Vekillikleri Kesin Düştü

ANAYASA Mahkemesi (AYM), milletvekillikleri düşürülen HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ve Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk'ün bireysel başvurusunu reddetti.

Haberler 08.09.2017 - 09:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AYMden HDPli Saryldzla Öztürkün bireysel bavurusuna ilikin yaplan açklamada, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunun rnak Milletvekili Faysal Saryldz ile Van Milletvekili Tuba Hezer Öztürkün milletvekilliklerinin dümesine ilikin 27.7.2017 tarihli kararlarnn, Anayasann 85. maddesi uyarnca iptalleri taleplerinin retlerine, 7.9.2017 tarihinde oybirliiyle karar verilmitir denildi.

Anayasa Mahkemesi, TBMM Genel Kurulunun HDP rnak Milletvekili Faysal Saryldz ile Van Milletvekili Tuba Hezer Öztürkün milletvekilliklerinin düürülmesine ilikin kararnn iptal istemini reddetti.

HDP rnak Milletvekili Aycan rmez, Saryldz ve Öztürkün milletvekilliklerinin düürülmesine ilikin kararn iptali istemiyle Anayasa Mahkemesine bavurdu.

Bavuruyu gündem toplantsnda ele alan Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, TBMM Genel Kurulunun Saryldz ve Öztürkün milletvekilliklerini düüren kararnn anayasa, ilgili kanun ve içtüzüe uygun olduuna hükmederek, iptal istemini reddetti.

- 324 kabul 20 ret oyuyla milletvekillikleri düürüldü

Faysal Saryldz ve Tuba Hezer Öztürkün milletvekillikleri devamszlk nedeniyle düürülmütü.

Her iki ismin ekim, kasm ve aralk 2016da, beer birleimi aan devamszlklar nedeniyle milletvekilliklerinin düürülmesi yönündeki TBMM tezkereleri 27 Temmuzda oylanmt.

Saryldz ve Öztürkün milletvekillikleri, TBMM Genel Kurulundaki oylama sonucunda TBMM içtüzüü gerei üye tam saysnn salt çounluu olan 276nn üzerinde oyla düürülmütü.

Faysal Saryldz için yaplan oylamaya 357 milletvekili katlm, 328 kabul, 29 ret oyu verilmiti. Tuba Hezer Öztürk hakkndaki oylamada 344 milletvekili yer alm, 324 kabul, 20 ret oyu kullanlmt.

Anayasann 85. maddesine göre, milletvekilliinin dümesine Anayasann 84. maddesinin 1, 3 veya 4. fkralarna göre karar verilmesi hallerinde, Meclis Genel Kurulu kararnn alnd tarihten balayarak 7 gün içerisinde ilgili milletvekili veya bir dier milletvekili, kararn Anayasa, kanun veya içtüzüe aykrl iddiasyla iptali için Anayasa Mahkemesine bavurabiliyor. Anayasa Mahkemesi, iptal istemini 15 gün içinde kesin karara balyor.

Yüksek Mahkemenin bu kararyla Saryldz ve Öztürkün milletvekilliklerinin dümesi karar kesinleti.

HDP, AYM önündeki adalet nöbeti

Buarada sabah saatlerinde AYM önünde bir araya gelen HDPli milletvekilleriyle bir grup partili, burada basn açklamas yapt. Grup adna konuan HDP Sözcüsü Baydemir, Adalet talebi çarsyla Anayasa Mahkemesi önünde balatm olduumuz nöbetin üçüncü günüde bir kez daha bu ülkenin aydnlk gelecei için, insanlarmzn eitçe, özgürce, kardeçe bir arada çatmasz bir yaam baarabilmeleri ve bar gelecek nesillere miras olarak brakabileceimiz bir direnii ortaya koymak adna bugün buradayz dedi.

Konumasnda, Bütün kamuoyunda tutuklamalarnn sebebinin iddet olduu, trnak içerisinde söylüyorum terör olduuna dair bir yalan propaganda var diyen HDP Sözcüsü Baydemir, öyle devam etti: Bugün burada Anayasa Mahkemesine sunmu olduumuz klasörlerin bazlarn buraya getirdik. Gelin hep birlikte bakalm. Bütün bu fezlekelerin bu iddialarn ortak bir özellii var. 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 ylnda yaplan açklamalar veya aktiviteler. Peki ne zaman bunlar fezlekeye dönümü. Ne zaman bu açklamalar yargya gönderilmi, AKP Genel Bakan Erdoann siyasete dizayn verme, muhalefeti susturma amacyla yargya yapm olduu çarlardan sonra

Ana Sayfaya Git