'Bir gece ansızın tepelerine ineriz!'

İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği konusunda Erdoğan, ‘’Teröre destek veren ülkelerin kesinlikle NATO’ya girmesine biz ‘evet’ diyemeyiz.’’ dedi.

Haberler 30.05.2022 - 00:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann, Azerbaycana yapt ziyaretin ardndan Türkiyeye dönüte gazetecilerin sorularn yantlad. Millet Haber Ajansndan Sinan Burhann da aralarnda yer ald gazetecilerle yaplan söyleide Erdoan önemli mesajlar verdi.

Aziz kardeim Cumhurbakan Sayn lham Aliyevin davetine icabetle gerçekletirdiimiz ziyareti hayrlsyla tamamladk. Can Azerbaycanda gerçekten gurur verici bir gün yaadk. TEKNOFESTin tüm Türk dünyasn bilim ve teknolojide buluturan bir platform olmasn da arzu ediyoruz. ua Beyannamesi ile ilikilerini müttefiklik düzeyine çkaran iki karde ülke olarak, inallah daha nice projelere birlikte imza atacaz.Bu sene ayrca, Türkiye-Özbekistan ilikilerini kapsaml stratejik ortaklk, Türkiye-Kazakistan ilikilerini de gelitirilmi stratejik ortaklk seviyesine yükselttik. Malum, halihazrda Türk Devletleri Tekilatnn Dönem Bakanym. Bu çerçevede ekonomik i birlii, eitim, çevre ve enerji gibi, bilim ve teknoloji de öncelik verdiim balklardr.

Öte yandan Karaba Zaferiyle Kafkasyada artk yeni bir dönem balamtr. Bu destans zafer, ortak corafyamzda kalc bar ve kapsaml normallemenin önündeki engelleri kaldrmtr. Bu tarihi frsatn heba edilmemesi gerektiine inanyoruz.

SVEç VE FNLANDYANIN NATO ÜYEL

sveç ve Finlandiya heyeti geçtiimiz günlerde Türkiyedeydi ve görümeler yapld. Görümelerde Türkiyenin endieleri giderilebildi mi? Öte yandan teröristlerin iadesi noktasnda bir adm atlmas bekleniyor mu kar taraftan?

Finlandiya ve sveçle bizim heyetimizin yapm olduu görümeler maalesef beklenen düzeyde olmad. Bunlarn beklentisi var fakat Türkiyeyle ilgili atmalar gereken admlar atmadklar gibi, bu görümeleri yaptmz süreç içerisinde hala bunlar, özellikle sveç, Stockholmün caddelerinde teröristleri gezdiriyor, kendi polisleriyle onlar güvence altna alyor. Hatta hatta görümeyi yaptklar günün akamnda sveç devlet televizyonunda Salih Müslim denen teröristi konuturarak bize her türlü yanl yaptklar gibi, F16 meselesinde vesaire yine olumsuz tavrlarn, yaklamlarn sürdürüyorlar. Bunlar dürüst deiller, samimi deiller. Bir güvenlik tekilat olan NATOda bu tür teröristleri barna basan, bu tür teröristleri kucanda besleyen ülkelerle ilgili biz geçmite yaplan yanln tekrarn yapamayz.

Neydi o? Özellikle Yunanistan geçmite NATOdan çkmt, o zamann Türkiye yönetimi Yunanistann tekrar NATOya girmesinin yolunu açt. Yunanistan da ayn eyleri söylüyordu, herhangi bir eyin olmayacan söylüyordu. Bakn u anda Yunanistann Avrupaya 400 milyar avro borcu var, fazlas var az yok. 5+4 yani 9 tane u anda Amerikann Yunanistanda üssü var. Peki bu üsler kime kar kuruluyor, bu üsler niye var? Söyledikleri Rusyaya kar Yalan Dürüst deiller. Bütün bu olanlar karsnda bunlarn Türkiyeye kar takndklar tavr ortada. te geçen gün Miçotakise ne yaptlar? Amerikada Temsilciler Meclisi ve Senatonun kapsn açtlar, orada konuturdular. Bu konumasnda alkladlar m? Alkladlar. Bütün bu olaylarda tekrar F16lar gündeme getirildi mi? Getirildi. Biz una inanyoruz; Müslüman bir sokulduu yerden bir daha sokulmaz. Bu delikten bizi bir kere soktular, bir daha sokturmayz. Tayyip Erdoan Türkiye Cumhuriyetinin banda olduu sürece, teröre destek veren ülkelerin kesinlikle NATOya girmesine biz evet diyemeyiz.

