Altı siyasi parti liderinden ortak açıklama

Gelecek Partisi Genel Merkezi'nde düzenlenen çalışma yemeğinde bir araya gelen 6 muhalefet partisi lideri 7,5 saat süren toplantının ardından ortak açıklama yaptı.

Haberler 31.05.2022 - 00:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

CHP Genel Bakan Kemal Klçdarolu, Y Parti Genel Bakan Meral Akener, Saadet Partisi Genel Bakan Temel Karamollaolu, Demokrat Parti Genel Bakan Gültekin Uysal ve DEVA Partisi Genel Bakan Ali Babacan, Gelecek Partisi Genel Bakan Ahmet Davutolu ev sahipliinde dördüncü kez bir araya geldi. Parti genel merkezine srasyla gelen liderler, kapda Ahmet Davutolu tarafndan karland. 6 liderin 19.30da balayan toplants basna kapal olarak sürdü. 7,5 saat süren toplantnn ardndan alt liderden ortak yazl açklama geldi.

SEçMLERN ADL VE EFFAF OLMASI çN HER TÜRLÜ TEDBR ALACAIZ

Güçlendirilmi Parlamenter Sistem vurgusu yaplan açklamada, stanbulun fethinin 569uncu yldönümünde gerçekletirdiimiz bu toplant vesilesi ile Fatih Sultan Mehmet Han minnetle anyor, bu topraklar için canlarn feda eden bütün ehitlerimize rahmet diliyoruz. Bu toplantmzda ibirliimizin ve Güçlendirilmi Parlamenter Sisteme geçi hedefimizin hayata geçirilmesi amacyla oluturulmasna karar verdiimiz dört komisyonun çalmalar gözden geçirilmi, bu çalmalarn kararllkla sürdürülmesi konusunda mutabk kalnmtr. Bugün açkladmz Temel lkeler ve Hedefler metniyle, geçi süreci ve ülke yönetimi konusunda bundan sonraki ortak çalmalarmza referans kayna olacak bir tutum belgesi ortaya koymu bulunuyoruz. Bu referans metin ayn zamanda milletimize ve partilerimizin tabanlarna ortak bir taahhüt nitelii tamaktadr. Seçim Güvenlii Komisyonu seçim öncesi, seçim dönemi, seçim günü ve seçim sonras olmak üzere dört aamada yaplacak ortak çalmalar ele alm ve atlacak admlar planlama aamasna geçmitir. Bu çerçevede, u temel hususu kamuoyumuza duyurmak isteriz: Alt siyasi parti olarak yol haritamzda belirlediimiz ekilde, seçim sonuçlar YSK tarafndan ilan edilip kesinleene kadar ortak çalmaya ve ibirliine devam edeceiz. Vatandalarmz müsterih olsunlar, bir tek oylarnn dahi zayi olmamas için gece gündüz çalacak, seçimlerin adil, serbest, effaf ve güvenlik içinde gerçeklemesi için her türlü tedbiri alacaz. Komisyonumuzun bu konuda yapt çalmalarn geldii aama, 6 Haziran 2022 Pazartesi günü kamuoyumuzla paylalacaktr ifadeleri kaydedildi.

EKONOMK VE SOSYAL KONSEY YAPILANDIRILACAK

Açklamada, Merkez Bankasnn bamszlnn teminat altna alnmas ile Ekonomik ve Sosyal Konseyinin yeniden yaplandrlarak ilevsel hale getirilmesine yönelik çalmalarn çerçevesinin oluturulduu aktarlarak, Kurumsal Reformlar Komisyonu Kamu Maliyesindeki gerçek durumun ve gelecee yönelik yükümlülüklerin tesbitinin yan sra Stratejik Planlama Tekilatnn kurulmas, TCMBnin kurumsal yapsnn güçlendirilmesi ve bamszlnn teminat altna alnmas ve Ekonomik ve Sosyal Konseyinin yeniden yaplandrlarak ilevsel hale getirilmesine yönelik ilkesel ve yapsal reformlarn çerçevesini oluturmu bulunmaktadr. Komisyonumuz bu kurumlardaki tahribat tespit ve bu tahribatn giderilmesi için atlacak kurumsal reform admlar için gelitirdii somut önerileri 13 Haziran 2022 Pazartesi günü kamuoyumuzla paylaacaktr. Anayasal ve Yasal Reformlar Komisyonunun Güçlendirilmi Parlamenter Sisteme geçi sürecinde gerekli görülen anayasal ve yasal reformlarla ilgili çalmalar çerçevesinde Anayasann yasamaya ilikin 75inci ile 91inci maddeleri arasnda yaplacak deiiklikler deerlendirilmitir. Komisyonumuz çalmalarn ayn kararllkla sürdürecek, anayasal düzenleme konusundaki hazrlklarn önümüzdeki toplantya kadar tamamlayacaktr denildi.

