Alım gücünde yeni bir sayfa

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yüksek enflasyon ve fahiş fiyat artışları sadece bizim sorunumuz değil; Avrupa ülkelerinin çoğu bizden vahim tablolarla karşı karşıya

Haberler 07.04.2022 - 00:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan ve AKP Genel Bakan Recep Tayyip Erdoan, Yüksek enflasyon ve fahi fiyat artlar sadece bizim sorunumuz deildir. Avrupa ülkelerinin çou bizden vahim tablolarla kar karyadr. En gelimi ülkelerin yöneticileri bile vatandalarna refah seviyelerinin düeceini söylemektedir dedi.

Cumhurbakan Erdoan, partisinin genel merkezinde milletvekilleriyle bir araya geldi. Burada konuan Erdoan Güçlendirilmi Parlamenter Sistem Mutabakat Metnine imza atan 6 muhalefet partisine yüklenerek, Üzerinde uzlatklar bir program yok. Üzerinde uzlatklar bir cumhurbakan aday yok. Üzerinde uzlatklar bir kalknma projesi yok. Üzerinde uzlatklar bir demokrasi adm da yok. Program diye ortaya çkardklar metin yurt dnda hazrlanp ellerine tututurulmu bir rapordan ibarettir. Cumhurbakan adayl meselesinde darya renk vermeseler de arka planda saç saça ba baa bir kavga yaand anlalyor. sözlerini kaydetti.

Cumhurbakan Erdoann açklamalar öyle:

GÖSTERDMZ GÜçLÜ PERFORMANSLA ÜLKEMZ KÜRESEL KRZ KLMNDEN AYRITIRDIK

Bu Ramazan aynda da maalesef Rusya Ukrayna savann yol açt, siyasi, ekonomik insani trajedilerin burukluu içinde girdik. Salk hizmetleri yannda kamu düzeni, istihdam, üretim, ihracat gibi alanlarda gösterdiimiz güçlü performansla ülkemizi küresel kriz ikliminden ayrtrdk. Gelimi ülkelerin dahi sarsntlar yaad dönemden Türkiyenin güçlenerek çkmas çok çok önemli baardr. Hamdolsun salgn tehdidini büyük ölçüde geride braktk. nallah yaknda tüm izlerini sileceiz.

20 ARALIKTAN TBAREN PYASALARI YENDEN STKRARA KAVUTURDUK

Geçtiimiz yln son aylarnda ekonomimiz döviz kurundaki rasyonel gerekçesi olmayan yükseliin yol açt sarsntya maruz kald. Aldmz önlemlerle 20 Aralktan itibaren piyasalar yeniden istikrara kavuturduk. Bu skntnn da üstesinden geldik. Küresel emtia fiyatlarnn ülkemize yansmalar, döviz kurundaki artn da etkisiyle ar oldu.

YÜKSEK ENFLASYON SADECE BZM SORUNUMUZ DE AVRUPA ÜLKELERNN çOU BZDEN VAHM TABLOLARLA KARI KARIYA

Karadenizin kuzeyinde balayan sava küresel piyasalardaki dengesizlii iyice arttrd. Bölgesel durum itibariyle tüm dünya ile entegre ekonomiye sahip ülkeyiz. Küresel düzeyde yaanan her gelime bizi de yakndan ilgilendiriyor. Bir de buna gözünü para hrs bürümü frsatçlar eklediimiz milletimiz yüksek fiyatlarla karlamaktadr. Yüksek enflasyon ve fahi fiyat artlar sadece bizim sorunumuz deildir. Avrupa ülkelerinin çou bizden vahim tablolarla kar karyadr. En gelimi ülkelerin yöneticileri bile vatandalarna refah seviyelerinin düeceini söylemektedir.

Tüm bunlar bizim milletimize kar sorumluluumuzu ortadan bahaneler deildir, olamaz. Karmza çkan tabloya bakarak tarihi karar verdik. Ya ekonomimizi klasik anlamda faiz enflasyon sarmalna sokup, yatrm ve harcamalar ksarak isizlii arttracaktk, ya da yeni paradigmay ortaya koyacaktk. Biz ikincisini tercih ettik. Faiz enflasyonu bir kenara brakarak yatrm, istihdam, üretim, ihracat, cari fazla yoluyla büyütecek yeni bir program hayata geçirdik.

