Zamana karşı yaşam alarmı

Arama kurtarma çalışmalarının 5. gününde enkaz altından kurtarılanların haberleri, tüm Türkiye'ye sevinç yaşatıyor. İlk depremin ardından geçen 96-108. saatler arasında 62 kişi ekiplerce kurtarıldı

Haberler 11.02.2023 - 00:25 Son Güncelleme : 11.02.2023 - 00:25

Asrın felaketi olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde 96 saatten sonra 62 kişi enkaz altından sağ çıkarıldı.

Deprem bölgesinde arama kurtarma ekiplerinin çalışmaları aralıksız sürüyor. Arama kurtarma çalışmalarının 5. gününde enkaz altından saatler sonra kurtarılanların haberleri, tüm Türkiyeye sevinç yaşatıyor. Dün saat 17.00 itibarıyla yayınlanan haberlerden derlenen bilgiye göre, ilk depremin ardından geçen 96-108. saatler arasında 62 kişi ekiplerce kurtarıldı.

Eskişehirspora imza atmaya gideceği gün depremde Gaziantepte enkaz altında kalan 17 yaşındaki Muhammed Adnan Korkut, 96ncı saatte kurtarılarak hayata ikinci imzasını attı. Korkut, yıkımın yaşandığı kentte Şehitkamil ilçesi Gölgeler Apartmanının enkazında yürütülen çalışmayla kurtarıldı.

Hatayın Antakya ilçesinde Ürgan Paşa Mahallesi Şehit Mehmet Duran Caddesindeki Huzur Apartmanının enkazında bebek sesi duyulması üzerine yürütülen çalışmalarda ekipler, 1,5 yaşındaki Sela Elbarazi ile annesi, babası, kardeşi ve dayısını depremden 96 saat sonra sağ çıkardı. Kurtarma ekibi, Sela Elbaraziyi sağlık ekibine teslim ederken sevinç gözyaşı döktü.

Kahramanmaraşta Ali Sezai Efendi Caddesinde yıkılan 3 katlı apartmanın enkazında yapılan çalışmada, 26 yaşındaki Suriye uyruklu Fatma Karuş ile iletişim kuruldu. Genç kadın, 14 saatlik çalışma sonucu enkazdan 96 saat sonra yaralı olarak çıkarıldı.

Kahramanmaraşın Dulkadiroğlu ilçesi Pınarbaşı Mahallesindeki 6 katlı Kalkan Apartmanında ekipler, enkaz altında sağ olduğu belirlenen Alper Saçmayı depremden yaklaşık 96 saat sonra kurtardı.

Malatyanın Yeşilyurt ilçesinde AFAD ekiplerinin çalışması sonucu Tevfik Temelli Caddesinde çöken Kilis Apartmanının enkazından Semra Fırat (55), 96 saat sonra kurtarıldı.

Hatayın Defne ilçesinde yıkılan bir apartmanın enkazından ses geldiğini tespit eden ekipler, çalışmalarını bir noktada yoğunlaştırdı. İtfaiye erleri, çalışma sonucu depremzede Hüseyini 98 saat sonra yıkıntıların altından kurtarmayı başardı.

Hatay Merkez Odabaşı Mahallesi İsmet İnönü Caddesinde yıkılan 6 katlı apartmanın enkazından ses geldiğini tespit eden ekipler, depremden 98 saat sonra enkazdan 16 yaşındaki bir kızı yaralı olarak çıkardı.

100 SAAT SONRA KURTARILDILAR

Adıyamanda enkaz altındaki bir kadına 100 saat sonra sağ ulaşıldı. Duygusal diyalogların yaşandığı kurtarmada ekipler, ana diye hitap ettikleri ve adının Hanım olduğunu belirten kadına ilk sağlık müdahalesini yaparken moral vermek için Sen bize içli köfte yapacak mısın? diye sordu. Kadın da ekiplere, Yaparım inşallah. yanıtını verdi.

Gaziantepte, Rize AFAD ekipleri, Nurdağı ilçesinde yıkılan Kurtuluş Apartmanının enkazından uzun uğraşlar sonucunda bir kadını, depremden 100 saat sonra bulunduğu yerden çıkarttı.

Kahramanmaraş Karapınar Mahallesindeki Gözde Sitesinin enkazında 8 metrelik dehliz açılarak 32 yaşındaki bir kadın depremin 100. saatinde kurtarıldı. Kadına ulaşıldığı anın görüntülerinde ekip üyesinin, yaralıya Buradayız, geldik. çıkaracağız Allahın izniyle az daha dayan. 4 gündür buradasın, 1 saat daha dayan. Geldik. Az kaldı. şeklinde seslenmesi yer alıyor.

