6 muhalefet partisi "parlamenter sistem" çalışmasının yasama ayağını tamamladı

CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi yetkilileri, sözlü ve yazılı soru önergesi, gensoru, Meclis araştırması ve soruşturması ile Meclis'in bütçe hakkı başlıklarını görüşerek mutabakata vardı

Haberler 28.10.2021 - 00:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güçlendirilmi Parlamenter Sistem için bir araya gelen 6 muhalefet partisi, çalmann yasama ayan tamamlad.

CHP, Y Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi yetkilileri, önceki gün parlamenter sistem çalmas için beinci kez bir araya geldi.

Alnan bilgiye göre, toplantda, aralarnda sözlü ve yazl soru önergesi, gensoru, Meclis aratrmas ve soruturmas ile Meclisin bütçe hakk balklarnn yer ald yasamann denetim ksm görüüldü.

Balklarn tamamnda uzlaan heyet, böylece çalmann yasama ayan tamamlad.

KESN HESAP KOMSYONU UZLAISI

Uzlalan balklar arasnda sözlü soru önergesi uygulamasnn yeniden getirilmesi, mevcut yazl soru önergesi uygulamasnda ise bakann, usulüne uygun verilen önergeye zamannda cevap vermemesi halinde Meclis Bakannn, bakana konuyu hatrlatan bir yaz yazmas, Genel Kurulda bir duyuru yaplmas ya da kamuoyuyla paylalmas gibi bir müeyyide uygulamas yer ald.

Gensoru müessesesinin tekrar gelmesiyle ilgili mutabakata varlan çalmada, hükümetlerin kolay kurulmas, zor yklmas amacyla yapc güvensizlik oylamas sistemi getirilmesi ve gensoruyla birlikte babakan adaynn da yer ald yeni hükümet sunulmas öngörüldü.

Meclis aratrmas ve soruturmas çerçevesinde davet edilen ilgililerin komisyona mutlaka gelmesi konusunda uzlalan çalmada, Meclis aratrma ve soruturmasn akamete uratt düünülen ticari sr ve devlet srrnn tarifinin yeniden yaplmas konusunda anlald.

Meclis aratrma komisyonlarnn Genel Kurulda kabul edilen raporlar için takip müessesesi oluturulmas planlanan çalmada, Meclisin bütçe hakknn güçlendirilmesi için bir denetim komisyonu olarak Kesin Hesap Komisyonu kurulmas kararlatrld.

Heyet, bakanlklarn ve kamu kurumlarnn bütçesinin ilgili komisyonlarda görüüldükten sonra Plan ve Bütçe Komisyonuna gelmesi konusunda anlat.

CUMHURBAKANININ 7 YILLIINA BR KEZ SEçLMES MUTABAKATI

Toplantda, yürütme bölümüne geçen heyet, cumhurbakannn tarafsz ve sorumsuz olmas, icrai yetkilerinin bulunmamas ve 7 yllna bir kez seçilmesi konusunda uzlat.

Görev süresini tamamlayan cumhurbakannn, daha sonrasnda aktif siyasette bulunmamas da üzerinde anlalan konular arasnda yer ald.

Ana Sayfaya Git