vakıfları, Osmanlı Devletinde Teftiş Hareketleri, Pehlivanlı Aşireti Beyi Halidin İsyanı, 1116-1119/1704-1707 Tarihleri Arasında Balıkesire Ait Narh Düzenlemeleri, Rusların Doğu Anadolu Siyaseti ve 1828-1829, Balıkesirde Ayanlık Mücadelesi, Rus Donanmasının Sinop Baskını, Osmanlı-Ukrayna Münasebetlerinin Başlaması, Buharlı Gemi Teknolojisini Osmanlı Devletinde Kurma Teşebbüsleri, 1768-1774 Osmanlı-Rus Savaşında çeşme Mağlubiyeti, Türklerin Batı Anadolu Sahil Güvenliğine Verdikleri Önem, XVI ve XVII. Yüzyıllarda Tüfeğin Anadolu Halkı Arasında Yayılışı başlıklarıyla pek çok makale ve bildiri kaleme aldı. Türkiyenin en önemli başvuru eserlerinden biri olan Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisinde 36 adet madde ve madde bölümü kaleme aldı.

Osmanlının en meşhur vekayinüvislerden biri olan Ahmed Vsıf Efendinin ilk vekayinüvisliği sırasında 1782-1787 yılları arası olayları kapsayan eserini (Mehsinül-Asr ve Hakaikül-Ahbar) 1978de yayına hazırladı. 1774-1779 yılları arasını kapsayan eserini (Mehsinül-sr ve Hakaikül-Ahbr) ise 2014te yayına hazırlamıştır. Emekli olduktan sonra sahip olduğu kitapların pek çoğunu kurucu bölüm başkanı olarak görev yaptığı Marmara Üniversitesi Tarih Bölümüne bağışladı. Fırsat buldukça pek çoğu öğrencisi olan Tarih Bölümü hocalarını ziyaret etti. Doçentlik tezini genişleterek 2023te Abaza Hasan Paşa İsyanı Huruc Ales-Sultan adlı kitabı çıkardı.

Ana Sayfaya Git