Komisyonda TBMMdeki karar sayıları, kanunların yayınlanması ve TBMMnin yetkileriyle ilgili bazı maddeler görüşüldü. Birçok fıkra dört parti yerine üç partinin uzlaşmasıyla yazılırken, azınlıkta kalan parti önerilerini paranteze aldırdı. Komisyon bu yöntemle genel taslağı oluşturmaya devam edecek. Ön taslak üzerinde kesin uzlaşma ikinci tur görüşmelerde aranacak.
YETKİ MECLİS BAŞKANINA
Yazılan taslağa göre Cumhurbaşkanının kanunları yayımlama yetkisi sınırlandı. Mevcut Anayasada 15 gün olan kanunları inceleme süresi 10 güne düşürüldü. Ayrıca Cumhurbaşkanının geri göndermediği veya süresinde yayınlamadığı kanunlar Meclis Başkanı tarafından yayınlanır hükmü eklendi. Böylece Cumhurbaşkanının onaylamak zorunda olduğu kanunları uzun süre Resmi Gazeteye göndermeyerek bekletme olasılığı kaldırıldı. Komisyon üyeleri, geçmişte Ahmet Necdet Sezerin Cumhurbaşkanlığı döneminde bu konuda yaşanan bir kriz nedeniyle önlem alındığını, böylece sümenaltı olarak değerlendirilebilecek bu yolun kapatıldığını belirttiler. Ak Parti ise taslakta Cumhurbaşkanı yapılan bütün atıfları başkan ifadesiyle parantezli öneri olarak metne koydurdu. Başkanlık konusunun müzakere edilmeden geçildiği konusunda özel not da her maddenin altına yine düşüldü.
TORBA KANUNA SON
Diğer fıkralara göre, genel ve yerel seçimler, halkoylaması, siyasal partiler, yerel yönetimler, olağanüstü yönetim usulleri, yargı organı ve bağımsız idari kurullar konusunda çıkarılacak kanunlarda Mecliste 276 çoğunluk aranacak. Anayasa ve soruşturma önergeleri gibi gizli oylamalarda bakanlar vekaletle oy kullanamayacak. Muhalefetin talebiyle maddeye Kanun teklif ve tasarılarının TBMMde görüşülmesi demokratik müzakere anlayışı ve muhalefetin söz hakkının etkili biçimde kullanılması esasları gözetilerek İçtüzükte düzenlenir. Konu ve içerik bakımından birbiri ile bağlantılı olmayan hükümler ya da bu tür hükümlerde yapılan değişiklikler tek bir kanunda düzenlenemez hükmü eklendi. Böylece AK Partinin son yıllarda sıklıkla kullandığı torba kanun uygulamasının kaldırılması öngörüldü.
SAVAŞ YETKİSİ TARTIŞMASI
Meclisin savaş yetkisiyle ilgili maddede BDP, savaş ilanı yerine güç kullanımına izin verme kavramını önerdi. BDPli üyeler uluslararası hukukta artık ilan edilerek savaş çıkarılmasından söz edilmediğini, uygun kavramın bu olduğunu savunurken, diğer partiler bu öneriyi kabul etmedi. BDP ayrıca güç kullanma yetkisinin uluslararası hukukun meşru saydığı hallerde ya da uluslararası anlaşmalar gereğince ortak savunma yükümlülüğü halinde kullanılabilmesi şartını önerdiler. CHP ve MHP de uluslararası anlaşmaların Anayasa Mahkemesince Anayasaya uygunluk konusunda ön incelemeden geçirilmesini istediler. AK Parti ve BDPli üyeler de bu öneriyi kabul etmediler.