Dileri Bakan Yardmcs Ahmet Yldz, Türkiyenin temel d politikasnda anahtar i Türkiyenin Avrupa Birlii yoluna devam etmesidir. Avrupa Birliine girmi bir Türkiye, slam dünyas için bir deer olur. dedi.
Diyarbakrda slam Ülkeleri Akademisyen ve Yazarlar Birlii (AYBR) ile Dicle Üniversitesi (DÜ) tarafndan DÜ Kongre Merkezinde, Yeni Türkiye, Yeni Ortadou ve Yeni Dünya çaltay düzenlendi.
çaltayn açlnda konuan Bakan Yardmcs Yldz, Arakan bölgesinin tüm insanlk için artk tahammül edilemez bir duruma geldiini, Cenevrede Birlemi Milletler (BM) nsan Haklar Konseyi ile bu konunun tartlacan söyledi.
Yldz, çok yönlü d politikada, bölge ve stratejik büyük güçler ihmal edilmeden, ekonomik gelimeler takip edilerek, yakn çevrede var olan anlamazlklarn çatmaya dönümesine mani olunmas gerektiini vurgulad.
Son 25 yln dünyada birçok ülke ve bölgeye yaradna iaret eden Yldz, öyle devam etti:
Savunma harcamalar azald. Avrupa Birliindeki ülke says 15den 28e çkt. Balkanlarn neredeyse tamam birlie üye oldu. Ancak Ortadouya yaramad. Uluslararas ilikiler ve diplomasi ezbere ve yatarak olmuyor. Ülkenizin çkarlarn koruyacaksnz, her zaman hazrlkl olacaksnz. Bu hazrlk ise bilimden ve ilimden geçiyor. Birçok ihtilaf ve anlamazlk slam ülkeleri ve Ortadou bölgesinde silahl çatmaya dönümü durumda. Türkiye olarak bu ihtilaflardan sadece göçmen ve mülteciler ile etkilenmiyoruz. Terör tehdidiyle, snrlarmza düen roketlerle ve askerimizin müdahale etmesi eklinde etkileniyoruz. Bu durum bölge ve bizim için bir yük.
- Türkiye Ortadou ve slam ülkeleriyle ilikisini kesemez
Suriyedeki olumsuzluklarn sadece maddi ykma neden olmadna dikkati çeken Yldz, gezdii Suriyede gördüklerinden dolay içinin acdn ifade etti.
Yldz, sözlerini öyle tamamlad:
Türkiye hiçbir zaman Ortadou ve slam ülkeleriyle ilikisini kesemez. Hatta azaltamaz, tam tersine artrmas lazm. Türkiyenin temel d politikasnda anahtar i Türkiyenin Avrupa Birlii yoluna devam etmesidir. Avrupa Birlii süreci sonuçlanr ya da sonuçlanmaz.
Dünyada yalnz yaamyoruz. Sadece Ortadouya komu deiliz. Kafkaslara ve Balkanlara da komuyuz. Ortadouya çok önem veriyoruz ama Balkanlara kar da ilgimiz ve sorumluluklarmz var. Oralara ilgimizin azalmas demek Ortadou ve slam dünyasnda rolümüzün zayflamas demektir. Türkiye douda ne kadar güçlü olursa batda da o kadar güçlü olur. Avrupada ve batda ne kadar güçlü olursa doudaki itibar ve sorunlar çözme gücü de o kadar artar. Avrupa Birliine girmi bir Türkiye slam dünyas için bir deer olur.
Diyarbakr Vali Yardmcs Ahmet Naci Helvac, Türkiyenin bir dünya devleti olmay hedeflediini belirterek, bu hedefin önemine deindi.
Türkiyenin tarihin ve medeniyetin yüklemi olduu sorumluluklar üzerinde modern bir dünya devleti olmak istediini dile getiren Helvac, Mazlumun sesinin yükseltilmesinin ve uluslararas bütün platformlarda yer almann derdinde olan bir ülkeyiz. Terör sorununun somut olarak çözülmesi halinde bu topraklar, ülkenin dünyadaki duruunun yükseliinin güçlü ekilde seslendirilmesine kaynaklk tekil edecektir. diye konutu.
- Bölgede u an Türkiye söz sahibi pozisyonda
DÜ Rektörü Prof. Dr. Talip Gül de d güçlerin küresel terör örgütlerinin kaynann Ortadou olduunu belirterek, bu güçlerin müdahalesinin bölgeye demokrasi getirmediini, Irakta 1,2 milyon insann öldüünü, 4 milyona yakn insann da sakatlandn kaydetti.
Afganistanda ölü ve yaralananlarn saysn kimse bilmiyor. Suriyede ise 470 bin insann öldüü söyleniyor. Kaç kiinin sakat olduu bilinmiyor. Ta üstünde ta kalmad, ülkelerini terk eden ve vatansz kalan milyonlarca insan var. Avrupaya snanlarn halini görüyorsunuz. ifadelerini kullanan Gül, Ortadounun kan gölüne çevrildiini aktard.
Gül, Ortadouya hakim olma fikirleri hala da var. Türkiye burada çok önemli bir güç. Türkiyeyi bu nedenle kontrol altnda tutmak istiyorlar. Olmaynca da Türkiyeyi yanlarna almaya çaltlar. Bölgede u an Türkiye söz sahibi pozisyondadr. Bu süreç böyle devam ederse Ortadounun dizaynnda Türkiye liderlik yapacaktr. Son oluan durum bunu gösteriyor. dedi.
- Sorunlarn çözümü bölünmeden deil, birlemeden geçmektedir
AYBR Bakan Prof. Dr. Yusuf Balc ise slam ülkelerinin yaad ar sorunlarn arkasnda d faktörlerin olduunu ifade etti.
Yeni Türkiyenin slam ülkeleri ve dünyay da içerdiini dile getiren Balc, yeni Türkiyenin ne olduunun hem ülke hem de slam dünyas için önem arz ettiini vurgulad.
Balc, öyle konutu:
Yeni Türkiyenin ilim ve fikir adamlar tarafndan doldurulmas çok önemli. Bu amaçla dernek olarak konferanslar balattk. Temel meselelerin akademisyenler ve yetkin ahsiyetler tarafndan ele alnd konferanslar Anadolunun dört bir tarafna yaydk. Türkiyenin ve slam dünyasnn sorunlarnn çözümü bölünmeden deil birlemeden geçmektedir. Diyarbakr ve bölgemize emperyalist güçler tarafndan hizmet eden küçük güçlerin vizyonu deil, Yeni Türkiye, Yeni Ortadou ve Yeni Dünya vizyonu yakr.
Konumalarn ardndan, Yeni Türkiye, Yeni Ortadou ve Yeni Dünya çaltay balkl oturumlara geçildi.
çaltaya, Türk-Arap Enstitüsü Bakan Yard. Doç. Dr. Muhammed El Adil, TRT Kürdi Koordinatörü Mustafa Ekici, Batman Üniversitesi Öretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet lyas, Bolu Abant zzet Baysal Üniversitesi Öretim Üyesi Prof. Dr. Veysel Ayhan, DÜ Öretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin eyhanlolu, aratrmac-yazar Mahmud Osman, gazeteci-yazar lhami Ik, öretim üyeleri ve örenciler katld.