HAYAT PAHALILII SOSYAL STKRARI BOZACAK DÜZEYE ULAMITIR

Komisyon çalmalarn deerlendirmenin yansra gündemdeki siyasi ve ekonomik konularn da ele alnd belirtilen toplantyla ilgili yaplan açklamada u ifadelere yer verildi:

Ekonominin en önemli unsurlarndan olan fiyat istikrar iktidarn akldan, bilimden ve rasyonaliteden uzak tezleri nedeniyle maalesef ar bir tahribat almtr. Ülkemiz dünya enflasyon sralamasnda 6nc sraya yükselmi, oluan hayat pahall sosyal istikrar bozacak düzeye ulamtr. Kur Korumal Mevduat (KKM) Sistemi ile 85 milyon vatandan kamuya emaneti olan kaynaklar, ülkemizin az saydaki varlkl insanna adaletsiz bir servet transferi eklinde aktarlmaya balanmtr. ktidar acilen KKM uygulamasna son vermeli, para politikasn normalletirmelidir. Son dönemde bir taraftan provokatif açklamalarla dier taraftan yanl uygulamalarla trmanan göçmenler sorunu da kapsaml ekilde ele alnmtr. Kapsaml bir Göç Politikas gelitirilmesi için partilerimiz arasndaki istiarelerin derinletirilmesi amacyla bir komisyon kurulmas hususunda mutabakata varlmtr. Ukrayna-Rusya savann getirdii gerilimli konjonktürde gündeme gelen NATOnun genilemesi konusu da ülkemizin stratejik çkarlarnn gerektirdii çok boyutlu d politika perspektifinden ele alnmtr. Türkiyenin terörle mücadele balamnda ortak tavr ve ibirlii konusundaki hakl talepleri sadece NATO üyeliine bavuran sveç ve Finlandiya için deil halihazrda üye olan bütün NATO üyeleri ve esasen bütün BM üyeleri için de geçerlidir. Bir taraftan bu konuda hakl taleplerimiz dile getirilirken dier taraftan Dou Akdeniz ve Egedeki güç dengelerinin aleyhimize deimesine sebep olacak ve Türkiyenin çok boyutlu d politika gerekliliklerine zarar verecek gerilimlerden ve macerac söylem ve politikalardan uzak kalnmaldr.

Ortak açklamada muhtemel snr ötesi operasyon konusunun da görüüldüü belirtilerek, Son MGK toplants sonrasnda gündeme gelen muhtemel snr ötesi operasyon konusu da toplantmzda deerlendirilmitir. Terörle mücadele ve snr güvenlii konusunda gerekli tedbirlerin alnmas ülkemizin hakk, iktidarn ise sorumluluudur. Ancak milli güvenlii ilgilendiren konular olaanüstü bir sürece girildii intibas verilerek önümüzdeki seçim sürecini de etkileyecek ekilde iç siyasette malzeme olarak kullanlmasna kar ortak bir tavr gelitirme konusunda da kararlyz. lgili devlet kurumlarnn, muhalefet partilerini olas operasyonun gerekçeleri, süresi, kapsam ve hedefleri konusunda bilgilendirmeleri arttr. Son olarak, çok zor artlar altnda hayat mücadelesi veren milletimize ortak mesajmz udur: Her gün derinleen sorunlara son verme hedef ve iradesiyle bir araya gelen liderler olarak, iktidarn gündem mühendisliklerini boa çkararak ülkemizi bu darboazdan kurtaracak, milletimizi hak ettii demokratik ve müreffeh Türkiye hedefine ulatracaz. denildi.

CUMHURYETMZ KNC YÜZYILINA TAIYACAIZ

Türkiyeyi insan haklar temelinde ve gerçek manada demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti klmay kaçnlmaz bir sorumluluk olarak gördükleri ifade edilen ortak açklamada, Temel lkeler ve Hedefler de anlatld. Açklamada Yüzyl önce mazlum milletlere örnek olmu bir zaferle kurulan Cumhuriyetimizi demokrasiyle taçlandrmak hedefiyle önkoulsuz olarak bir araya geldik. Ülkemizi insan haklar temelinde ve gerçek manada demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti klmay kaçnlmaz bir sorumluluk olarak görüyoruz. Kendi parti programlarmzdan ve söylem ve hedeflerimizden vazgeçmeksizin, karlkl güven ve saygya dayal fedakarlklarda bulunarak Cumhuriyetimizi ikinci yüzylna tayacaz ifadeleri kaydedildi.

Balattklar ibirlii sürecini sürdüreceklerini ifade eden alt parti genel bakan, açkladklar Kuvvetler Ayrl lkesine Dayal Güçlendirilmi Parlamenter Sistem, Özgürlükçü Kamu Düzeni, Her Tür Ayrmcla Son Verecek çoulcu, Katlmc ve Özgürlükçü Demokrasi, Düünce, fade ve Basn Özgürlüü, Din ve Vicdan Özgürlüü, Toplumsal Bar ve Tarafsz/Bamsz Yarg Önünde Hesap Verilirlik, Sosyal Devlet ve Gelir Adaleti, Üretim ve stihdam Odakl Ekonomi, Siyasi Etik Reformu, Etkin ve tibarl D Politika ilkelerine de sadk kalacaklarn vurgulad.

Ana Sayfaya Git