AK Parti-MHP Milli Mutabakat Komisyonu

"Komisyon olarak yapacağımız çalışmaların amacı, Cumhuriyetin 100. yıl dönümünün yaşanacağı 2023 yılında Türkiye'yi lider ülke yapacak Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin hukuki altyapısını oluşturmak"

Haberler 19.01.2018 - 09:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TBMM Anayasa Komisyonu Bakan Mustafa entop, Milli Mutabakat Komisyonu çalmalarnn sadece seçim ittifakn kapsayan bir çalma olmadn belirterek, Bu çalma Anayasa deiikliinin, yeni Hükümet Sisteminin gerekli kld, devletin yeniden yaplandrlmas anlamndaki kanun deiikliklerini kapsayan bir çalmadr. dedi.

AK Parti-MHP Milli Mutabakat Komisyonu üyelerinin Mecliste yaklak 1,5 saat süren ilk toplants sona erdi.

Toplantnn ardndan gazetecilere AK Parti adna TBMM Anayasa Komisyonu Bakan ve AK Parti stanbul Milletvekili Mustafa entop, MHP adna da Genel Sekreter Yardmcs ve Konya Milletvekili Mustafa Kalayc açklama yapt.

entop, Milli Mutabakat Komisyonunun ilk toplantsn gerçekletirdiklerini söyledi.

Bu komisyonun, AK Parti ve MHP Genel bakanlarnn talimat, iradesi ile olutuunu belirten entop, unlar belirtti:

Komisyonumuzu, Milli Mutabakat Komisyonu diye isimlendiriyoruz. Yaadmz süreci hepimiz biliyoruz, birlikte yaadk. 15 Temmuz Türkiye tarihi bakmndan milat kabul edilecek bir tarihtir. O tarihten itibaren 7 Austos Yenikap Ruhu diye ifade ettiimiz bir anlay içerisinde Türkiyede milletimiz bir araya gelmiti. Arkasndan bunun devam olarak, AK Parti olarak MHP ile beraber, Cumhuriyet tarihinin en önemli reformlarndan birisini, Hükümet Sistemi deiikliini, Cumhurbakanl Hükümet Sistemine geçii gerçekletirdik. Bu 16 Nisanda gerçekleen bir deiiklik, 16 Nisan uuru diye bunu ifade ediyoruz.

- MHP ile birlikte ortak duruu sergiledik

Mustafa entop, bütün bu süreçte MHP ile birlikte ortak duruu sergilediklerini ifade ederek, Bu duru, Türkiyenin hem geçmiinden kaynaklanan tecrübelerinden hem de bugüne ve gelecee dair tehdit, tehlike ve riskler karsnda bir yerli ve milli duruu ortaya koyan bir kararllktr. dedi.

entop, bunun sadece soyut bir ifadeden, slogandan da ibaret olmadn, 16 Nisanda gerçekleen deiiklikle beraber bu birlikte duruu somutlatrdklarn kaydetti.

Bütün bu sürecin oluturduu bir netice olarak, Milli Mutabakat Komisyonunun, gelecek dönemlerde de neler yapabileceinin çallaca bir komisyon olacan vurgulayan Mustafa entop, sözlerini öyle sürdürdü:

Malumunuz Hükümet Sistemi deiikliini biz, Anayasal düzlemde gerçekletirdik. Bunun zorunlu sonucu olarak kanun deiikleriyle, yani yasal düzlemde de birtakm çalmalar yaplmas gerekiyordu. Bu konuda gerek partimizde gerek MHPde yürütülen çalmalar vard, imdi onlar birlikte nasl sonuca ulatrabiliriz diye bu komisyonda bunlar konuulacak. Elbette sizin yazdnz ekliyle seçim ittifak meselesi, seçim kanunlar içerisinde bir deiiklik olarak bu çalmann bir alt baldr. Ama çalma sadece ona yönelik ve onu kapsayan bir çalma deil, bu çalma Anayasa deiikliinin, yeni Hükümet Sisteminin gerekli kld, devletin yeniden yaplandrlmas anlamndaki kanun deiikliklerini kapsayan bir çalmadr. Bu çalmalar birlikte sürdüreceiz.