HRACATIMIZIN REKORLAR KIRARAK ARTMAYI SÜRDÜRMES HEDEFLERMZE DORU LERLEDMZN ARETDR

nsanlarmzn mevcut ilerinin korunmasna, onun da ötesine yeni istihdam açlmasna öncelik verdik. Salgnla birlikte yeniden yaplanan küresel üretim sisteminde ülkemizi önde gelen merkezlerden biri haline getirmek için harekete geçtik. Sanayimizin yollarn ve limanlarn çalyor olmas, ihracatmzn rekorlar krarak artmay sürdürmesi hedeflerimize doru ilerlediimizin iaretidir.

TÜRKYEY DÜNYANIN EN BÜYÜK 10 EKONOMSNDEN BR YAPMA KARARINDAN GER ADIM ATMADIK, ATMAYACAIZ

2,6 milyon kiinin istihdama dahil olmas, insanmzn iini ve an koruma hassasiyetimizin gayretine ulatmz gösteriyor. Bu gerçekler vatandalarmzn günlük hayatlarnda yaad skntlara bigane kaldmz anlama asla gelmiyor. Türkiyeyi dünyann en büyük 10 ekonomisinden biri yapma kararndan geri adm atmadk, atmayacaz. Bu hedefi milletimizin yeni kzl elmas olarak görüyoruz.

Salgn dönemindeki istihdam koruma ve gelitirme gayretine ulatmza göre yeni bir safhaya geçiyoruz. nsanlarmzn fahi fiyat artlar, yüksek enflasyon sebebiyle gerileyen alm güçlerini eskisinin de üzerine çkarmaktr. Ylbanda yaptmz artlarla bu telafiyi bir nebze gerçekletirmitik. Enerji ve kimi gda ürünleri bata olmak üzere vatandalarmza mümkün olduu kadar geç ve kademeli yanstmaya çaltk. Ukrayna ve Rusya krizi yeni olumsuzluklarn beraberinde getirdi.

VATANDALARIMIZI ENFLASYONA EZDRMEYECEK BR YÖNTEMLE BU N çNDEN çIKACAIZ

Türkiye ekonomisi dünyann 10 ekonomisi arasna girmeye hazrlanrken hesapsz, kitapsz admlarla bu frsat heba etmeyeceimizi dile getirdik. Allahn izniyle vatandalarmz enflasyona ezdirmeyecek bir yöntemle bu iin içinden çkacaz. Eskiler sabrla koruk helva olur derler. Biz de milletimizle birlikte sabredecek, azmedecek, mücadele edecek ve mutlaka neticeye ulaacaz.

Geçmite dünyada siyasi ve ekonomik güç dalmlar yeniden yaplrken çeitli senaryo, oyun ve tuzaklarla ülkemizin dnda tutmay baarmlardr. nallah bu defa ayn tezgaha dümeyeceiz. Vesayet, terör örgütleri, darbe ile elde edemedikleri neticeyi ekonomiyle hesap yapanlarn hesaplarn bozmak hepimizin namus borcudur.

Bölgesinde lider ülkemiz olmaya hiç olmadmz kadar yakn olduumuza tüm kalbimizle inanyoruz

Milletimiz asrlardr bekledii yere ulamaya, bir el uzatm uzaklkta olduunu görüyor biliyor. Bölgesinde lider ülkemiz olmaya hiç olmadmz kadar yakn olduumuza tüm kalbimizle inanyoruz. Türkiyenin bu tarihi frsat kaçrmasna izin vermeyeceiz.

Hep birlikte çok çalacaz, çok mücadele edeceiz. Kazanmadk gönül brakmayarak 2023 seçimlerinden zaferle çkp ülkemizi hak ettii yere Allahn izniyle ulatracaz. Rusya ve Ukrayna sava bata olmak üzere dünyada ve bölgemizde yaanan gelimenin mesajlarn doru anlamal ve herkese anlatmalyz.

AK Parti olarak, ülkemizi 20 yldr en ileri demokrasi ve kalknma seviyesine çkarmaya çalrken birkaç alann üzerinde durduk. Bunlardan ilki, köylerinden ilçe ve il merkezlerine kadar ülkemizin her karnda görülen geri kalml, altyap eksikliini, sefaleti ortadan kaldracak bir yatrm seferberliidir. Edirnede bütün buday tarlalarn katran, zift bürümü. Bunu anlatmayacak myz? Bunu halkmz mal etmeyecek miyiz? Eer biz anlatmazsak bilin ki bunu kimse anlatmayacaktr. Yaptklarmz anlatmayacak myz? 18 Mart çanakkale Köprüsünü brakn ülkemizi, dünyaya mal etmeyecek miyiz?

