AK Parti'den 25 maddelik yeni yasa teklifi

AK Parti, içinde ekonomik düzenlemeler de içeren 25 maddelik yasa teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu.

Haberler 10.07.2021 - 10:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Baz Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Deiiklik Yaplmasna Dair Kanun Teklifi, TBMM Bakanlna sunuldu. Teklif, toplam 18 farkl kanun ve 2 kanun hükmünde kararnamede deiiklik öngörüyor. Buna göre teklifin yasalamas halinde güvenlik korucularnn aylk ücretlerinin, asgari ücretin altna dümesi halinde aradaki fark tazminat olarak ödenecek. Di protez laboratuvarlarnda di protez teknisyenleri ve di protez teknikerlerine ait i ve ilemlerde yardmc olmak üzere 31 Aralk 2011 ile 23 Kasm 2015 tarihleri arasnda Salk ve Milli Eitim Bakanlklar arasnda düzenlenmi protokol kapsamnda eitim alm kiiler yardmc personel olarak çalabilecek. Kambiyo mevzuat uyarnca faaliyet gösterecek firmalara, faaliyet izni veya yetki belgesi verilmesi aamasnda, hem katlmclarn mali gücünün tespiti hem de piyasaya girilerin kontrolü amacyla Hazine ve Maliye Bakanlna ücret alma yetkisi verilecek.

DEPREMZEDELERE KONUT KREDS

2020 ylnda meydana gelen depremlerde, binalar zarar gören vatandalar için devletin konut kredisi açma ve bina yaptrma yükümlülükleri ile ilgili yaplacak i ve ilemlerde olas maduriyetlerin giderilerek hak kayplarnn söz konusu olmamas, afetzedelere eit ölçüde yardm eli uzatlabilmesi ve uygulama birliinin salanmas düzenleniyor. Türkiye laç ve Tbbi Cihaz Kurumunda tabip ve eczac olarak çalanlarn baka kurumlara geçiini önlemek ve kurumsal hafzay daim klmak için bu personele döner sermayeden ek ödeme yaplacak. Temsilde adaletin salanmas amacyla üniversitelerin, ortaklar olduu kooperatiflerin yönetim kurullarnda sahip olduklar pay kadar üye bulundurmas salanacak. Cumhurbakanl Kararnamesinde Türkiye statistik Kurumunun özel bütçeli kurulu olarak tekilatlandrlmas sebebiyle ilgili mevzuatta teknik deiikliklerin yaplmas hedefleniyor.

GÖZALTI SÜRELER UZATILIYOR

Terörle mücadelenin etkin bir ekilde sürdürülebilmesi amacyla anayasal güvence altndaki temel hak ve özgürlükler korunarak soruturma ve kovuturmalar ile disiplin soruturmalar bakmndan ihtiyaç duyulan tedbirlerin düzenlendii 7145 sayl Kanundaki sürelerin uzatlmas öngörülüyor. Bu kapsamda; gözalt sürelerinin, baz suçlarla ilgili olarak yeniden düzenlenmesine ve ek gözalt süreleri getirilmesine ilikin hükümlerin uygulamas 31 Temmuz 2021 tarihinden itibaren 3 yl uzatlyor. Ormanlk alanlarda, fabrikalarda kullanlan oksijen, azot ve argon ihtiyacn karlayacak hava ayrtrma tesislerine izin verme yetkisi Tarm ve Orman Bakanlna veriliyor.

KARILIKSIZ çEKE YENDEN ÖDEME MKANI

Karlksz çek keide etmek suçundan 30 Nisan 2021 tarihi itibaryla mahkum olanlara, ödenmemi çek bedellerinin 1/10unu 30/6/2022 tarihine kadar dier taksitleri anlan tarihten itibaren 2er ay arayla 15 eit taksitte ödemeleri halinde mahkumiyetin bütün sonuçlarn ortadan kaldrma imkan tannyor. Ödemelerine sadk kaldklar sürece infazlar durdurulacak. Bu hüküm 30 Nisan 2021 tarihine kadar ilenen suçlarda yarglama aamasnda olan dosyalar hakknda da uygulanacak.

Covid-19 salgn sebebi ile gerçekletirilemeyen kooperatif genel kurul toplantlar için kooperatiflere ilave 3 ay süre veriliyor. Terör örgütleriyle mücadele kapsamnda kamu görevlilerinin görevden uzaklatrlmas, ihrac, rütbelerin geri alnmas, meslee ilikin unvanlarn kullanlmamas gibi ihtiyaç duyulan birtakm tedbirlere ilikin düzenlemelerin süresinin ihtiyaca binaen 3 yl uzatlmas amaçlanyor. Gümrük hizmetleri ve kaçakçlkla mücadele görevlerinde yer alan baz personele yüksek hizmetleri ve olaanüstü yararlk göstermeleri durumunda ödül verilmesi amaçlanyor.

Ana Sayfaya Git