ZAHA Araçları Teslim ve Geliştirilmiş Zırhlı Personel Taşıyıcı (GZPT) Modernizasyon Projesi İmza Programı, FNSS Savunma Sistemleri AŞnin Gölbaşındaki tesislerinde gerçekleştirildi.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, burada yaptığı konuşmada, zırhlı araçlar konusunda Türkiyede çok etkin firmaların olduğunu ve bunların çok etkin ürünler ortaya koyduklarını söyledi.
Birçok alanda kullanılan ve savunma sanayisi tarafından geliştirilen çok sayıda kabiliyetli araç bulunduğunu vurgulayan Demir, kara platformlarında eksik kaldıkları konuları da tamamlamak üzere yola devam ettiklerini bildirdi.
Demir, kara harekatı ortamının her geçen gün daha karmaşık hale gelmesinin zırhlı araçların geliştirilmesi ve iyileştirilmesini kaçınılmaz hale getirdiğine dikkati çekerek, ZAHA belki de dünyada sınıfında en iyi araç olarak söylenebilir. çünkü bizden başka bir ya da iki ülkede var ama bizim aracımızın son modern gelişmelerle en iyisi olduğunu söylemek herhalde yanlış olmaz. dedi.
23 Amfibi Hücum Personel Aracı, 2 Amfibi Hücum Komuta Aracı, 2 Amfibi Hücum Kurtarma Aracı olmak üzere toplam 27 ZAHAnın tedarik edilmesinin planlandığı bilgisini veren Demir, sadece konvansiyonel harp araçları değil, yeni nesil teknolojik ve farklı ihtiyaçlara cevap verebilen araç geliştirme çalışmalarına da Türkiye Yüzyılının mimarı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde devam edeceklerini dile getirdi.
Demir, Türkiyede faaliyet gösteren savunma sanayisi şirketlerinin hepsinin Türk firması olduğuna işaret ederek, bunların katma değer üreten ve sanayi sektörünün göz bebeği firmalar olduğunu söyledi.
ZAHA, DÜNYADAKİ EN GÜNCEL AMFİBİ HÜCUM ARACI NİTELİĞİNDE
ZAHAların üreticisi FNSSnin Genel Müdürü ve Üst Yöneticisi Nail Kurt da SSB öncülüğünde son 9 yıllık dönemde gerçekleştirdikleri projelere ilişkin bilgi verdi.
ZAHA Projesinin 2017de imzalandığını belirten Kurt, ZAHA, dünyadaki en güncel amfibi hücum aracı niteliğindedir. Başkanlığımız ve Deniz Kuvvetlerimiz ile kalifiye olmuş ve ilk parti teslimatları başlamış durumdadır. diye konuştu.
Kurt, 2018de SSB ile imzaladıkları ve Özel Kuvvetler Komutanlığı için geliştirdikleri 6x6 PARS Özel Operasyonlar Araçlarının diğer bir örnek olduğuna dikkati çekerek şu değerlendirmede bulundu:
Bu araçların kendi sınıfında mayın koruma, balistik, EYP koruması ve görev anlamında dünyada eşi benzeri olmadığını vurgulamak istiyorum. Bu araçlarımız kullanımda ve başarılı bir şekilde görev yapmaktadır. Mayıs 2019da Başkanlığımız ile imzaladığımız Özel Maksatlı Taktik Tekerli Araçlar ki 6x6 ve 8x8 konfigürasyonundadır, Kara Kuvvetlerimize ve düşük bir miktar da olsa Jandarmamıza teslimatları yapılacaktır. Bu araçlarımızın geliştirilmesi halen devam etmekte olup, önümüzdeki yıl teslim edilmesi hedeflenmektedir. Bugüne kadar yapılmış araçlar içinde en yüksek yerlilik oranına sahip araçlar da olacaklar.
FNSSnin SSB öncülüğünde gerçekleştirdiği Kaplan Hafif Tankın önemli ve stratejik bir proje olduğunu vurgulayan Kurt, Kaplan Hafif Tankın Endonezya ile birlikte ortak geliştirilmesinin iki ülke işbirliği anlamında önemli bir başarı olduğunu düşünüyorum. Geçen sene yaptığımız bir törenle araçları Endonezyaya uğurladık. Bu araçlarımızın da Kara Kuvvetleri Komutanlığımızda hizmete girmesi en büyük arzumuzdur. ifadelerini kullandı.
Kurt, Türk Silahlı Kuvvetlerinin caydırıcı gücünün artırılması hedefiyle yeni nesil araçların geliştirilmesi ve mevcut envanterin modernizasyonu için 2019da ASELSAN ana yükleniciliğinde Zırhlı Muharebe Aracı Modernizasyon Projesi başlatıldığını anımsatarak, Bu projede teslimatlarımız da takvim hedeflerine uygun olarak devam etmektedir. dedi.
KMC-U PROJESİNDE TESLİMAT SÜRECİ
Silahlı Taşıyıcı Araçlar (STA) Projesi kapsamında geliştirilen KAPLANlardan 3 prototipin de KMC-ROKETSAN tarafından yürütülen KMC-U Projesinde tesliminin yapıldığı bilgisini veren Kurt, ROKETSAN ana yükleniciliğinde KMC-U Projemiz de devam etmektedir. İlk aracımızı 8 ay gibi rekor bir sürede ROKETSANa teslim ettik. Kara Kuvvetlerimizin kullanımına yakın zamanda verilecek. diye konuştu.
Kurt, tüm bu projelerin FNSS mühendislik gücünün Türk Silahlı Kuvvetlerine yetenek kazandırmayı hedeflediğini söyledi.
Konuşmaların ardından FNSS tarafından GZPT Modernizasyonu İmza Töreni gerçekleştirildi ve sözleşme imzası anısına plaket takdimi yapıldı. GZPT Modernizasyon Projesi ile FNSSnin 2000li yılların başında Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim ettiği ve birçok operasyonda görev yapmış GZPTlerin en az 20 yıl daha yüksek performansla görev yapmasının önünün açılması hedefleniyor.
İmza töreni sonrası FNSS Test Sahasında ZAHAnın kabiliyetleri sergilendi.
Savunma Sanayii Başkanı Demir de araçla test havuzuna girdi.
Araçtan indikten sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Demir, aracın özelliklerinin Türkiyenin geldiği noktayı gösterdiğini bildirdi. Demir, aracın, Türk donanmasının hizmetine 10 Nisanda giren, hava, kara ve çıkarma araçlarının da yer aldığı dünyanın ilk silahlı insansız hava aracı gemisi TCG Anadoluda görüleceğini bildirdi.
ZAHANIN ÖNE çIKAN ÖZELLİKLERİ
Teslimi yapılan ZAHAlar, yüzde 60 meyile tırmanabilirken yüzde 40 meyilde hareket edebiliyor ve 2 metrelik hendeği aşabiliyor. Su içinde kendini düzeltme yeteneğine sahip ZAHAlar, iklimlendirme, otomatik yangın bastırma, balistik koruma, mayın koruma ve sis perdesi üretme gibi birçok özelliğe sahip bulunuyor. ZAHAlarda 2 su jeti, termal ve gündüz kameraları yer alıyor.