AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kürşad Zorlu, Nevruz, ayrıştırıcı, bölücü değil, kuşatıcı ve kapsayıcı bir gündür. Bu bilinçle, nevruzu bu anlam ve önemine ilişkin değerlendirmek gerekir. Kimi marjinal grupların bunu farklı formlarda gündeme getirerek bu ortaklaşma zeminini zehirlemesi, uzun zamandır milletimizin de kaygıyla takip ettiği bir durum. Bu kabul edilebilir değil. dedi.
Zorlu, AA muhabirine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın himayelerinde 21 Mart Cuma günü Haliç Kongre Merkezinde düzenlenecek Nevruz Programına ilişkin açıklamalarda bulundu.
21 Martın insanlığın bayramı olduğunu ifade eden Zorlu, nevruzun Türk dünyası için de çok farklı bir anlam taşıdığını belirtti.
Zorlu, birçok çalışmaya bakıldığında nevruz kutlamalarının Milattan Önce 4. yüzyıldan itibaren Göktürkler, Selçuklular, Osmanlı dönemi ile Türkiye Cumhuriyetinin kurulduğu ilk yıllarda Türkiyede gerçekleştirildiğini gördüklerini söyledi.
Nevruz gününü kullanarak zaman zaman yansıyan birtakım negatif fotoğraf ve görüntülerin, bu büyük oluşumu, tarihi birikimi ortadan kaldıramayacağını ifade eden Zorlu, bu bilinçle nevruzun Türk dünyasındaki önemini kavrayarak AK Parti Türk Devletleri ile İlişkiler Başkanlığınca böyle bir faaliyeti gerçekleştireceklerini dile getirdi.
Nevruzun, yani yeni günün, Türkiyenin, Türk dünyasının, gönül coğrafyasının ortak bayramı olduğunu vurgulayan Zorlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
Nevruzun bu anlam ve önemine binaen 21 Mart Cuma günü saat 15.00te Sayın Cumhurbaşkanımızın himayesinde ilk nevruz programını gerçekleştireceğiz. Türk dünyasına mal olmuş böylesine önemli bir günü, yine Türk dünyasının en önemli merkezi sayacağımız Türkiye Cumhuriyetinin sahiplenmesi, ortaklığımızın geleceği ve sosyokültürel ilişkilerimiz açısından büyük önem taşıyor.
- Birlik ve beraberliğimizi taçlandıracak çok önemli bir faaliyet
Zorlu, nevruzun diğer bazı Türk devletlerinde de resmi tatil ve bayram olarak kutlanan bir gün olduğunu anımsattı.
Bu günün farklı coğrafyalarda, farklı şekillerde kutlanmasının bir ayrılık anlamına gelmeyeceğine dikkati çeken Zorlu, şunları söyledi:
Nevruz, barış ve kardeşliğin altının çizildiği bir gün olarak çok büyük bir önem taşıyor. Ülkemizde Cumhurbaşkanımızın ilk kez ortaya koyduğu üzere iç cephe vurgusu söz konusu. Nevruz, ayrıştırıcı, bölücü değil, kuşatıcı ve kapsayıcı bir gündür. Bu bilinçle, nevruzu bu anlam ve önemine ilişkin değerlendirmek gerekir. Kimi marjinal grupların bunu farklı formlarda gündeme getirerek bu ortaklaşma zeminini zehirlemesi, uzun zamandır milletimizin de kaygıyla takip ettiği bir durum. Bu kabul edilebilir değil. Cumhurbaşkanımızın himayesinde gerçekleşecek bu önemli faaliyet aslında Türk milletinin hem Türk dünyası ile kavuşması hem de içerideki birlik ve beraberliğimizi her anlamda taçlandıracak çok önemli bir faaliyet. Bu faaliyetimizi, bundan sonraki yıllarda da daha fazla çeşitliğimizi yansıtan, zenginliğimizi ortaya koyan, birliğimizin, huzurumuzun kardeşliğimizin altını çizen önemli bir kültürel etkinlik sahası olarak değerlendireceğiz.
- Nevruz ateşini Cumhurbaşkanı Erdoğan yakacak
Programa ilişkin de bilgi veren Zorlu, cuma günü düzenlenecek programda Orta Doğudan Balkanlara, Orta Asyadan Kafkaslara kadar pek çok kültürün temsil edileceğini dile getirdi.
Türkiyedeki diaspora temsilcilerinin, sivil toplum kuruluşlarının, pek çok derneğin, vatandaşın programa katılacağını ifade eden Zorlu, şunları kaydetti:
İnşallah o günü, anlam ve önemine ilişkin güzel sürprizlerle milletimizle buluşturacağız. Dışarıda geleneksel çadırlarımızın olduğu bölümde ateş yakacağız. Cumhurbaşkanımız ilk ateşi yakacak. Burada bazı nevruz ritüellerimiz de söz konusu olacak. Salon programımızda ise çeşitli konserler, gösteriler olacak. Cumhurbaşkanımızın hitapları ile programı tamamlayacağız. Ramazan ayı içinde olduğumuz için o hassasiyete de özen gösteren bir program hazırlamaya çalıştık. Bu ilk olacak. Önümüzdeki yıllardan itibaren hedefimiz, bütün Türk dünyası ve gönül coğrafyamızla birlikte barış, kardeşlik ve ortaklaşmanın merkezde olacağı nevruz kutlamalarına şahitlik etmek.