PAZARTES K KRTK GÖRÜME

sveç ve Finlandiyann NATOya katlma talebi ve sürecinin Rusya ve Ukrayna arasndaki savan bitiine veya savan bitmesi yönündeki ümidi nasl etkilediini düünüyorsunuz?

Tabii her eyden önce Rusya bu ilere olumlu bakmyor malum. Özellikle Finlandiya konusu Rusya için rahatsz edici. Niye? çünkü snr Snr ülke olduu için de bir defa Finlandiyann NATOya girmesine hiç scak bakmyor. Aslnda skandinav ülkelerinin hiçbirinin NATOya girmesine Rusya scak bakmad. Bizim gönlümüzden geçen o ki u anda Rusya-Ukrayna arasndaki bu sava bir an önce barla nihayete ersin, fakat görünen o ki her geçen gün bu i daha da olumsuz bir ekilde devam ediyor. Pazartesi günü gerek Rusya gerekse Ukraynayla telefon görümelerim olacak. Taraflar diyalog ve diplomasi kanallarn iletmeleri yönünde tevik etmeyi sürdüreceiz.

MUHALEFETE NATO ELETRS

Finlandiya ve sveçin NATOya üyelii konusunda Türkiyenin ald bir pozisyon var. Türkiyedeki muhalefetin de buna bir tavr var, yani bizim ortaya koyduumuz çekincelere bir tavr var. Ünal çeviköz Finlandiyada bir gazeteye röportaj verdi ve bunun taktik bir hata olduunu söyledi. Ona göre, taktik hata bizim güvenlik endielerimizi dile getirmemizmi. Buradan hareketle Türkiyedeki muhalefetin genel olarak bu konudaki yaklamna dair ne söylemek istersiniz?

Tabii Türkiyedeki muhalefetin taktik dorularnn ne olduunu bugüne kadar örenemedik. Onlarn taktik yanl dediklerinin ne olduunu anlamak da hiç mümkün deil. Kald ki bu açklamay yapan zat, Azerbaycanda geçmite bir görev yapt halde, daha sonra Karaba patlak verince Azerbaycann aleyhinde açklamalarda bulundu. Dolaysyla bunlarn aklnn, fikrinin, düüncesinin hangi istikamette çaltn anlamak mümkün deil. Biz attmz admlarda taktiklerimizi, stratejilerimizi gayet iyi düünüyoruz, istiarelerimizi en geni manada yapyoruz ve admlarmz da ona göre atyoruz. te Yunanistann geçmite tekrar NATOya girmesini salayan kiiler de bunlarla ayn zihniyetteydi. Bu zihniyetin temsilcileri de geçmite Yunanistann tekrar NATOya girmesini salk vermiti. Dolaysyla asl taktik yanl orada yaplmt. Onun bedelini imdi biz ödüyoruz. nallah bir daha yeniden bedel ödemeyeceiz. Tabii unu da söyleyeyim; olay sadece sveç, Finlandiya deil. Olaya bu terör örgütlerinin durumundan bakacak olursak, u anda ayn yanl Almanya da yapyor, ayn yanl Hollanda yapyor, ayn yanl Fransa yapyor. Bunlarn birbirinden fark yok.

KILIçDAROLUNA TEPK

ç siyasete ilikin bir soru sormak istiyorum. Sizin çok sert tepki göstermenize hatta tazminat davas açmanza, yardmclarnzn, letiim Bakannzn bu konuda açklamalar yapmasna ramen Klçdarolu kaçacak iddiasn sürdürüyor ve her gün buna yeni eyler ekliyor. Bu konuda ne diyeceksiniz?

