Üç Sanık Tahliye Edildi

Derik Kaymakamı Muhammed Fatih Safitürk’ün şehit olduğu terör saldırısına ilişkin 15 sanığın yargılandığı dava 20 Kasım’a ertelendi. Duruşmada tutuklu sanık 3 sanığın tahliyesine karar verildi.

Haberler 04.10.2017 - 09:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ehit Kaymakam Safitürkün ei Ayegül Safitürkün SEGBS aracl ile izledii durumay ayrca Vali Mustafa Yaman, Derik Kaymakam Hakan Kafkas, AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora, l Jandarma Komutan Tugeneral Yusuf Kenan Topçu, l Emniyet Müdürü Hasan Onar, Derik Kaymakam Hakan Kafkas, ehidin babas Asm Safitürk, ehidin ablas Aye Türkhan, ehidin aabeyi Ali Haydar Safitürk takip etti.

DURUMA 7 SAAT SÜRDÜ

Mardin 3üncü Ar Ceza Mahkemesindeki durumada tutuksuz sanklar Abdülkadir Deniz, Mehmet Ali Yazl, Saime Ate Mesutolu ve Hüseyin zci hazr bulundu. Sanklar Abdülkadir Deniz, Saime Ate Mesutolu ile tutuklu bulunan Devran Aslan hazr bulunurken, baka illerdeki cezaevlerinde tutuklu olan sanklar Tahsin Erda, erif Mesutolu, Mehmet Deniz, Nursel Eser, Ahmet Deniz, Fikret Ba, Fikret Deniz, Vedat Erol, Zinet Erda ve Zuhal Dalçin ise Ses ve Görüntü Biliim Sistemi (SEGBS) üzerinden durumaya katld. Kimlik tespiti ve tanklarn dinlenmesinin ardndan sanklarn savunmalar alnd.

Mahkeme tanklardan, ehit Kaymakam Safitürkün yakn korumas polis memuru Mehmet Karaman, Derik Mal Müdürü Vekili Beir Ulusoy ve Mehmet Ali Gezginin ifadelerini almas ile balad. Mahkemede ilk ifadesine bavurulan Karaman, ilçede 2 yl görev yaptn, 3 ay da ehit Kaymakam Safitürkün koruma görevini yürüttüünü anlatt. ehit Kaymakam Safitürk ile birlikte Ankaraya gittiklerini, döndüklerinde ise 10 Kasm törenine katldklarn belirten Karaman, önce öretmen evine daha sonrada makama geçtiklerini söyledi. Sekterlik odasndayken patlama sesinin geldiini ve hemen makam odasna girdiini aktaran Karaman, Büyük bir patlama sesi geldi. Patlamadan sonra hemen makama girdim. Göz gözü görmüyordu. Kaymakam beye seslendim. Elini tutarak iyi olacaksnz dedim. Nefes aldn hissettim. Yardm için bardm. Daha sonra kar odadan telsiz ve hücum yeleimi aldm, telsizden anons yaptm. Kaymakam beyi ambulansa bindirdik. Kzltepe lçe Devlet Hastanesine götürdük dedi.

Olay günü sehit Kaymakam hastaneye yetitiren tank lçe Mal Müdür Vekili Beir Ulusoy ise 10 Kasm törenin ardndan kaymakamlk binasna girdiklerini, makama giderken patlamann meydana geldiini ifade ederek, patlamadan sonra hemen içeri girdiklerini ve yaral kaymakama müdahale ettiklerini anlatt. ehit kaymakamn özelliklerini anlatan Ulusoy, çok merhametli ve çok iyi bir yönetici olduunu belirterek, ehit kaymakam ihtiyaç sahibi herkese yardm ederdi. çok iyi bir yöneticiydi. Bir vakf toplantsnda ei cezaevinde bulunan 5 çocuklu bir kadnn yardm edilip edilmeyecei konuuluyordu. Kendisi ona yardm edilmesi talimatn vermiti. Herkese yardm ederdi, kimseyi ayrmazd diye konutu.

Tank beyanlarnn ardndan mahkemede savunmalarn yapan tutuklu sanklardan Tahsin Erda, Fikret Ba, Devran Aslan, Vedat Erol, Zuhal Dalçin, Nursel Eser, Zinet Erda, Mehmet Deniz, Ahmet Deniz, Fikret Deniz üzerilerine atl suçlamalar reddederek, tahliye ve beraatlerini talep etti.

Tutuksuz sanklar Abdülkadir Deniz ve Saime Ate Mesutolu da olayla ilgileri ve bilgilerinin bulunmadn ileri sürerek, beraatlarn istediler.

çileri Bakanl ve Mardin Valilii yetkili avukatlar ile müteki avukatlar, tutuklu sanklarn tutukluluk halinin devam etmesini, sank avukatlar da tutuklu ve tutuksuz yarglanan müvekkillerine atl suçlar reddederek tahliye ve beraatlerini talep etti.

Mahkeme heyeti, verdii ksa arann ardndan tutuklu sanklardan Zuhal Dalçin, Nursel Eser ve Zinet Erdan tahliyesine, tutuksuz sank Abdülkadir Denizin hakkndaki adli kontrol kararnn kaldrlmasna karar verdi. Heyet, dier tutuklu sanklarn tutukluluk halinin devamna ve dier taleplerin reddine karar vererek durumay 20 Kasma erteledi.

ddianamede, sanklardan Abdulkadir Deniz, Ahmet Deniz, Devran Aslan, Fikret Bai, Fikret Deniz, Hüseyin zci, Mehmet Deniz, Mehmet Ali Yazl, Nursel Eser, Saime Ate Mesutolu, erif Mesutolu, Tahsin Erda, Vedat Erol, Zinet Erda ve Zuhal Dalçin hakknda, Devletin birlii ve ülke bütünlüünü bozmak, Kiiyi yerine getirdii kamu görevi nedeniyle tasarlayarak öldürmek, Kiiyi yerine getirdii kamu görevi nedeniyle tasarlayarak öldürmeye teebbüs etmek, Silahl terör örgütüne üye olmak, Kamu malna zarar vermek, Tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el deitirilmesi ve 6136 sayl yasann 12. maddesine muhalefet suçlarndan 3er kez arlatrlm müebbet ile 23 yldan 54 yla kadar hapis cezas isteniyor.

çileri Bakanlnca Kanun Hükmünde Kararname (KHK) gerei Derik Belediye Bakan Vekili olarak görevlendirilen Kaymakam Muhammet Fatih Safitürk, Derik Kaymakamlndaki makam odasnda 10 Kasm 2016da düzenlenen saldrda ehit dümütü.

EHT KAYMAKAMIN FALNN KARDENDEN DESTEK

Bu arada ehit Kaymakam Muhammed Fatih Safitürkün katledilmesine ilikin 11i tutuklu 15 sann yargland davann 4üncü durumasnn ardndan sivil toplum kuruluu temsilcileri ile mahalle muhtarlar adliye önünde basn açklamas yapt. Açklamaya katlan ve Kaymakam Safitürkü ehit etmekle suçlanan Yaz leri Müdürü Tahsin Erdan kardei Muzaffer Erdan sosyal medya hesabndan, Tahsin kardeime çamur atanlar yarg önünde hesap vereceklerdir mesajn paylat görüldü.

Ana Sayfaya Git