Barış Manço'nun aracı başkonsolosla uğurlandı

Barış Manço'nun bir dönem aralıklarla yaşadığı Belçika'da kullandığı otomobili yıllar sonra Türkiye'ye getiriliyor. 3 yıl önce selin altında kalarak hasar gören araç, yasal prosedürlerin tamamlanmasının ardından Brüksel Başkonsolosu Umut Deniz'in uğurlamasıyla Türkiye'ye getirilmek üzere yola çıkarıldı

Haberler 23.07.2024 - 14:53 Son Güncelleme : 23.07.2024 - 14:53

1960lı yıllarda Belçikanın Liege kentine yerleşen, yaşamının bir bölümünü burada sürdüren Barış Mançonun 1991 model Honda Prelude aracı, oğulları Doğukan Manço ile Batıkan Manço tarafından 3 sene önce bölgeyi vuran selde hasar almış halde bir depoda bulundu.

Bunun üzerine Barış Mançonun oğulları, aracın Modadaki Barış Manço Müzesine getirilebilmesi için yasal işlemler başlattı.

25 yıldır trafiğe çıkmayarak Türkiyeye getirilmeyi bekleyen ancak yurt dışına çıkarılabilmesi için 30 yaşını doldurması gereken araç, tüm prosedürlerin tamamlanmasının ardından deniz yoluyla Türkiyeye doğru yola çıkarıldı.

Batıkan Manço, Belçika ve Türk makamlarının işbirliğinde yürütülen 6 - 7 aylık sürecin sonuna gelinmesinden duyduğu memnuniyeti ifade ederek, Ben buradan gönderiyorum, ağabeyim (Doğukan Manço) orada karşılayacak. Aracın Türkiyeye ulaşmasından sonra bir süreç daha var. Mekanik kısmında ağabeyim devreye giriyor. Rötuşları olacak. Aracın sağlığı için çalışır hale gelecek ama trafiğe çıkmayacak. Barış Manço Müzesinde sergilenecek. Araç, olması gereken yere gidiyor. Tüm Barışseverler için yerine getirmek istediğimiz bir görevdi. Barış Mançonun yaşamına dair ipuçları o müzede sergileniyor. Dolayısıyla aracın yeri, Barış Manço Müzesi. Bu araç bana Belçikadaki yaşamımızı ifade ediyor. Ağabeyim ve ben burada doğduk. Okula burada başladık. Bizim buradaki aracımızdı dedi.

Batıkan Manço, aracın ailesinin Türkiye tatillerinde kendilerine eşlik ettiğini dile getirerek, unutamadığı bir anısını şöyle paylaştı; Bir defasında dönüş yolunda, babam ve ağabeyim İzmirden yola çıkarak aracı İtalyaya getirmişlerdi. Onların yolcuğunu hep kıskanmışımdır. Biz İtalyada buluştuk. Orada tatil yaptık. Yolun gerisini Belçikaya karadan gittik Bu araçtaki en uzun yolculuğum o. Muazzam bir tatildi. En güzel anılarımın arasındadır. Uzun bir yolda bir baba ve iki oğlu yolculuktaydık.

Batıkan Manço, araçla annesinin ağabeyiyle kendisini okula götürüp getirdiğini, kısa mesafe birçok gezi yaptıklarını anlattı. Babasının koleksiyonculuğunu da anımsatan Manço, bu araç örneğindeki gibi sadece klasik değil spor modellere de ilgisi olduğunu belirtti; Aslında bildiğim kadarıyla bu aracı babam, annem için almış. Ancak babamın Japon kültürüne olduğu kadar, Japon teknolojisine de merakı vardı. Tesadüfen alınmış bir araç değil. Arabadan anlıyordu kendisi.

Ana Sayfaya Git