Antakya ilçesi Güzelburç Mahallesindeki yıkılan 600 Konutlar Sitesinde 101. saatte ekipler, enkazda 30 yaşındaki inşaat mühendisi Hikmet Yiğitbaşa ulaştı. Enkazdan çıkarılan Yiğitbaş, alkışlarla ambulansa taşındı. çalışmalar sırasında Yiğitbaş ile konuşarak enkazdan çıkarıldığında kendisine sarılacağı sözünü veren kurtarma görevlisi Mustafa Aydın da ambulansa koştu. Aydın, sedyedeki Yiğitbaşa sarılarak sözünü tuttu.

Diyarbakırda yıkılan binalardan merkez Bağlar ilçesi Mevlana Halit Mahallesi Cengizler Caddesi Hisami Apartmanında ekipler, enkazda bulunan 32 yaşındaki Sebahat Varlı ile 10 yaşındaki oğlu Serhata ulaştı. İlk müdahaleleri enkazda yapılan Sebahat ve Serhat Varlı, çalışmalar sonucu 101inci saatte kurtarıldı.

Kahramanmaraş Bahçelievler Mahallesindeki ekipler, sismik ses dinlemeyle hayat belirtisi alınmasının ardından enkazda uzun koridor açarak 15 yaşındaki Ayferin bulunduğu noktaya ulaştı. Kurtarma sırasında Ayfer, dondurmayı özlediğini ve şarkıcı Zeynep Bastıkın Gül Beyaz Gül şarkısını dinlemek istediğini söyledi.

Bilincini açık tutmak için çocukla sürekli konuşarak sorular soran itfaiye ekipleri, genç kıza cep telefonundan açtıkları Gül Beyaz Gül şarkısını dinletti ve konuşarak 10 saat süren kurtarmayla enkazdan 99. saatte sağ çıkardı. Ekipler, ardından Ayferin kardeşi 13 yaşındaki Fatmayı aynı enkazda depremden 101. saatte sağ çıkararak sağlık ekiplerine teslim etti.

Kahramanmaraşın Dulkadiroğlu ilçesinde Reşit Gümüşer İlkokulu yanındaki apartmanın enkazında çalışma yapan ekipler, yaklaşık 9 saatlik çalışma sonucu üniversite öğrencisi olduğu öğrenilen 28 yaşındaki Zişan Kayayı depremin 101inci saatinde kurtardı.

Hatay Cumhuriyet Mahallesinde altı katlı apartmanın enkazını kontrol eden ekipler, yıkıntılar arasından ses geldiğini belirledi. Ekipler, yoğun uğraşlar sonucu İhlas Ayaz ile oğlu Yiğiti, enkazdan 101 saat sonra sağ çıkarmayı başardı. Anne ve oğlu sağlık ekiplerine teslim edilirken çalışmaları izleyen baba, ailesini kurtaran Türkiye Taşkömürü Kurumu Armutçuk Müessesesi tahlisiye ekibine sarılarak teşekkür etti.

Hatayın Armutlu Mahallesinde çalışmalarını sürdüren arama kurtarma ekipleri, enkaz altında kalan 8 yaşındaki Tanem ve babası Cem Okurun yerini tespit etti. Baba oğul, ekiplerin çalışması sonucu depremin ardından geçen 101 saat sonra enkazdan sağ çıkarıldı.

Adıyamanın Besni ilçesinde yıkılan Yaşamkent Sitesindeki binanın enkazında çalışma yürüten arama kurtarma ekipleri, 27 yaşındaki Büşra Atalay Aslan ile temas kurdu. Ekiplerin depremden 102 saat sonra enkazdan çıkararak sedyeye aldığı Aslan, hastaneye kaldırıldı.

Rizeden Kahramanmaraşa giden kurtarma timi, Trabzon Caddesindeki apartmanın enkazından anne Canan ve kızı Melikeyi, depremden 102 saat sonra bulunduğu yerden çıkarttı.

Adıyamanda Turgut Reis Mahallesi Gürsoy Apartmanının enkazında 10 yaşlarındaki kız çocuğu ile kadın sesi duyan ekipler, arama kurtarma çalışması başlattı. Aralarında İspanyolların da bulunduğu ekipler, kız çocuğu ile kadını bulunduğu yerden 102 saat sonra kurtardı.

Hatayın Kırıkhan ilçesinde çorumdan giden ekip, depremin 5. gününde belediye binası yanında yıkılan binanın enkazından depremden 102 saat sonra 12 yaşındaki Yiğit ile 32 yaşındaki annesi Zehra Ceylanı kurtarmayı başardı.