Bunlarn söyledii u sözler var ya, geçmite ayn eyleri bunlar rahmetli Menderes için söylediler. Deien hiçbir ey yok. Demokrasi ve Özgürlükler Adasnda 27 Mays darbesinin 62. yldönümü programnda bunlar belgelerle açkladm, belgelerle gösterdim. O zaman ne diyorlard, uçaklar dolusu altn, uçaklar dolusu elmas kaçrmlar. Kim? te o ehadete giden Menderes ve arkadalar. Menderes ve dier hepsi için ayn yalanlar söylüyorlard.

imdi ayn yalanlar bunlar söylüyor. Bunlar da ayn telden çalyorlar. Deien bir ey yok. Açyorlar o sayfalar, oralara bakarak aa babalarnn yalanlarn tekrar ediyorlar, onlar da ayn eyi söylüyor, ayn eyi yapyorlar.imdi, 15 Temmuz gecesi ben eer 15 dakika geç kalm olsaydm bugün ne ahsm, ne çocuklarm, eim, damadm, torunlarm hiçbirimiz belki de hayatta olmayacaktk. Nitekim o gün bulunduumuz yere baskn yapanlar bizim iki tane korumamz ehit ettiler, iki tane bayan korumamz ar yaraland. Bunlar biz yaadk, gördük. Biz saat 01.15 gibi Atatürk Havalimanna indik, 11 gibi Bay Kemal oradayd ve FETÖcüler tanklarn arasndan Bay Kemali geçirdiler, Bakrköy Belediye Bakannn evine gönderdiler. Kaçan kim? O tanklarn arasndan giden kim? Bay Kemal. Biz ise milletimizi havalimanna çarmtk, biz de oradaydk ve milletim de bizi yalnz brakmad. Gece hep birlikte geldiler, alanda toplandlar. Üzerimizden helikopterler, jetler geçiyordu ama onlar orada bizimle beraber bulutular. Kimin kaçt, kimin kaçabilecei ortada. Biz yola kefenimizi giydik öyle çktk. Bugün de ayn ekilde yola devam ediyoruz.

SRALLE LKLER

sraille ilikilere deinmek istiyorum. Geçtiimiz günlerde Dileri Bakan Mevlüt çavuolu sraile bir ziyarette bulundu. Önümüzdeki günlerde de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Fatih Dönmezin bir ziyaret gerçekletirmesi bekleniyor. srail Cumhurbakan Herzogu arladnzda alternatif enerji projelerine kapnn aralk olduu izlenimi olumutu. Bu kapsamda srail gaznn ya da Dou Akdeniz gaznn -ki önümüzdeki günlerde yeni sondaj gemisinin çalmalarn yapmas da bekleniyor- oluabilecek yeni hidrokarbon kaynaklarnn Avrupaya doru gönderilebilmesi için bu projenin Türkiye üzerinden geçmesi noktasnda neler yaplabilir? Malum Azerbaycandan dönüyoruz TANAP hattyla bir balant kurulabilir mi?

Her eyden önce tabii bu yeni sondaj gemimizle birlikte burada sismik aratrma yapan gemilerimizin belirledii yerler var. Bu belirlenen yerlerde sondaj gemilerimiz çalmalarn yapacaklar. Tabi doalgaz konusunda sraille böyle bir adm atma hususunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanmzn muhatabyla ve srailli yetkililerle yapaca görümeler olacak. Bu tür bir adm atma noktasnda u anda Dileri Bakanmzn da bize getirdii bilgilere bakarsak, hazr olduklarn söylüyorlar ve bu çerçeve içerisinde çalmalarmz sürdüreceiz. Türkiye-srail ilikilerini daha olumlu bir noktaya getirmenin admlarn böylece atm olacaz. u anda konuyla ilgili baklar olumlu. Temennim odur ki bu olumlu istikametteki gelimeleri süratle tamama erdiririz.

YEN OPERASYON SNYAL

Rusya- Ukrayna sava devam ederken yaptnz Yeni operasyon olabilir açklamasyla gözler Suriyeye çevrilmiti. Daha önce 4 baarl harekt yapld bu bölgeye. Tandk bir bölge aslnda. Harekatn zaman yakn m? Harekt bölgesine bakldnda ciddi terör noktalar var güney snrmzda. Bu noktalarla ilgili yeni güvenli bölgenin neresi olaca da merak konusu. Ayn zamanda Suriyeli 1 milyon mültecinin dönüü için bu operasyonun belirleyici olabileceini söyleyebilir misiniz?