- Milli Mutabakat milletimizin iradesidir, karardr

Mustafa Kalayc da Cumhurbakan ve AK Parti Genel Bakan Recep Tayyip Erdoann, MHP Genel Bakan Devlet Bahçeliyi daveti üzerine 10 Ocak günü Cumhurbakanl Külliyesinde yaplan görümede, her iki partiden 3er kiilik heyetin, çalma grubu ekline dönümesi kararnn alndn anmsatt.

Komisyonun adnn Milli Mutabakat Komisyonu olduunu belirten Kalayc, komisyonun sadece seçim ittifak deil, seçim ittifakn da kapsayan Anayasa deiiklikleri ile ilgili uyum yasalarn da görüecek bir komisyon olacan söyledi.

Mustafa Kalayc, seçim ittifaknn, Siyasi Partiler Kanunu ve seçim kanunlarnda düzenleyecekleri bir husus olduunu ifade etti.

O konuda temel anlamda mutabakat olduunu, bu hususun liderler arasnda görüüldüünü ve kamuoyuna gerekli açklamalarn yapldn kaydeden Kalayc, Cumhurbakanl Hükümet Sistemi milletimizin tercihidir, milletimizin karardr. Milli Mutabakat da milletimizin iradesidir, karardr. sözünü kulland.

MHPli Kalayc, komisyon olarak yapacaklar çalmalarn amacnn, Cumhuriyetin 100. yl dönümünün yaanaca 2023 ylnda Türkiyeyi lider ülke yapacak Cumhurbakanl Hükümet Sisteminin hukuki altyapsn oluturmak olduunu bildirdi.

Bugün yaptklar toplantda bu anlamda, gelecek süreçte hzla hangi düzenlemeleri ve konular gündeme alacaklarn konutuklarn kaydeden Kalayc, nallah bu yönde çalmalarmz devam edecek. dedi.

-çerie ilikin bilgi vermeyeceiz

entop ve Kalayc, açklamalarnn ardndan sorular yantlad.

Bir gazetecinin, AK Parti Genel Merkezinde 5 komisyon oluturuldu. MHPde de böyle bir komisyon oluturulup sonra bu çalmalar birletirilecek mi? sorusuna MHPli Kalayc, MHP olarak öteden beri bu konularla ilgili çalmalarmz var. MHP her konuyla ilgili genel merkez bünyesinde ve ilikili olduu vakflar bünyesinde, proje çalmalar, ülke meseleleri ve bu son Anayasa deiikliiyle ilgili konularda gerekli çalmalar yapyoruz. Gerektii zaman da bunu kamuoyuyla paylayoruz. yantn verdi.

entop da ayn soruyu, Partimizde de malum çalma var ama bunlar yeni balam çalmalar deil. Anayasa deiikliinden sonra zaten bu konuda hazrlklar vard. Bu komisyonlar, son eklini verecek, olgunlatracak çalmay yapacak. Bunlar partilerdeki mutfak mesabesinde çalmay yürütecek. eklinde yantlad.

Genel Merkezdeki komisyonlarla Milli Mutabakat Komisyonu arasnda mahiyet farkll bulunduunu belirten entop, O komisyonlar üphesiz bizi besleyecek olan çalmalar yapacak. diye konutu.

Görümelerin ne sklkla yaplaca sorusuna Sk sk görüeceiz yantn veren entop, yaplan çalmalarn içeriine ilikin bilgi vermeyeceklerini kaydetti.

- kinci toplant 23 Ocak Sal günü

Mustafa entop, çalma takvimini, çalmann younluuna göre kendi aralarnda belirleyeceklerini ifade ederek, ikinci toplanty 23 Ocak Sal günü yapacaklarn bildirdi.

Bir dahaki toplantnn nerede olaca sorusuna, Yeri gizli tutuyoruz. karln veren entop, çalmalarn içinde Anayasa deiiklii gerektirecek bir konu olmadn ifade etti.

MHPli Kalayc da Ne zamana kadar çalmay tamamlayacaksnz? sorusuna, Mümkün olan en ksa zamanda. yantn verdi.

Önceliin ittifak m uyum yasalarnda m? olduu sorusuna üzerine Kalayc, Zaten birbirinin içinde. ttifak konusu uyum yasalar kapsamnda. dedi.

Toplantya entop ve Kalaycnn yan sra; AK Partiden Adalet Bakan Abdulhamit Gül ile AK Parti Genel Bakan Yardmcs ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal, MHPden ise Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak ile stanbul Milletvekili smail Faruk Aksu da katld.

Ana Sayfaya Git