Hatayın merkez Antakya ilçesinde Özbekistandan gelen köpekli arama kurtarma ekibi, Cumhuriyet Mahallesi Aslı Ayan Sokağındaki 4 katlı Bayaslı Apartmanının enkazında çalışma yaptı. Ekipler, termal kameralar ve yerli bir firmanın savunma sanayisi için ürettiği Duvar Arkası Radar cihazıyla depremzedenin konumunu tespit etti. Ekipler, ilk depremden 102 saat sonra Naim Bayaslıyı enkazdan çıkardı. Alkış ve tekbirlerle ambulansa taşınan Bayaslı, hastaneye kaldırıldı. Kuzeni, Bayaslının enkazdan çıkarılması sırasında gözyaşlarına hakim olamadı.

Kahramanmaraşın Elbistan ilçesinde ekipler, Yeşilyurt Mahallesi Kübra Sitesinin 7 katlı binasının enkazından 33 yaşındaki Mustafa Sami Şahini, 12 saatlik çalışma sonucu 102 saat sonra yaralı olarak çıkardı.

Hatayın İskenderun ilçesi çay Mahallesindeki 5 katlı Arzu Apartmanının enkazında görev yapan ekipler, uzun uğraşlar sonucu Yasemin ve Kadir Oktay çifti ile çocukları Arda (15), Zilan (22), Helin (24) ve Dilan Oktayı (19) depremden 102 saat sonra bulundukları yerden çıkardı. Kurtarmanın ardından ekipler ve depremzede yakınları birbirine sarıldı.

Oktay ailesinin karşı dairesinde yaşadıkları öğrenilen Raziye ve Hacı Murat Kılınç çifti de depremden 107 saat sonra bulundukları yerden kurtarıldı. Kılınç çifti, enkazdan çıkarılıp sedye ile ambulansa götürülürken çevredekilere el salladı.

Gaziantepin İslahiye ilçesinde ekipler, Hacı Ali Öztürk Mahallesi Zaman Apartmanları B Blokun enkazında 66 yaşındaki Murat Vural ile iletişim kurdu. Yapılan çalışmanın ardından Vural, 10 saatlik çalışma sonucu enkazdan 103 saat sonra yaralı olarak çıkarıldı. Murat Vuralın enkazdan çıkarılmasının ardından oğlu Şevket kendisine sarıldı, kızı Nursefa ise Burdayız baba, korkma diye seslendi.

Azerbaycandan gelen ekipler ve gönüllüler, Kahramanmaraşın Onikişubat ilçesi Hayrullah Mahallesinde Özdemir Apartmanının enkazında birinci kat seviyesindeki çalışma sonucu Suriye uyruklu olduğu öğrenilen 15 yaşındaki Ayşe Mustafayı kurtardı. Depremin 103. saatinde enkazdan çıkarılan Ayşe Mustafa, sağlık ekiplerinin müdahalesinin ardından hastaneye kaldırıldı.

Hatayın Antakya ilçesindeki Cebrail Mahallesinde yürütülen çalışmalarda, Zeynep Ela Parlak isimli 3,5 yaşındaki kız çocuğu enkazdan kurtarıldı. Depremin 103. saatinde enkazdan sağ çıkarılan Zeynep Ela Parlak, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından hastaneye sevk edildi.

Hatayın Antakya ilçesi Atatürk Caddesindeki 6 katlı binanın enkazında çalışan kurtarma ekipleri, Sesimi duyan var mı? çağrısı yaptıkları yıkıntıların arasından köpek havlaması duydu. Bu noktaya yoğunlaşan ekipler, köpeği Venüs ve ardından isminin Duygu olduğu öğrenilen 35 yaşındaki kadını depremden 103 saat sonra bulunduğu yerden aldı. Ekipler, depremzede kadını sağlık görevlilerine teslim etti. Köpeğe ise sağlık ekiplerince serum bağlandı.

Kahramanmaraş Hayrullah Mahallesinde yıkılan Barla Apartmanının enkazından 35 yaşındaki Ali İbrahim adlı kişi, 103 saat sonra yaralı olarak çıkarıldı.

Adıyamanda ekipler, Yavuz Selim Mahallesi Atatürk Bulvarı Göçer Apartmanının enkazında çalışma yaptı. Ekipler, yıkıntı altında bulunan 60 yaşındaki Eyüp Akı 12 saatlik çalışma sonucu depremden 104 saat sonra enkazdan yaralı olarak çıkardı.

Kahramanmaraşta Hayrullah Mahallesinde 4 katlı binanın enkazında Suriye uyruklu 15 yaşındaki Ahmet ve 8 yaşındaki kardeşi Muhammet İbrahimi dün yaralı olarak çıkartan İzmir Bornova Komando Tugayı 2. Taburundan askerler, aynı bölgede arama çalışmaları sırasında yeni ses duydu. çocukların babası 41 yaşındaki Ali İbrahimin bulunduğu yeri tespit eden ekipler, arama kurtarma çalışması yaptı. Ekipler, yaklaşık 1 saat süren çalışmanın ardından İbrahimi 104 saat sonra yaralı olarak çıkarttı. Ali İbrahim, ambulansa bindirileceği sırada kurtarma ekibinde görevli Uzman Jandarma Murat Şahinin elini öptü. Bu duruma kayıtsız kalmayan ve duygulanan Şahin, depremzedeye alnından öperek karşılık verdi.

