Afet bölgesiyiz!

Soylu, "Türkiye afet bölgesi. Beslenme, lojistik, barınma, haberleşme ve iletişim bütün çalışma gruplarımız buna hazır. Bugün Allah'a hamdolsun bütün kapasitemizle 'Nerede bu devlet' değil 'Allah devlete zeval vermesin' noktasına getirebilecek bir anlayışı oluşturmaya çalışıyoruz"

Haberler 26.03.2022 - 00:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çileri Bakan Süleyman Soylu, Türkiyenin afet bölgesi olduunu belirterek Beslenme, lojistik, barnma, haberleme ve iletiim bütün çalma gruplarmz buna hazr. Bugün Allaha hamdolsun bütün kapasitemizle Nerede bu devlet? deil, Allah devlete zeval vermesin. noktasna getirebilecek bir anlay oluturmaya çalyoruz. dedi.

Bakan Soylu Diyarbakrdaki temaslar kapsamnda, merkez Kayapnar ilçesindeki Tema Parkta 11 AFAD Birlik Müdürlüü, 10 il müdürlüü ve 1433 çalann katlmyla düzenlenen Diyarbakr Kentsel Arama Kurtarma Ekipleri Tatbikatna itirak etti. Senaryo gerei kent meydannda toplanma alannda kurulan çadrlar gezen ve yetkililerden bilgi alan Soylu, çadrdaki çocuklarla sohbet etti. Soylu, daha sonra Büyükehir Belediyesine ait toplu tama araçlarndaki çocuklarla görüerek olas bir depremde yaplmas gerekenlerle ilgili bilgi verdi. Frat Mahallesi Aa Karakuyu mevkisinde kurulan Tatbikat Yönetim Merkezi çadrn da ziyaret eden Soylu, depremle ilgili yaplan sunumu ve arama kurtarma tatbikatn izledi.

Soylu, yapt konumada, afet tatbikatnn 1433 çalan ile 4 arama kurtarma köpeinin katlmyla gerçekletirildiini belirterek afet tatbikatnn 4 ayr ana konuda yapldn söyledi. Bu tatbikatlara ilikin bilgi veren Soylu, öyle devam etti:

Biri u an 4 ayr enkazn bulunduu, kentsel arama kurtarma dediimiz gerçekleen depremden hemen sonra AFAD ile görev yapacak tüm kamu, kurum ve kurulularnn, sivil toplum kurulularnn ortak çalmasyla gerçekleiyor. u an Eilde baraj kapaklarnn patlamas vesilesiyle oluabilecek bir afete yönelik hem suyun içerisinde hem de kayalarn olduu bölgede arama kurtarma çalmalar devam etmekte. Orada da çok ciddi bir çalma gerçekleiyor. Yol üzerinde patlayan bir yakt tankeri için de tatbikatmz var. Bu tatbikatta ayn ekilde devam etmekte.

BU YIL YAKLAIK 54 BN 302 TATBKAT GERçEKLETRECEZ

Bu yl yaklak 54 bin 302 tatbikat gerçekletireceiz. diyen Soylu, 10 gün önce de Erzurumda bir k tatbikat yaptklarn belirtti. Soylu, Burada vatandalarmza yönelik farkndalk oluturmak, ayn zamanda kamu kurumlar, sivil toplum kurulularmz ve gönüllülerimizin müdahale edebilme anlayn gerçekletirmek üzere bunu yapyor ve gerçekletiriyoruz. Her tatbikatmzn önemli senaryolar ve hazrlklar var. Her tatbikatn kendine ait admlar var, bunlar teker teker gerçekletiriyorlar. Yln sonuna doru bir Türkiye tatbikat gerçekletireceiz. Yine bir tatbikat yaptk biliyorsunuz yaklak 15 milyona yakn örenci ve Milli Eitim Bakanmzla okullardan tahliye tatbikat yaptk. diye konutu.