ÜZERNE TTREDMZ ALANLARDAN BR DE SAVUNMA SANAY

Adna sessiz devrimler dediimiz o büyük dönüümü baaryla tamamlam olmaktan gurur duyuyoruz. Demokraside kat ettiimiz mesafe milli iradenin üstünlüünü güçlendirmitir. Üzerine titrediimiz alanlardan biri de savunma sanayi. Can ve mal güvenlikleri emniyette olmayan, geleceinden umudunu kesmi insanlarn yaad ülkede demokrasinin, kalknmann gerçek manada tesisi mümkün deildir. Bunun için snrlarmz koruyacak güçlü ordu, içeride huzurumuzu salayacak güçlü polis ve jandarma tekilat, donanml istihbarat tekilatna ihtiyaç vardr.

çÖZÜM SÜREC DYE BLNEN GRM SAMM NYETLE BALATTIK

e terörle mücadeleyle baladk. Terör meselesini daha fazla kan dökülmeden, yürekler yanmadan suhuletle çözmek için riskleri alarak admlar attk. çözüm süreci diye bilinen giriimi de bu samimi niyetle balattk. Baktk ki terör örgütü bu dilden anlamyor, baka ajandalar peinden kouyor, öyleyse biz bunlarn anladklar dilden konuacaz dedik.

Terörü snrlarmz içinde tamamen bitirme noktasna getirdik. Batakln kaynana inerek snrlarmzn ötesinde kalc güvenlik koridoru oluturduk. Malum olduu üzere Türkiye yllardr devam eden terörle mücadelesinde ayn zamanda savunma sanayi alannda ciddi ambargoya maruz kalmtr. Hükümete geldiimizde bu tabloyu gördüümüz için savunma sanayimizi kendi himayemize alarak adm adm büyüttük, güçlendirdik.

DÜÜNÜN MD BZ HELKOPTER HRAç EDER HALE GELDK

Vatanmzn birliine göz dikenler harekete geçtiklerinde savunma sanayimiz ayaa kalkm haldeydi. Bize verilmeyen araç, gereç, mühimmat, elektronik sistemler, yazlmlar kendimiz yapabilir hale geldik. Dün Filipinlere ATAK helikopter teslimine gittiler. Düünün imdi biz helikopter ihraç eder hale geldik.

Terörle mücadelemizde ve snr ötesi harekatlarmzda kimseye eyvallah etmedik. Türkiye Cumhuriyeti devletinin çkarlar neyi gerektiriyorsa o ekilde hareket ettik. Bu süreçte kendini ispat eden savunma sanayi ürünlerimiz dünya pazarnn da gözdeleri hale gelmitir. Artk konvansiyonel sistemlerin ötesine geçip uzay da çalma alanmza dahil ettiimiz bir safhadayz.

KRTK AAMAYI GERDE BIRAKTIIMIZDAN EMN OLABLRSNZ

Elbette hala çözmemiz gereken skntlarmz, tamamlamamz gereken projelerimiz var. Ama o kritik aamay geride braktmzdan emin olabilirsiniz. Hemen her konumamzda srarla altn çizdiimiz bir hususu ifade etmek istiyorum. AK Parti millet tarafndan kurulmu, iktidara getirilmi, mücadelesini milletin destei ile kazanm bir partidir.

Partimiz genel bakanndan sandk müahidine kadar tüm mensuplar, kurullar, tekilatlaryla milletin emrindedir. Partimizin gücü milletle gönül bann gücüyle orantldr. çinde milletin olmad siyaseti yapan partiler hep olmutur, olacaktr. Dardan ve içeriden hangi destekleri alrlarsa alsnlar, milletimiz bunlara kaderini, geleceini teslim etmiyor ve Allahn izniyle etmeyecektir.

Rahmetli Menderesten beri milletimiz kendi medeniyet, kültür ve inanç deerlerine sahip çkanlar ba tac yapyor. deolojik saplantlarn kamu gücünün arkasna saklayan kesim millete ve milletin temsilcilerine çelme takmaktan geri duymamtr. Rotas deitirilen Türkiye dönemi artk geride kalmtr.