Kahramanmaraşın Onikişubat ilçesinde Şazibey Mahallesi Malik Ejder Caddesindeki Hazal Apartmanının enkazından, Şırnakta uzman çavuş olarak görev yapan 47 yaşındaki Osman Fırat depremden 104 saat sonra sağ çıkarıldı. Ekiplerin yıkıntıların arasından çıkarmaya çalıştığı Fırat, bu esnada kendisini sakinleştirmeye çalışan yardım görevlilerinin elinden tutarak Kuran-ı Kerimden Bakara Suresinin son iki ayetini okudu. Enkazdan yaralı çıkarılan ve kurtarma ekiplerine teşekkür eden Fırat, sağlık ekiplerince olay yerindeki ilk müdahalenin ardından ambulansla hastaneye kaldırıldı.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından arama kurtarma çalışmalarına katkı sunmak için bölgeye giden TBMMden 63 kişilik ekip, Elbistanda yıkılan binanın enkazından termal kamerayla tespit ettikleri Suriye uyruklu 14 yaşındaki Fatmayı, 104 saat sonra kurtarmayı başardı.

Hatayın Antakya ilçesinde ekipler, Armutlu Mahallesi Işık Sokağındaki 3 katlı evin enkazından önce 1,5 yaşındaki Yusuf Hüseyin, 20 dakika sonra da 7 yaşındaki ağabeyi Muhammed Hüseyin 105inci saatte kurtardı. Muhammed, kurtarma sırasında ekiplerden kavurma ile kola istedi. Kurtarma ekibinin lideri, Muhammed ambulansa binerken Beni bul, sana kavurma kola ısmarlayacağım. dedi.

Adıyamanda Sakarya Caddesi çınar Apartmanında ekipler, uzun uğraşlar sonucu 54 yaşındaki Mehmet Ayhan Erdemi enkazdan 105 saat sonra sağ çıkarmayı başardı.

Gaziantepin Nizip Fatih Sultan Mahallesindeki 6 katlı Furkan Apartmanının enkazının altından biri çocuk 2 kişi çıkarıldı. Depremin üzerinden geçen 105 saat sonra ulaşılan yaralılar, hastaneye kaldırıldı. Aynı apartmanının enkazından depremin üzerinden geçen 107 saat sonra ulaşılan bir kadın da hastaneye kaldırıldı.

Malatyada Niyazi Mısri Camisi civarında yıkılan 5 katlı binanın enkazından sesler gelmesi üzerine çalışmalarını yoğunlaştıran ekipler, enkaz altında bir kadına ulaştı. AFAD, UMKE, itfaiye ekiplerinin çalışmalarına çinden gelen arama kurtarma ekipleri de destek verdi. İsmi Yasemin olan kadının 105 saat sonra enkazdan sağ olarak çıkarılması esnasında arama kurtarma ekipleri büyük sevinç yaşadı. Yaralı kadın, alkışlar eşliğinde ambulansa götürülerek hastaneye kaldırıldı.

Kahramanmaraşta Onbaşı Osman Caddesi ile 33010. Sokak arasındaki bir binanın enkazında ekipler, 38 yaşındaki Hüseyin isimli kişiyi, depremin üzerinden geçen 105inci saatte kurtardı.

ALLAHIMIZA ŞÜKÜRLER OLSUN CANLI ŞEKLİNDEKİ ANONSU SEVİNç YAŞATTI

Adıyamanda İl Müftülüğü mevkisindeki çınar Apartmanının enkazında iş makineleri desteğinde enkaz altına giren ekipler, Ayhan Polata ulaştı. Ekiplerin uzun uğraşları sonucu enkazdan 107 saat sonra sağ çıkarılan Polata ilk müdahale burada yapıldı. Arama kurtarma ekibinin megafonla Allahımıza şükürler olsun canlı şeklindeki anonsu üzerine çevredekiler büyük sevinç yaşadı.

108 SAAT SONRA KURTARILDILAR

Kahramanmaraş Azerbaycan Bulvarındaki 4 katlı Safa Apartmanının enkazından Suriye uyruklu Necip Nanua (31), depremin ardından 108 saat sonra ekiplerin 5 saatlik çalışmasıyla yaralı kurtarıldı.

Hatayda General Şükrü Kanatlı Mahallesi Yavuz Sultan Selim Caddesi üzerindeki enkazdan ses alan itfaiye ekipleri, anne Neslihan (41) ile çocukları Fatma (21), Münire (15) ve Ramazan Karadenizi (7) 108. saatte sağ çıkardı.

Ana Sayfaya Git