Yl sonuna kadar yaygn bir ekilde bu çalmalarn süreceine iaret eden Soylu, sözlerini öyle sürdürdü: çünkü hazrlkl olmazsak, vatandalarmza eitim ve farkndalk dahil hepsini anlatabilme kabiliyetine sahip olamazsak yarn bu afetlere hazrlksz yakalanrz. Hepimiz yaadk. Hangimiz Türkiyenin en büyük orman yangnlaryla kar karya kalabileceimizi tahmin ederdi. Öyle oldu. Hangimiz sel afetleri gelebileceini tahmin ederdi. Ama böyle oldu. Elaz, Malatya, zmir ve Vana kadar depremlerle kar karya kaldk. Türkiyede maalesef kar karya kaldmz bir süreç. çünkü kimsenin aklndan çkarmamas gereken bir gerçek var, kaya dümesinden ça, depremden, sele ve yangnlara kadar Türkiye afet bölgesi. rili ufakl kapasitemizi geniletip, vatandamzn en üst seviyede emrinde ve yardmnda olma hadisesini ortaya koymalyz. Beslenme, lojistik, barnma, haberleme ve iletiim bütün çalma gruplarmz buna hazr. Biz de bunun altyapsn iyi bir ekilde hazrlamak için gayret gösteriyoruz. Bugün Allaha hamdolsun bütün kapasitemizle Nerede bu devlet? deil, Allah devlete zeval vermesin. noktasna getirebilecek bir anlay oluturmaya çalyoruz.

SON 2 YILDA 60 BN AFETZEDEMZE AFET KONUTLARI YAPILDI

Soylu, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann talimatlaryla bu yln Türkiyede Afet Tatbikat Yl ilan edildiini, geçen yln da Afet Eitim Yl olduunu hatrlatarak, milyonlarca insana bir vesileyle ulatklarn aktard. u anda 27 akredite kuruluumuz var. Bundan 3 yl önce 1 akredite kuruluumuz yoktu. ifadelerini kullanan Soylu, tüm bakanlklarn, kamu kurum ve kurulularn çok büyük bir çaba içerisinde olduunu, Türkiyenin sadece kendine deil bu konuda dünyadaki birçok ülkeye de yön verebilecek noktaya ulatna inandn bildirdi. Soylu, Geçenlerde yine Krgzistandaki arkadalarmz buradayd. Onlarn afet akreditasyonunu dünyaya salayan adm onlarla beraber gerçekletik. Azerbaycanda da ayns yaptk. Dünyann birçok yerine de bu konuda hem eitim veren hem onlarn akreditasyonlarn dünyayla bütünletiren bir anlay ortaya koyuyoruz. dedi.

Afetin ne zaman geleceinin bilinmediine iaret eden Soylu, Afet annda müdahale konusunda kendimizi hazrlyoruz ve afet sonras iyiletirme admlarnda da elimizden geleni yapyoruz. u anda son 2 ylda 60 bin afetzedemize çevre, ehircilik ve klim Deiiklii Bakanl ile TOK tarafndan afet konutlar yapld. Bunlarn 45 bini hazrland ve tamamland. eklinde konutu.

Soylu, bakanlklara, devletin bütün kurum ve kurulularna, itfaiyeden sivil toplum kurulularna, bütün arama kurtarma ekiplerine ve akredite edilmi kurum ve kurululara ayr ayr teekkür etti, onlar takdir ve tebrik ettiini söyledi. Büyük bir insanlk görevini birey ve grup olarak ortaya koyduklarn, dünyaya örnek olduklarn anlatan Soylu, bu tatbikatn koordinasyonu için de AFADa ve emei geçen herkese teekkür etti.

BAKAN SOYLU, DCLE BARAJ GÖLÜNDEK TATBKATI ZLED

Bakan Soylu daha sonra Eil ilçesine geçerek Dicle Baraj Gölünde AFAD, UMKE, Emniyet ve Jandarma ekiplerince yürütülen Suda Mahsur Kalma ve Arama Kurtarma tatbikatn takip etti, teknede yetkililerden bilgi ald. Su altnda arama kurtarma yapan ekiple telsizle görüen Soylu, tatbikat yürüten ekiplere hitaben, Bu arama kurtarma tatbikatlarnn her biri bizim için büyük bir snava hazrlk mesafesinde. Allah bir afetle karlatrmasn. Bunu en iyi yaayanlar sizlersiniz. çünkü afet bölgesinde yayoruz. Bu vesileyle gayretinizi takdir ediyoruz, teekkür ediyoruz. dedi.

Dalgçlarn su altndan çkard Türk bayran alp öpen Soylu, ardndan Diyarbakr-Elaz kara yolunun Devegeçidi mevkisinde gerçekletirilen kimyasal madde yüklü tankerin senaryo gerei patlamasna ilikin yürütülen tatbikat izledi. Bakan Soyluya temaslarnda çileri Bakan Yardmcs smail çatakl, Vali Münir Karalolu ile AFAD Bakan Yunus Sezer de ilik etti.

Ana Sayfaya Git