AYNISI MACARSTANDA DA OLDU; ORADA DA ALTILI çIKTI

En anl zaferi 15 Temmuz olan bu yeni dönemde Türkiyenin bölgesel ve küresel güç haline gelme hznn nasl arttna hep birlikte ahit olduk. 2023 ayn zamanda bizim kalknma programlarmzn da dönüm noktasdr. Önümüzdeki yl önemli klan Haziranda yaplacak seçimlerdir. Bu seçim öylesine önemlidir ki, normal artlarda sokakta rastlasalar selam vermeyecek olanlar ayn masa etrafnda bir araya getirmitir, altl. Ayns Macaristanda da oldu. Orada da altl çkt.

Ayn merci, ayn odak Macaristanda da koordinatör oldu. Ayn hesap burada da devam ediyor. Bunlara kar çok gayret edip, gereken dersi de inallah u kalan süre içerisinde mahalle, mahalle dolamak suretiyle, kadn kollarmz ayn ekilde kap kap dolaarak 2023 Hazirann Cumhur ttifak olarak Allahn izniyle hedefe kavuurcasna gerçekletirmemiz lazm.

HAN çUKUR çAMUR DYORDUK YA AYNEN ANKARA U AN BUNU YAIYOR

urada Ankarada çankayadan buraya geliyorum. Gelirken yolda çukurlardan geçilmiyor. Hani çukur çamur diyorduk ya aynen Ankara u an bunu yayor. stanbul farkl m? Hayr stanbul da ayn. Bizim üçlümüz vard çöp, çamur, çukur. Göreve geldiimiz zaman stanbulu böyle almtk. Aynen u anda yeniden eski Türkiye geri geliyor.

CUMHURBAKANI ADAYLII MESELESNDE DIARIYA RENK VERMESELER DE ARKA PLANDA SAç SAçA BA BAA BR KAVGA YAANDII ANLAILIYOR

Üzerinde uzlatklar bir program yok. Üzerinde uzlatklar bir cumhurbakan aday yok. Üzerinde uzlatklar bir kalknma projesi yok. Üzerinde uzlatklar bir demokrasi adm da yok. Program diye ortaya çkardklar metin yurt dnda hazrlanp ellerine tututurulmu bir rapordan ibarettir. Cumhurbakan adayl meselesinde darya renk vermeseler de arka planda saç saça ba baa bir kavga yaand anlalyor.

stanbulda Yavuz Sultan Selimi yaptk, ykacaklard. Marmaray, Avrasya, Osmangaziyi ykacaklard. imdi 18 Mart çanakkale. Hadi ykn! Bu millet artk bunlara bu frsat asla ve kata vermeyecek.

Kala kala masada oturma düzeni, koridorda yürüme srasn bile beceremeyen yarm düzine muhteris kald

Geriye kala kala masada oturma düzeni, koridorda yürüme srasn bile beceremeyen yarm düzine muhteris kald. Hiçbir konuda ortada gözükmeyen ve ortada gözükmeyen program olduu gibi yapacaklar hiçbir ey, büyükehirlerden tutunuz, kendilerine varncaya kadar ortada yok.

imdi bizim ülkenin ve milletin hayrna olan hiçbir konuda adm atamayan bu zavalllara Haziran 2023de vereceimiz ders kald. Bunun için siz milletvekili arkadalarm olarak çok daha gayret ve çalmamz gerekiyor. Onun için de parti tekilatlarmzla elele vererek bu admlar atmak durumundayz. AK Parti Grubu ve Cumhur ttifak olarak Meclisimizin en verimli ve salkl çalmasndan bizler sorumluyuz.

Muhalefetin her alanda olduu gibi yasama faaliyetlerinde doru ve hayrl ilere katk salamak gibi derdi olmadn biliyoruz. çounlukla süreci yavalatma yönünde gayret ortaya koyan muhalefet anlay siyasetimizin eskiden beri varolan hastaldr. Buna ramen Meclisimiz tarihin en verimli yasama dönemlerinden birini geçirmektedir. Gayretiniz ve fedakarlnz için her birinize teekkür ediyorum.

Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet, bir olacaz, iri olacaz, diri olacaz, karde olacaz, hep birlikte Türkiye olacz. Bu duygular içinde Ramazan erifinizi tebrik ediyorum. Hepinizi sevgiyle, saygyla selamlyorum.

Ana Sayfaya Git