Tutukluluk süresi uzatıldı

Olağanüstü hal (OHAL) kapsamında çıkarılan 694 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile devletin güvenliği, anayasal düzen, milli savunma, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk suçları ile Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlarda 2 yıl olan tutukluluk süresi, 5 yıl daha uzatılabilecek.

Haberler 26.08.2017 - 09:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Resmi Gazetede yaymlanan KHK ile devletin güvenliine, anayasal düzene, milli savunmaya, devlet srlarna kar suçlar ve casusluk suçlar ile Terörle Mücadele Kanunu kapsamna giren suçlarda uzun tutukluluk süresinde düzenlemeye gidildi. 5271 sayl Ceza Muhakemesi Kanununun (CMK) tutuklulukta geçecek süre balkl 102. maddesinin ikinci fkrasna ek yapld.

CMKnn, Ar ceza mahkemesinin görevine giren ilerde, tutukluluk süresi en çok iki yldr. Bu süre, zorunlu hallerde, gerekçesi gösterilerek uzatlabilir, uzatma süresi toplam üç yl geçemez. eklindeki fkradaki ... üç yl ... ibaresinden sonra gelmek üzere, TCKnn kinci Kitap Dördüncü Ksm Dördüncü, Beinci, Altnc ve Yedinci Bölümünde tanmlanan suçlar ile 3713 sayl Terörle Mücadele Kanunu kapsamna giren suçlarda be yl ibaresi eklendi.

Buna göre, devletin güvenliine kar suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin ileyiine kar suçlar, milli savunmaya kar suçlar ve devlet srlarna kar suçlar ve casusluk suçlar ile Terörle Mücadele Kanunu kapsamna giren suçlarda tutukluluu uzatma süresi toplam 5 yl geçemeyecek.

Böylelikle, bu tip suçlarda azami tutukluluk süresi 7 yla çkabilecek.

- Zorunlu müdafi olmadan karar açklanabilecek

Ayn KHKnn 148. maddesi ile CMKnn delillerin tartlmas balkl 216. maddesinin üçüncü fkrasna da Bu aamada zorunlu müdafinin hazr bulunmamas hükmün açklanmasna engel tekil etmez. cümlesi eklendi. Deiiklie göre, yarglamalarda, hükümden önce son söz, hazr bulunan sana verilecek. Bu aamada zorunlu müdafinin hazr bulunmamas, hükmün açklanmasna engel tekil etmeyecek.

Ana Sayfaya Git