(Video) Türkiye’ye tebrik yağdı

Tüm dünyayı etkisi altına alan gıda krizinin çözümü Türkiye'den geldi. Her iki ülkeyle yürütülen iyi ilişkiler, atılan tarihi imzalarla son buldu. Ukrayna limanlarına sıkışmış olan 25 milyon ton tahılın sevkiyat düğümü İstanbul'da çözüldü.

Haberler 23.07.2022 - 17:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın himayelerinde, İstanbulda, Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi imzalandı. Kilit rol oynayan Türkiyenin çabaları sonuç verdi...

ABDden yapılan açıklamada, ABD, bu adımı memnuniyetle karşılıyor. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğana bu anlaşmanın yapılmasındaki diplomatik liderliklerinden dolayı teşekkür ediyoruz. denildi.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrellin ofisinden İstanbuldaki tahıl koridoru anlaşmasıyla ilgili açıklama yapıldı. Rusyanın dünya çapında milyonlarca insan için gıda güvenliğini tehlikeye attığı vurgulanan açıklamada, ABnin Birleşmiş Milletlerin çabalarını desteklediği aktarılarak, Türkiyeyi bu anlaşmaya aracılık etme ve uygulanmasını desteklemedeki önemli rolünden dolayı takdir ediyoruz. denildi.

İngiliz Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada Truss, Ukraynanın tahılının uluslararası gıda pazarlarına ulaştırılması son derece önemlidir. Bu anlaşmanın sağlanmasındaki çabaları için Türkiyeyi ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreterini alkışlıyoruz. ifadelerini kullandı.

İstanbulda imzalanan anlaşmalarla ilgili Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Bugün elde edilen sonuçlara katkılarından dolayı Türk ortaklarımıza, şahsen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğana bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. değerlendirmesini paylaştı.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Sybiha, İstanbulda imzalanan Tahıl Sevkiyatı Anlaşmasının küresel gıda krizinin önlenmesi için önemli bir adım olduğunu ve Türkiye ile Birleşmiş Milletlerin tahıl meselesinin çözümünde oynadıkları aktif rolü takdir ettiğini belirtti.

İtalya Başbakanı Mario Draghi, İstanbulda imzalanan anlaşmaya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, İstanbulda Ukrayna, Rusya, Türkiye ve BM tarafından imzalanan anlaşmalar, bütün uluslararası toplum için mükemmel bir haberdir. ifadesini kullandı.

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, ülkesinin, Rusya nedeniyle Ukraynada aylardır mahsur kalan tahılın ihracatına ilişkin anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını belirtti. Linde, Küresel gıda krizini hafifletme çabalarınız için Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğana teşekkür ederiz. ifadesini kullandı.

Failed to load the video

Ana Sayfaya Git