Tabii Suriyenin kuzeyinden Türkiyeye kar yaplabilecek en ufak bir saldry bizim cevapsz brakmamz mümkün deil. Suriyenin kuzeyinde malum terör örgütlerinin odaklanma noktalar var. Bu odaklanma noktalar, Suriyenin kuzeydousundan kuzeybatsna kadar bütün o bölgelerde mevcut. Bata ABD olmak üzere tüm koalisyon güçleri maalesef bu terör örgütlerine ciddi manada silah, araç, gereç, mühimmat yardm yapyorlar ve bunu hala devam ettiriyorlar. ABD buraya binlerce tr bu yardmlar yapt. Kime yapyor? PKK, YPG, PYD terör örgütlerine. Hepsine bu yardmlar yapld, hala da devam ediyor. Hatta bunlara bölgede eitim de veriyorlar.

imdi, bu gerçekler ortada dururken biz hala bunlar görmezlikten mi geleceiz? Nasl ki Kuzey Irakta PKKya ve PKKnn adeta yavrucuklarna kar yaptmz operasyonlar var, ayn durum Suriye için çok daha geçerli, çok daha önemli. Her zaman söylediim gibi, bir gece anszn onlarn da tepelerine ineriz, inmeye de mecburuz.

Biz ehitlerimizin bedelini bunlara ödetmeyecek miyiz? te iki günde yaklak 30 civarnda teröristin iini bitirdik. Kuzey Iraktakilerle beraber u anda 100ün üzerinde teröristi etkisiz hale getirdik. Bu süreç devam edecek, brakamayz. Terörizmin ve teröristlerin kökünü kazyacaz.

Bugüne kadar Türkiye terörle mücadele kapsamnda Suriyenin kuzeyine 4 operasyon gerçekletirdi. O operasyonlar da malum ABDnin her seferinde kar çkt operasyonlard. imdi de sizin açklamanzdan anladmz kadaryla önümüzde yeni bir operasyon görülüyor. Bununla ilgili ABD ile bir temasmz, diplomasi trafiiniz var m? Varsa bu süreç nasl ilerliyor?

Bu konularla ilgili her eyden önce herkesin üzerine düen görevi yerine getirmesi lazm. Amerikann da üzerine düen görevi yerine getirmesi lazm. Amerika eer üzerine düen görevi terörle mücadelede yerine getirmiyorsa biz ne yapacaz? Bamzn çaresine bakacaz. Bir yerlerden izin alarak terörle mücadele yaplmaz.

MçOTAKS MUHATABIM DELDR

Yunanistanda iktidarlar deimesine, çiprasn gidip Miçotakisin gelmesine ramen Yunanistann Türkiye kartlnda en ufak bir deiiklik olmuyor. Yunanistann milli marnda, müfredatnda Türk kart ifadeler var. Yunanistanda yeni nesiller sürekli Türk kartl ile yetitiriliyorken Yunanistann normallemesi sizce mümkün müdür? Yunanistann Türk kartlndan vazgeçmesi gibi bir ihtimali nasl görüyorsunuz?

Yunanistanla Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantlarna son verdik mi? Bunu açkladk m? Bu ne demektir? Ey Yunanistan kendine çeki düzen ver demektir. Sen kendine çeki düzen vermedin, biz de Yüksek Düzeyli Stratejik Konseyi kaldrdk. Artk u an itibaryla Miçotakis muhatabm deildir. Niye? Ben siyaseti ahsiyetli bir ekilde yürüten insanlar muhatap alrm. Benimle konuacaksn, yemek yiyeceiz, üçüncü ülke veya ahslar aramza koymayalm diyeceiz, bunun sözünü vereceksin; ondan sonra 15 gün geçecek, ABDye gideceksin, Amerikan Kongresinde Türkiyenin aleyhinde konuma yapacaksn. Neymi? Oradan alaca alklar için. Kusura bakma. Bizim bunlarla yapacamz bir ey yok. Bu denli silahlanma u, bu, vesaire; bu süreci iletenlerle yaplacak bir ey yok. Yapacamz tek ey var; bize dost olana dostuz ama bir defa unu iyi bilsinler ki bize düman nazaryla bakanlarla da biz gereini yaparz.

