Bakan Fidan, "Filistin" için Brüksel'e gidiyor!

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Filistin" konulu toplantılara katılmak üzere Belçika'nın başkenti Brüksel'e ziyarette bulunacak.

Haberler 25.05.2024 - 13:00 Son Güncelleme : 25.05.2024 - 13:00

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Bakan Fidan, yarın Brüksele resmi ziyaret gerçekleştirecek.

Buradaki toplantılarda, Gazzedeki son gelişmeler ve insani durumun yanı sıra Filistin devletinin daha fazla ülke tarafından tanınmasına yönelik çabalar ele alınacak.

Bakan Fidan, ziyaret kapsamında ikili görüşmeler de yapacak.

BRÜKSELDE DÜZENLENECEK FİLİSTİN KONULU TOPLANTILAR

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, yarın Norveç ve Suudi Arabistanın ev sahipliğinde Brükselde bakanlar düzeyinde düzenlenecek toplantıda, Filistinin tanınması meselesi dahil iki devletli çözümün uygulanması konusuna odaklanılacak.

Toplantı, 29 Nisanda Riyadda düzenlenen bakanlar toplantısının takibi kapsamında yapılacak.

Toplantıda, İsrail-Filistin meselesine siyasi çözüm bulunmasına ve iki devletli çözüm temelinde Filistin devletinin teşkiline yönelik çabalar ele alınacak.

Yaklaşık son bir aylık sürede Barbados, Trinidad ve Tobago, Jamaika, Bahamalar, resmi olarak Filistin devletini tanırken, İspanya, Norveç ve İrlanda da tanıyacağını açıkladı.

FİLİSTİNİ TANIYIN çAĞRISI

Türkiye, her vesileyle ülkelerin Filistini tanımalarına yönelik çağrıda bulunuyor. Toplantı, iki devletli çözüme Türkiyenin verdiği güçlü desteğin vurgulanması açısından uygun bir platform teşkil ediyor.

Öte yandan, Bakan Fidan, Filistine yönelik yardımlarını sürdüren uluslararası partnerlerin Filistin Başbakanı Muhammed Mustafa ile bir araya geleceği Uluslararası Partnerler Toplantısına katılacak.

Toplantıda, Filistin Başbakanı Mustafanın, hükümetinin öncelikleri ve planları hakkında sunum yapması, bu çerçevede ayrıca Filistinin karşılaştığı sınamalara ilişkin beklentilerini paylaşması öngörülüyor.

Bu toplantı vesilesiyle uluslararası partnerlerin, Filistin hükümetiyle interaktif diyalog yürütmesi söz konusu olacak.

YENİ FİLİSTİN HÜKÜMETİNİN ÖNCELİKLERİ

Yeni Filistin hükümetinin öncelikleri, ana hatlarıyla Gazzede acil ve kalıcı ateşkesin tesisi, buraya insani yardımların ulaştırılması ve Gazzenin yeniden imarı, reform gündemi ile ekonomik ve mali istikrar olarak belirtildi.

Gazzeye insani yardımların büyük kısmı Türkiye tarafından sağlanıyor. Türkiye, siyasi olarak da Filistine her platformda destek veriyor ve Filistinliler arası birlik çabalarını teşvik ediyor.

Ana Sayfaya Git