Üstadın davası AİHM’e taşındı

Şanlıurfa Barosu, Risale-i Nur külliyatının müellifi Üstad Bediüzzaman Said-i Nursi hazretlerinin kayıp naaşının bulunması için açtığı davanın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşındığını duyurdu.

Haberler 05.10.2022 - 00:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Şanlıurfa Barosu, Risale-i Nur külliyatının müellifi Üstad Bediüzzaman Said-i Nursi hazretlerinin kayıp naaşının bulunması için açtığı davanın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) taşındığını duyurdu.

BARODAN AçIKLAMA
Baro tarafından yapılan açıklamada, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 10. Maddesinde güvence altına alınan ifade özürlüğünün (başvuruya konu kayıp naaş ile ilgili bilgi ve belgelere ulaşılamaması suretiyle) ve aynı sözleşmenin 6. Maddesinde adil yargılanma hakkının (gerekçeli karar hakkı kapsamında) ihlal edildiği gerekçesiyle, Baromuzca bahse konu lstinaf Mahkemesi kararı 26/09/2022 tarihinde Avrupa Insan Hakları Mahkemesine taşınmıştır ifadelerine yer verildi.
Açıklama, Mezarı parçalanarak naaşı kaçırılan Said-i Nurs/Kurdnin mezar yerinin açıklanması için açılan davada, iç hukuk yollarının tükenmesi sebebiyle baromuz tarafından dava AİHMe taşınmıştır notuyla paylaşıldı.

NE OLMUŞTU?
Said-i Nursi 23 Mart 1960ta Urfada vefat etti. İlk olarak Urfa Balıklıgöldeki Halil-ür Rahman Dergah Camiinin yanına defnedilen Nursinin naaşı, 1960 darbesi sonrasında 12 Temmuz 1960 gecesi alınarak bilinmeyen bir yere götürüldü.
Naaşın ortadan kaybolmasının 57. yıldönümü olan 12 Temmuz 2017de Urfa Barosu Şanlıurfa Cumhuriyeti Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmuştu. Baro suç duyurusunda, Said-i Nursinin kayıp naaşının tespiti ve ilk defnedildiği mezarına iadesi ile olayda dahli olan şüpheliler hakkında kamu davası açılmasını talep etmişti. Savcılık olayın zaman aşımına uğramasını gerekçe göstererek takipsizlik kararı vermişti.

SULH CEZA MAHKEMESİ
Davacı taraf olan Şanlıurfa Barosu, Sulh Ceza Hkimliğine itirazda bulundu. Bu itiraz reddedilince baro, 18 Temmuz 2018de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) başvurdu. AİHM de, baronun başvuruda belirtilen ihlallerin mağduru olmadığını belirterek başvuruyu kesin bir kararla usulden reddetti ve davayla ilgili yargı yolu tamamen kapandı.
Yargı yolunun kesin bir şekilde kapanması üzerine baro da, 2019da Şanlıurfa Valiliğine başvurarak idari yoldan kayıp naaşının bulunmasını talep etmişti. Talebin valilik tarafından reddedilmesi üzerine baro, valilik aleyhine idari işlemin iptali davası açmıştı.

Ana Sayfaya Git