KILIçDAROLUNUN ADAY OLABLMES

CHP Genel Bakan Klçdarolu, 6l masann aday olabilmek için çok eletirilen, tehdit dili içeren, kamu kurum ve kurulularna bask da içeren bir politika güdüyor. Ama baz yorumlara göre aslnda aday olmayacak, yani dikkatleri üzerine çekecek seçim yaklat zaman bakasna adayl verecek diyorlar. Sizin deerlendirmeniz nedir?Benim gündemimde Bay Kemalin adayl filan, bunlar söz konusu deil. Gündemimde böyle bir ey yok.

Siz belediye bakanlnzdan itibaren sosyal belediyecilie çok önem verdiniz. CHP yönetimi bunu makarnac, göbeini kayan adam gibi müstehzi ifadelerle de eletirirdi. Ama imdi seçimlere doru giderken kendi belediyelerinde bu tür sosyal yardmlar yapyorlar. Seçimleri böyle kazanacaklarn ifade ediyorlar. Bu deiimi nasl deerlendiriyorsunuz?

Bu üst geçitlere astklar pankartlarla sosyal belediyecilik olmaz. Oralarda unu yaptk, bunu yaptk diye ifade edilenlerin hiçbirine ben inanmyorum. Böyle bir ey yok. Aratr bunlarn yaplmadn göreceksiniz. çünkü bunlarn ii gücü yalan. Elektrik kesildi diyorlar, bir eve gidiyorlar, öyle bir ey yok. Sayaçlar kontrol ediliyor, böyle bir ey olmu deil. Bunlarn hepsi akam yalan, sabah yalan. Biz ise yalan üzerine bina edilen bir siyaset yapmyoruz.

Gezi Park olaylarnda da Boaziçi olaylarnda da Türkiyenin ataca her adma kar çkan kesimlerden, CHP, Y Parti ve PKK ve FETÖden ayn slogan duyuyoruz. Son zamanlarda da Sultan Abdülhamiti tahttan indirenlerin, darbecilerin slogann kullanyorlar. Geçtiimiz günlerde Y Parti Genel Bakan açkça 1909un intikamn almaya çalyor Sayn Erdoan dedi. Sizin u anda Abdülhamit olduunuzu söyledi ve biz kazanacaz dedi. u anda Türkiye dümanlarnn o dönemin darbecilerinin slogann kullanmasn, hala 113 yldr Sultan Abdülhamit dümanl yapmasn ve bu noktada sizi de hedef göstermesini nasl deerlendiriyorsunuz?

AKENERE YANIT VERD

Tabii bu hanm, ne yazk ki tarihçiyim diye geçinirken kendi tarihini inkr edecek kadar talihsiz bir noktaya geldi. Nasl Osmanly 33 yl yöneten Sultan Abdülhamite saygszlk yapan, hakaret eden, kzl sultan diyen cibilliyetsizler varsa maalesef ayn güzergaha bu hanmefendi de dütü. O da onlarn izinde, onlarn yolunda giderek maalesef cennet mekn Sultan Abdülhamite bu saygszl yapt. Biz kendisine acrz. Gittii yol yol deil. Söyle bana arkadan, söyleyeyim sana kim olduunu. Meral Hanm kimle yürüyor u anda? Bay Kemalle. Bay Kemalin ne olduu belli. Dolaysyla onunla beraber yürüyenlerden, HDP gibi PKK terör örgütünün parlamentodaki uzantlaryla beraber olanlardan daha baka ne bekleyebiliriz. Sultan Abdülhamit gibi srat- müstakim üzere olan, bu ekilde yaam bir Ulu Hakana bu ekilde saldrmann bu millet tarafndan affedilmeyeceine inanyorum. Onun ruhaniyeti bunlarn gömülmesine inallah yetecektir.

Ana Sayfaya Git