AK Parti 'Öğretmenlik Meslek Kanunu' teklifini TBMM'ye sundu

AK Parti, öğretmenliği kariyer haline getiren 12 maddelik 'Öğretmenlik Meslek Kanunu'na ilişkin yasa teklifini, TBMM Başkanlığı'na sundu.

Haberler 01.01.2022 - 01:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem ve 57 milletvekilinin imzasn tayan yasa teklifi; öretmenlerin mesleklerinde kariyer ve liyakat esaslarna uygun olarak ilerlemeleri, mesleki geliimlerini salamalar ve bunlara bal olarak özlük haklarnn iyiletirilmesini amaçlyor. Düzenleme ile öretmenlik meslei adaylk döneminden sonra; öretmen, uzman öretmen ve baöretmen olarak üç kariyer basamana ayrlyor. Ayrca öretmenlik kariyer meslek olarak tanmlanyor. Böylece geliim temelli bir sistem içerisinde adaylk, öretmenlik, uzman öretmenlik ve baöretmenliin haklar, görevleri ve sorumluluklarnn netletirilmesi hedefleniyor.

ADAYLIK KALDIRMA SINAVI KALDIRILIYOR

Öretmenlikte Adaylk Kaldrma Snavnn kaldrlmas öngörülüyor. Bunun yerine öretmenlerin mesleki geliimleri temelinde bir program uygulayarak, adaylara destek olunmas amaçlanyor. Öretmenlikte 10 yln doldurmu öretmenlere uzman öretmenlik imkan getiriliyor. Bu unvan için eitimlerini tamamlayan ve sonunda yaplacak snavdan baaryla geçen öretmenlere uzman öretmen unvan verilecek. Bu deiiklikle; öretmenler hem bir derece alacaklar hem de maalarnda bin TL art olacak. Uzman öretmen unvan alanlar arasnda yüksek lisans yapm olanlar ise snavdan muaf tutulacak.

BAÖRETMENE 2 BN TL LAVE MAA

10 yllk uzman öretmenler de baöretmenlik ile ilgili eitimlerini tamamlayp, snavdan baarl olduklar takdirde baöretmen olmalarnn önü açlarak ve yine ilave bir derece almalar salanacak. Ayn zamanda kademeleri yükseldii için de maalarna 2 bin TL ilave edilecek. Doktora yapm öretmenler de yine baöretmen snavndan muaf olacak.

Yeni düzenleme ile ayrca lisansüstü eitim için önemli teviklerin salanmas amaçlanyor. Teklifle uzman ve baöretmen snav puan 70 ve üzeri olarak düzenleniyor. Birinci derecedeki öretmenlerin ek göstergeleri, 3 binden 3 bin 600e çkarlyor. Teklifle; ek göstergeyi düzenleyen maddenin yürürlük tarihi ise 15 Ocak 2023 olurken, sözlemeli öretmenlikte 3+1 mecburi hizmet hariç özlük haklarnda iyiletirmeler yaplyor.

Ana Sayfaya Git