Bakan Yıldırım: 'Demiryollarını da serbestleştireceğiz'

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, ''Serbestleştirmediğimiz tek alan demiryolları kaldı. Onu da serbestleştireceğiz'' dedi.

Haberler 27.05.2012 - 19:27 Son Güncelleme : 27.05.2012 - 19:27

Bakan Yıldırım, Gebze-Orhangazi-İzmir (İzmit körfez geçişi dahil) otoyolu projesi kapsamında yapılacak İzmit Körfezi Asma Köprüsü’nün 3 boyutlu tam modelinin ’’Rüzgar Tüneli’’ testi için dün geldiği İtalya’nın Milano kentinde, gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında, Türkiye’nin gelecek dönemde demiryollarına ağırlık vereceğini söyledi.

’’Serbestleştirmediğimiz tek alan demiryolları kaldı. Onu da serbestleştireceğiz’’ diyen Yıldırım, yeni bir adım attıklarını ve bakanlığının kuruluş kanununda Demiryolları Düzenleme Genel Kurulu oluşturduklarını aktardı.

Binali Yıldırım, bu kurumun amacının demiryolu işletmeciliğine özel sektör de girdiği zaman hakem rolü oynamak olduğunu ifade ederek, ’’Ücretleri, tarifeleri, hatları belirleyecek, ruhsatları verecek, sertifikasyonunu yapacak yeni hatlarının’’ diye konuştu.

İkinci adım da amaçlarının devlet demiryolları kanununu değiştirmek olduğunu anlatan bakan, ’’Mevcut kanuna göre, devlet demiryollarının tekel hakkı var. Başkası demiryolu yapamıyor. Ayrıca yapılmış demiryollarına da işletmeci olarak girilmiyor. İmkan veren bir düzeltme yapacağız. Böylece demiryollarında da karada, havada, denizde olduğu gibi herkesin hizmet alacağı, hizmet vereceği bir alt yapı haline gelecek. Bazıları bunu özelleştirme gibi takdim ediyorlar ama burada özelleştirme falan yok. Tamamen sektörün, altyapının, herkesin genel hizmetine verilmesi’’ ifadesini kullandı.

Ülkenin buna ihtiyacı olduğunu kaydeden Yıldırım, ’’Altyapı bize, biz altyapıya bakıyoruz. Ne işletiyoruz, ne de işletme isteyen izin veriyoruz’’ değerlendirmesinde bulundu.

Yapılmak istenenin özelleştirme olmadığının altını çizen Bakan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

’’Demiryolu da mevcut demiryolları sinyallerini, altyapıyı takip eden herkese hizmet veren bir kuruluş haline geliyor. Bir de Türk Tren diye bir şirket kuruyorlar. O da işletmecilik yapıyor. Onun yanı sıra Sarıkaya tren işletmeciliği yapacağım diyor şuradan şuraya, kilometre başına 5 lira kardeşim. Trenini al gel çalış. Demiryolları da ruhsatlarını verecek. Tarifelerini belirleyecek. Böyle bir yapı. Özelleştirme değil. Dünya kadar demiryollarının 120 milyar liralık kadar altyapısı var ama etkin kullanılmıyor. Başkasına da kullandırtılmıyor. Bu ülkenin kaynağı, yazık değil mi?’’

Demiryollarında Çinlilerle işbirliği

Bakan Binali Yıldırım, demiryolu işinde Çinlilerle çalıştıklarını ve bu çalışmalarında belli bir noktaya geldiklerini anlattı.

’’Aşağı yukarı 9 farklı hatta 40 milyar dolarlık bir kredi paketi üzerinde çalışıyoruz’’ diyen Yıldırım, demiryolları açısından bu işin sonlandırılması durumunda Türkiye’de demiryolu işinin tamamlanacağını, 2023’e kadar da hiçbir sıkıntının kalmayacağını ifade etti.

Ulaşım ve iletişime 350 milyar liralık kaynak

Bakan Yıldırım, 2009’da gerçekleştirdikleri ulaşım ve iletişim şurasıyla 2023 hedeflerini koyduklarını, hükümetin 2023 hedeflerinden önce ilk kendilerinin bunu gündeme taşıdığını ifade ederek, şunları kaydetti:

’’O hedeflerin bir kısmında planladığımızın önündeyiz. Yollarda, iletişimde öndeyiz. Demiryolları, önümüzdeki dönemde bizim için önemli. Burada çok iddialı hedeflerimiz var. 2023’e geldiğimizde, yüksek hızlı tren hattı, 1000 kilometreye ulaşacak. 4 bin kilometre de konvansiyonel yapacağız. Toplamda 26 bin kilometreyi aşmış olacağız. Yollarda, bölünmüş-otoyol, 36 bin 500’e çıkmış olacağız. 5 bin 500 kilometre yeni otoyol var. Kısacası önümüzdeki 10 yıl içerisinde ulaşıma ve iletişime yapacağız yatırım miktarı 350 milyar lira olacak. Bunun 150 milyarı genel bütçeden yapılacak. 200 milyarı ise alternatif finans kaynaklarıyla yapılacak.’’

Bakan Binali Yıldırım, Türkiye’nin 10. büyük ekonomi olması, 2 trilyon doların üzerinde milli gelir elde etmesi, iç-dış ticaretinin 1,2 trilyon olması, 500 milyar dolar ihracatı olması için bugünkü ulaşım ve iletişim altyapısını 3 kat daha geliştirmesinin gerekliliğine dikkati çekti.

-Belediye başkanlığı için adının geçmesi-

Konuşmasının başında İstanbul’a yapılacak yatırımlardan söz ettiği için İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve kendisiyle ilgili bir anlam çıkmaması gerektiğini ifade eden Binali Yıldırım, sözlerini şöyle tamamladı:

’’Bizim şimdi bir görevimiz var. Başbakanımız, bakanlık takdir etmiş. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde en uzun süre bakanlık yapan bakan durumundayız. Cumhuriyet hükümetlerinin ortalama süresi 16 ay. Ulaştırma Bakanlığının ise 8,5 ay. Bu süre içerisinde ne yapabilirsin; tebrikleri kabul edersin, birimlerden brifing alırsınız. Ondan sonra iş biter. Allah’a şükür biz, 9 yılı arkada bıraktık, 10. yıldayız. Türkiye’ye kalıcı projeler yaptığımıza inanıyoruz. Bölünmüş yollardan, havaalanlarından, hızlı trenlerden, deniz limanlarından, marinalardan, balıkçı barınaklarından tutun tersanelerine varıncaya kadar ve iletişim yollarında. İletişim gözükmüyor ama biz en büyük işi iletişimde yaptık. Türkiye’yi Afrika seviyesinden aldık, Avrupa’nın ilk 10 ülkesi arasına soktuk.’’

AA

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır