YSK Kesin Tarihi Açıkladı!

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven seçim tarihini açıkladı. Türkiye 1 Kasım'da sandığa gidiyor.

Haberler 26.08.2015 - 10:01 Son Güncelleme : 26.08.2015 - 10:01

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven, seçimin 1 Kasım 2015 tarihinde yapılacağını açıkladı.

TÜRKİYE 1 KASIMDA SANDIĞA GİDİYOR

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, 26. Dönem Milletvekili Genel Seçiminin 1 Kasım 2015te yapılacağını bildirdi. YSK, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın seçimlerin yenilenmesi kararının ardından seçim tarihini netleştirmek üzere toplandı. Toplantının ardından açıklama yapan YSK Başkanı Güven, 7 Haziran 2015te yapılan milletvekili genel seçimi sonrasında 45 gün içinde Bakanlar Kurulunun oluşturulamadığını ve Cumhurbaşkanı Erdoğanın Anayasanın 104üncü ve 116ıncı maddeleri uyarınca seçimlerin yenilenmesine karar verdiğini hatırlattı.

90 GÜN SÜREYİ KISALTMA YETKİSİ

YSKnın, yasada öngörülen 90 günlük süreyi kısaltma yetkisi bulunduğuna karar verdiğini anımsatan Güven, Yüksek Kurulumuz, bugün yapmış olduğu değerlendirmede kış mevsiminin yaklaşmasını da göz önüne alarak Anayasanın 79uncu, 116/son, 2839 sayılı Kanunun 8inci ve 9uncu maddelerine göre 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinin 1 Kasım 2015 Pazar günü yapılmasına karar vermiştir diye konuştu.

OY çOKLUĞU İLE KARAR VERİLDİ

Güven ayrıca toplantıda CHP ile ilgili Aday Belirleme Yönetmeliğinde yapılan değişikliğin de görüşüldüğünü belirterek, oy çokluğuyla bunun uygulanmasına karar verildiğini bildirdi. Seçim takviminin ne zaman açıklanacağına yönelik soru üzerine Güven, bir iki detay üzerinde çalıştıklarını, takvimi 2 gün içinde açıklayacaklarını söyledi. Siyasi partilere gönderdikleri taslak metnin geçerli olduğunu belirten Güven, bunun üzerinde oynamalar yapılabileceğini kaydetti. Sadi Güven, siyasi partilerden seçim takvimine yönelik doğrudan bir itiraz gelmediğini ifade ederek, Bir parti, 1 Kasımın, 8 Kasım yapılması şeklinde bir teklifte bulundu. Ama Yüksek Kurulumuz Doğu ve Güneydoğudaki mevsim şartlarını göz önüne alarak, 1 Kasımı uygun buldu. Anayasanın 79uncu maddesinin bize verdiği seçimin düzen içinde yapılması yetkisini kullandık ve seçimlerin 1 Kasımda yapılmasına karar verdik dedi.

ERDOĞAN DA 1 KASIM DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan da geçtiğimiz günlerde yapmış olduğu bir açıklamada, seçim tarihiyle ilgili şu ifadelere yer vermişti: 1 Kasımda inşallah Türkiye tekrar seçimi yaşayacaktır. 45 günün sonunda da tekrar Meclis Başkanımla bir görüşme daha yapacağım ve bu görüşmeyi yaptıktan sonra da hayırlısıyla ülkemizi bir erken seçime götüreceğiz.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır